Τα πετροδόλαρα του Καϊάφα, η διαφήμιση στο Ντουμπάι και η πατέντα για την Ομόνοια

O Σωτήρης Καϊάφας, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της Ομόνοιας, με τα επιτεύγματά του να αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα.
 
Οι πράσινοι, όμως, δεν είναι μοναδικοί στους οποίους αγωνίστηκε - τουλάχιστον όχι σε επίσημο παιχνίδι - ο κορυφαίος Κύπριος γκολτζής, καθώς το 1983 ξενιτεύτηκε για ένα (πραγματικά) μικρό χρονικό διάστημα.
 
Έχοντας στο βιογραφικό του, μεταξύ άλλων, και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού χρυσού παπουτσιού της περιόδου 1975-76, το 1983 προέκυψε ενδιαφέρον από το Ντουμπάι.


 
Συγκεκριμένα άνθρωποι της Αλ Νασρ  ήρθαν στην Κύπρο για να προχωρήσουν τη μεταγραφή του Σωτήρη Καϊάφα. Ο σκοπός τους επιτεύχθηκε καθώς εξασφάλισαν τόσο τις υπογραφές του παίκτη, όσο και της Ομόνοιας. Η μεταγραφή έκλεισε στις 24 Ιουλίου 1981 και προνοούσε συμφωνία για εννέα μήνες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Κύπρος», οι πράσινοι έδωσαν δανεικό τον παίκτη με βάση το διεθνής κανονισμό της FIFA «Κοντίσιοναλ Τράνσφερ» έναντι του ποσού των 25 χιλιάδων δολαρίων.
 
«Ο ίδιος θα πάρει σαν πριμ μεταγραφής 14 χιλιάδες δολάρια ενώ ο μισθός του χωρίς τα διάφορα πριμ θα είναι γύρω στις 2 χιλιάδες δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης θα παίρνει έξτρα πριμ για κάθε γκολ που θα σημειώνει, και θα του παραχωρηθεί δωρεάν αυτοκίνητο και επιπλωμένο διαμέρισμα» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
 
«Εξ όσων θυμάμαι είχε πάρει 15.000 λίρες η Ομόνοια και εγώ περίπου 10-12 χιλιάδες» ανάφερε σε παλαιότερή του συνέντευξη στην omada.com.cy ο Σωτήρης Καϊάφας.

Mάλιστα, οι ιθύνοντες της Αλ Νασρ είχαν ζητήσει από την Ομόνοια να τους προμηθεύσει βίντεο με τα γκολ του ποδοσφαιριστή. Σκοπός τους ήταν να τα προβάλλουν στη χώρα τους ώστε να διαφημίσουν τον ποδοσφαιριστή που ένταξα στο ρόστερ τους.


 
Δύσκολη η διαβίωση στο Ντουμπάι
Ο Σωτήρης Καϊάφας ταξίδεψε στο Ντουμπάι μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Η διαβίωση όμως στη χώρα ήταν δύσκολη. «Όλη μέρα είχαμε τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι. Είχα και μικρό παιδί τριών χρόνων τότε. Η ζέστη ήταν αφόρητη. Δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε κάπου να παίξουν» δηλώνει στην omada.com.cy ο Σωτήρης Καϊάφας.
 
Αγωνιστικά ο Σωτήρης Καϊάφας τα πήγαινε περίφημα, αφού έπαιξε σε 4-5 φιλικά παιχνίδια και είχε καταφέρει να σκοράρει περισσότερα από 12 τέρματα.
 
Οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν επείγουσα ανάγκη την επιστροφή στην Κύπρο. Η παραμονή του στο Ντουμπάι κράτησε μόλις ένα μήνα.

Ο ψεύτικος τραυματισμός και η επιστροφή
Η απόφαση πάρθηκε. Ο Σωτήρης Καϊάφας ήθελε πάση θυσία να πάρει την οικογένειά του και να επιστρέψει στο νησί. Το εκμυστηρεύτηκε στον προπονητή του, Έρικ Σμιθ - ο Σκοτσέζος το 1988 οδήγησε τον Πεζοπορικό στο πρωτάθλημα  (διαβάστε ΕΔΩ σχετικό αφιέρωμα). «Του είπα να μην με βάλει να αγωνιστώ στο πρώτο επίσημο παιχνίδι και ότι θα κάνω πως πονώ το πόδι μου» μας λέει ο Σωτήρης Καϊάφας και συμπληρώνει: «Το κατάλαβε ότι δεν προσαρμόστηκα στις συνθήκες της χώρας».
 
Έτσι και έγινε. Ο Σωτήρης Καϊάφας έκανε τον τραυματία και δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο αγώνα με τη φανέλα της Αλ Νασρ, καθώς στη συνέχεια τροχοδρομήθηκαν οι διαδικασίες για την επιστροφή του στην Ομόνοια.
 
Ο λόγος που δεν ήθελε να αγωνιστεί στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της τότε εποχής, δεν θα μπορούσε να παίξει σε άλλο πρωτάθλημα αν είχε συμμετοχές ήδη σε πρωτάθλημα άλλης χώρας. Έχασε κάποιους από τους ευρωπαϊκούς αγώνες της Ομόνοιας.


 
Στη συνάντηση με τους ανθρώπους της Αλ Νασρ χάρισε 30 χιλιάδες λίρες που αντιστοιχούσαν στο μηνιάτικο που βρισκόταν στην ομάδα και εξασφάλισε την ελευθέρα του. Το ποσό αυτό το έδωσε για να μπορεί να αποχωρήσει και μετά από λίγο είχε σταλεί από την Ομοσπονδία της Κύπρου το χαρτί ότι μπορεί να αγωνιστεί στην Ομόνοια.
 
Άμεσα μπήκε στο αεροπλάνο με την οικογένειά του και επέστεψε στην Κύπρο, όπου έπαιξε για άλλη μία αγωνιστική σεζόν με την πράσινη φανέλα, προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα