Η Κύπρια χημικός που παραδίδει μαθήματα πρωταθλητισμού

Η επιτυχία, αρκετές φορές κρύβεται στην αντίθετη κατεύθυνση της φυσικής ροής των πραγμάτων, είχε γράψει κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας, Τζιμ Ρον. Ένα απόφθεγμα, το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς αρκετοί συνάνθρωποί μας καταφέρνουν καθημερινώς να επιτύχουν σε κάποιο τομέα της ζωής τους παρ' όλες τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει στον δρόμο τους. Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν, και η Σταύρη Περικλέους, η οποία στους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πάτρα τερμάτισε στην 3η θέση στο Άκουαθλον και κρέμασε στο λαιμό της το χάλκινο μετάλλιο. 

Η επιτυχία που χάρισε στην Κύπρο μας η 30χρονη αθλήτρια του Κεραυνού Στροβόλου, φέρνει στο επίκεντρο το συγκεκριμένο άθλημα, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά και διαδεδομένο το Άκουαθλον, που είναι ένα άθλημα παρόμοιο με το τρίαθλον, με τη μόνη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει ποδηλασία. Συγκεκριμένα, αποτελείται από τρία μέρη, με τρέξιμο 2,5 χλμ, 1 χλμ κολύμβηση και ξανά 2,5 χλμ τρέξιμο.

Η Σταύρη Περικλέους, η οποία είναι πρωταθλήτρια Κύπρου στο τρίαθλο, μοιράζεται στην OMADA του REPORTER, τα μυστικά της επιτυχίας της, τις καθημερινές της θυσίες αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισε από τους πρόσφατους αγώνες που κατέκτησε το μετάλλιο και ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου. Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ό,τι η 30χρονη πρωταθλήτρια εξασκεί το επάγγελμα της χημικού παράλληλα και καταφέρνει να συνδυάζει καθημερινώς τη εκγύμναση αλλά και τη δουλειά της με άψογο τρόπο, αφού όπως η ίδια τονίζει στη συνέντευξή της, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κάτι που πραγματικά αγαπάς. 

«Αρχικά, ξεκίνησα κολύμπι από τετάρτη δημοτικού, δηλαδή από την ηλικία των 10 περίπου, με προπονήσεις δυο φορές την βδομάδα και με την πάροδο του χρόνου οι προπονήσεις γίνονταν κάθε μέρα. Έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση και συγκεκριμένα μαζί με την αδελφή μου, Κατερίνα, που λαμβάναμε μέρος σε διάφορους αγώνες. Ωστόσο, στο κολύμπι δεν ήμουν ποτέ καλή, επειδή το στυλ μου ήταν το πρόσθιο και όχι το ελεύθερο. Όλοι οι αγώνες τριάθλου όμως είναι ελεύθερο. Στη 2η τάξη του Λυκείου σταμάτησα σχεδόν την πλήρης ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό λόγω των μαθημάτων μου. Έπειτα είχα ξεκινήσει το γυμναστήριο επειδή μου άρεσε να αθλούμε γενικά,  μέχρι που γνώρισα μια κοπέλα στον χώρο του γυμναστηρίου, η οποία ήταν μέσα στην ομάδα του Χρίστου Χρίστου που έκανε τρίαθλο, ο οποίος σήμερα είναι ο προπονητής μου», ανέφερε αρχικά η Σταύρη Περικλέους, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε για το πώς κατέληξε στο τρίαθλον. 

«Αφού προσεγγίστηκα από τη συγκεκριμένη κοπέλα και την ίδια ώρα έτρεχα με ένα φίλο μου που έκανε προπονήσεις για μαραθώνιους, μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστώ και σε ομάδα τριάθλου που αποτελείτε από τρέξιμο, κολύμβηση και ποδηλασία. Με την πρώτη μου προπόνηση, η οποία ήταν στα βουνά του Μαχαιρά, μαγνήτισα το ενδιαφέρον της ομάδας και του προπονητή, αφού με το πρώτο τρέξιμο βρέθηκα στο πρώτο γκρουπ, στο οποίο βρίσκονται οι αθλητές με τις μεγαλύτερες αντοχές.

Έτσι, από εκείνη την ημέρα, πήγαινα κάθε Σάββατο για προπόνηση μαζί τους κανονικά και ότι έκαναν οι υπόλοιποι, έκανα και ‘γω. Για ένα χρόνο έκανα τρέξιμο και τον δεύτερο χρόνο στην ομάδα του Χρίστου, αποφάσισα να αγοράσω και ποδήλατο. Και έτσι κάθε Σάββατο έκανα τρέξιμο και κάθε Κυριακή ποδηλασία. Την τρίτη χρονιά επειδή είχα αλλάξει και δουλειά, άρχισα όλα τα αθλήματα καθημερινά. Στην πορεία όμως, δυστυχώς τραυματίστηκα και για μισό χρόνο είχα σταματήσει σχεδόν την εντατική άθλησή μου. Μετά όταν επανήλθα στη δράση, είχε γίνει το ατύχημα με τον Νεκτάριο Πεττεμερίδη, ο οποίος ήταν στην ομάδα μας, και πάλι είχα ελαττώσει τη γυμναστική μου».

«Κανονικά, την ενασχόλησή μου στο τρίαθλο, την έχω αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2018, που έκανα όλα τα αθλήματα και χωρίς τραυματισμούς. Ήμουν και την προηγούμενη χρονιά στην Εθνική Κύπρου του τριάθλου και είχα πάει στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Εσθονίας. Έπειτα, συμμετείχα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τριάθλου που διεξάγεται στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου και κατέλαβα τη 2η θέση στην κατηγορία μου», τόνισε μεταξύ άλλων η 30χρονη Κύπρια πρωταθλήτρια. 

Στη συνέχεια της ενδιαφέρουσας συνέντευξής της, η Σταύρη Περικλέους αναφέρθηκε στην εμπειρία της στους αγώνες της Πάτρας και τον τρόπο με τον οποίο απέσπασε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, που σκόρπισε τον ενθουσιασμό στις τάξεις της κυπριακής αποστολής. «Ήταν μια μοναδική εμπειρία στους πρόσφατους αγώνες που ταξίδεψα στην Πάτρα γιατί ήμασταν όλη η κυπριακή αποστολή και δεν ήταν μόνο αγώνες τριάθλου. Όσο αφορά το αγώνισμα στο οποίο έλαβα μέρος, είχα μια άτυχη στιγμή στην κολύμβηση καθώς η θάλασσα που βρισκόμασταν είχε ρεύματα.  Μπορεί να μην φαίνονταν τα κύματα αλλά μέσα στο νερό τα ένιωθες που σε παρέσυραν. Υπήρχαν ορισμένα φουσκωτά ως σημαδούρες που προσπαθούσα να τα παρακολουθώ, αλλά στην έξοδο δεν υπήρχε κάτι για να σε καθοδηγεί και έπρεπε να βλέπεις μόνος σου ένα σημάδι που έβαλες στόχο, και εκεί κάπου μπερδεύτηκα και έχασα αρκετό χρόνο.

Αφού βγήκα από τη στεριά και είδα μπροστά μου στα 100 μέτρα την Ελληνίδα, είπα ότι θα προσπαθήσω να την ξεπεράσω όσο πιο σύντομα μπορώ και να την περάσω αρκετά, έτσι ώστε στο τέλος και αφότου τις απέμεναν δυνάμεις να μην μπορούσε να με ξεπεράσει, γιατί εκεί κρινόταν η 3η θέση. Έτσι και τα κατάφερα και πήρα στο τέλος το χάλκινο μετάλλιο», επεσήμανε η Σταύρη Περικλέους, η οποία εμφανώς ικανοποιημένη, υπογράμμισε με χαμόγελο ότι δεν περίμενε να τα κατάφερνε. 

«Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε στη δική μου κατηγορία τριάθλου αυτή την επιτυχία και είναι καλό ο κόσμος να γνωρίσει αυτό το άθλημα αφού είναι κάτι το μοναδικό. Είναι τρία διαφορετικά αθλήματα μαζί και δεν είναι καθόλου μονότονο, όπως και οι προπονήσεις του. Στην παρούσα φάση εγώ προπονούμε κανονικά, προτού πάω δουλειά, στις 06:00 το πρωί. Σίγουρα δεν είναι εύκολο πρόγραμμα, αφού δεν πρόκειται για ένα απλό πρωινό γυμναστήριο, αλλά εντατική γυμναστικά με αρκετή άθληση, αλλά είναι κάτι που με την πάροδο του χρόνου το συνηθίζεις», σχολίασε η Κύπρια πρωταθλήτρια, για να στείλει στο τέλος το δικό της μήνυμα προς την κοινωνία. 

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω για το τρίαθλον είναι ότι πρόκειται για ένα απίστευτο άθλημα που συνδυάζει τρία είδη σπορ. Τη μια μέρα μπορείς να τρέξεις και να κολυμπήσεις και την άλλη να συνδυάσεις ποδήλατο και ξανά από την αρχή. Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται καλό αερόβιο σύστημα αλλά το πιο βασικό είναι να το αρχίζεις από νεαρή ηλικία όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο, απλά δεν το γνωρίζουν το συγκεκριμένο άθλημα. Εμείς αρχίζουμε προπονήσεις στα 30 μας, ενώ οι άλλοι αθλητές που βρίσκονταν μαζί μου από άλλες χώρες είχαν αρχίζει από τα 5 τους. Το πιο βασικό όμως, είναι να σου αρέσει το τρίαθλον και να το αγαπάς, γιατί δεν είναι εύκολο άθλημα και χρειάζεται αρκετές θυσίες από τον ελεύθερο σου χρόνο».

Δειτε Επισης

O Λεχέτσκα έβαλε «stop» στον Ναδάλ στη Μαδρίτη
Νίκη με ανατροπή για τον Κεραυνό επί της Ανόρθωσης
«Ήταν δύσκολη ήττα για εμάς, να ανασυγκροτηθούμε και να κερδίσουμε αύριο»
Νέα τεράστια επένδυση από τους Τούρκους-Πότε θα επιστρέψει η Formula 1 στην Κωνσταντινούπολη
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους διαιτητές να καθορίζουν το παιχνίδι, πρέπει να το κάνουμε εμείς»
Έξαλλος ο Μπαρτώκας μετά το φινάλε του Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα, είχε επεισόδιο με τον Σάδα (vid)
Άλωσαν τη Νέα Υόρκη και μένουν «ζωντανοί» οι Σίξερς
Ζωντανοί οι Μπακς παρά τις απουσίες Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, λύγησαν τους Πέισερς
Ηττήθηκε 82-80 σε νεκρό χρόνο στην παράταση από την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός
Με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός στον τελικό-Ηττήθηκε 85-83 από τη Μακάμπι