Το σφύριγμα Σταμάτη που έφερε… χάος-Η επίθεση, οι οργισμένοι και η φυγάδευση

Ο επεισοδιακός αγώνα μεταξύ της Ένωσης και του ΑΠΟΕΛ, στο Τάσος Μάρκου, που διεξήχθη στις 23 Σεπτεμβρίου και είχε αρνητικούς πρωταγωνιστές τον διαιτητή της αναμέτρησης, Νεόφυτο Νεοφύτου και τον πρώην πλέον τεχνικός της ομάδας του Παραλιμνίου, Γιώργο Κοσμά, ξύπνησε μνήμες από τον αγώνα του Απόλλωνα με τον ΑΠΟΕΛ, το 2008, όταν οπαδοί και παράγοντες των γηπεδούχων επιτέθηκαν στον διαιτητή, Μάριο Σταμάτη.
 
Ήταν 2 Φεβρουαρίου 2008, όπου διεξαγόταν στο Τσίρειο στάδιο, ο αγώνας με τις δύο ομάδες, στα πλαίσια της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ένας αγώνας όμως, ο οποίος είχε διακοπεί στο 98ο λεπτό, ενώ ακολούθως το γήπεδο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.
 
Αρχικά οι φιλοξενούμενοι μπήκαν μπροστά στο σκορ, με το τέρμα του Ζε Κάρλος στο 19ο λεπτό, ωστόσο οι γηπεδούχοι έφεραν το παιχνίδι στα ίσα, στο 30ο λεπτό του αγώνα, με πέναλτι το οποίο ευστόχησε ο Ρίσο.
 
Δύο λεπτά αργότερα, ο Τορέσι, με σουτ από το ύψος της περιοχής, πέτυχε το 2-1 για τον Απόλλωνα. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΑΠΟΕΛ πίεσε και κέρδισε πέναλτι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, το οποίο εκτέλεσε ο Μιχαήλ, κάνοντας το 2-2, όμως το ντέρμπι δεν τέλειωσε ποτέ…
 
Όλα ξεκίνησαν πριν από τη συμπλήρωση των καθυστερήσεων, όπου ο Σανγκόι υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, σύμφωνα με το διαιτητής της αναμέτρησης. Ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα, αντέδρασε με αποτέλεσμα να δεχθεί τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και αυτομάτως, αποβάλλεται από το παιχνίδι.
Εκείνη τη στιγμή το ποτήρι ξεχείλισε για τους ανθρώπους του Απόλλωνα, με το διαιτητή να χάνει εντελώς τον έλεγχο του αγώνα. Οι κυανόλευκοι νωρίτερα αντέδρασαν έντονα, τόσο για την αποβολή, του ποδοσφαιριστή της ομάδας, Μαραγκού, όσο και για το πέναλτι που δόθηκε στον ΑΠΟΕΛ, με το οποίο ισοφάρισε.
 
Σύσσωμοι και ασυγκράτητοι οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων, έπεσαν πάνω στο Μάριο Σταμάτη, με αποτέλεσμα, οι Θεοφίλου και Μπαμπαγκίντα, να δέχονται την κόκκινη κάρτα. Αμέσως, ο πάγκος του Απόλλωνα, κινήθηκε έξαλλοι προς το διαιτητή, με την Αστυνομία να μη μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να τον προστατεύσει.
 
Την ίδια ώρα, φίλαθλοι του Απόλλωνα, είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο. Οι αστυνομικοί, μη μπορώντας να τους σταματήσουν, φυγάδευαν το διαιτητή και τους βοηθούς, στο παρατηρητήριο της Αστυνομίας. Ο αγώνας είχε διακοπή οριστικά, ενώ οι φίλαθλοι της ομάδας της Λεμεσού παρέμειναν στον αγωνιστικό χώρο.
 
Τα λάθος σφυρίγματα του Μάριου Σταμάτη, είχαν δημιουργήσει ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Οι συνεχείς διακοπές στον αγώνα, για εστίες φωτιές στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ, αλλά και για διάφορα πανό τόσο στην κερκίδα των γηπεδούχων, όσο και στην κερκίδα των φιλοξενούμενων, έκαναν το έργο του διαιτητή ακόμη πιο δύσκολο.
Χαώδης κατάσταση έξω από το Τσίρειο
 
Έξω από το στάδιο της Λεμεσού και γύρω στους δρόμους, οι φίλαθλοι του Απόλλωνα άνοιξαν πόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν στους οπαδούς με τη χρήση δακριγόνων, σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος στα επεισόδια. Γονείς με τα μικρά παιδιά τους, που ήταν στο γήπεδο, κρατούσαν το πρόσωπο τους, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
 
Η χρήση δακρυγόνων που έκανε η Αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα μερίδα κόσμου που ήταν έξω από το Τσίρειο, να αντιδράσει, ρίχνοντας πέτρες και αντικείμενα προς τα πάνοπλα μέλη της δύναμης.
 
Μετά από αρκετή ώρα τελικά τα πνεύματα κατεύνασαν, ενώ ο αγώνας κρίθηκε στη δικαστική. Η επίθεση που δέχθηκε ο διαιτητής, έμεινε στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθώς οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πρωτοφανείς.  

Δειτε Επισης

Εικοσιένα χρόνια από το θαύμα της Εθνικής Ελλάδος στην Πορτογαλία
Ντιόγκο Ζότα... Από τη χρονιά-όνειρο με την Λίβερπουλ στο τραγικό τέλος μέσα στην φλεγόμενη Lamborghini
Πίο Εσπόζιτο: Ένα ονειρεμένο ντεμπούτο στην 11άδα, το «ναι» του Κίβου και το μπλόκο στον… Χόιλουντ!
Μόισες Καϊσέδο... Ο μασκοφόρος κατακτητής με τα μπλε!
Μόισες Καϊσέδο: O… μασκοφόρος κατακτητής με τα μπλε!
Τα 20 χρόνια στους πάγκους και η μετανάστευση στην Αυστραλία για τον Άγγελο Ποστέκογλου
Αντρές Ινιέστα: Μια ήρεμη δύναμη που δεν ζήτησε τίποτα και τα πήρε όλα
Το καθεστώς Φράνκο, η διαμάχη Μπαρτσελόνα-Ρεάλ και μια αντιπαλότητα γεμάτη ιστορία και σκιές
Ο υποτιμημένος, ο αναγεννημένος, ο δεινός εκτελεστής και η απρόσμενη προσθήκη
Φραντσέσκο Ατσέρμπι... Από τη μάχη με τον καρκίνο, στην κορυφή της Ευρώπης