Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η ιστορία με τα… σώβρακα που μόλυνε τις σχέσεις Ανόρθωσης και Απόλλωνα

Στέλιος Περικλέους   02/10/2019 06:45
Η ιστορία με τα… σώβρακα που μόλυνε τις σχέσεις Ανόρθωσης και Απόλλωνα

Η ιστορία με τα… σώβρακα που μόλυνε τις σχέσεις Ανόρθωσης και Απόλλωνα

Στέλιος Περικλέους   02/10/2019 06:45
Πρωτόγνωρες στιγμές σημάδεψαν το κυπριακό ποδόσφαιρο, σε αγώνα μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα, που θα διεξαγόταν στο πλαίσιο του δεύτερου ημιτελικού του κυπέλλου Κύπρου. Η μοναδική φορά που ένας αγώνας, δεν ξεκίνησε λόγω όμοιων χρωμάτων στις στολές των δύο ομάδων, ήταν η 31η Μαΐου 1992, στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος. 
 
Είκοσι λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής Χρίστος Σκαπούλλης, είχε παρατηρήσει την ομοιότητα των χρωμάτων στις φανέλες, με αποτέλεσμα να ζητήσει από την φιλοξενούμενη ομάδα, να αλλάξει, κάτι το οποίο έγινε.
 
Ακολούθως, ο διαιτητής είχε διαπιστώσει πως ήταν όμοια τα παντελονάκια, ζητώντας έτσι την αλλαγή τους. Οι προσπάθειες από τον Απόλλωνα είχαν ξεκινήσει, ώστε να βρει άλλα παντελονάκια με διαφορετικό χρώμα.  
 
Στις 20:50, σχεδόν μια ώρα από τον προκαθορισμένο χρόνο έναρξης, ο διαιτητής είχε πάρει την απόφαση για να ακυρώσει τον αγώνα, ενώ λίγο μετά ο Απόλλωνας βρήκε παντελονάκια, τα οποία είχε δανειστεί από τον Ερμή Αραδίππου.
 
Ζήτησαν και οι δύο τη νίκη
 
Η απόφαση του Χρίστου Σκαπούλλη να μην αρχίσει το παιχνίδι, πανηγυρίστηκε από τους ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης. Ο ΓΓ της ομάδας της Αμμοχώστου, Γιάννης Πούλλης, ανέφερε πως θα ζητήσουν να κατακυρωθεί ο αγώνας μ 2-0 υπέρ τους, γιατί δεν ευθύνονται για τη μη διεξαγωγή του, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις που παραχώρησε.
 
Με ανακοίνωση τους οι κυανόλευκοι, υποστήριξαν πως «ουσιαστικά εμπόδιο για τη μη έναρξη του αγώνα υπήρξε η άρνηση της Ανόρθωσης, να διευκολύνει τη διεξαγωγή του ημιτελικού με το να παραχωρήσει στην Λεμεσιανή ομάδα, παντελονάκια άσπρου χρώματος ή αλλαγή των δικών της».
 
Στη συνέχεια, η Ανόρθωση με ανακοίνωση της, πριν από τη δικαστική επιτροπή της ΚΟΠ, ζήτησε να μην διεξαχθεί το παιχνίδι και να κατακυρωθεί υπέρ της, κάτι το οποίο ζήτησε και ο Απόλλωνας με επιστολή προς την ΚΟΠ.
 
Η τοποθέτηση της ΟΥΕΦΑ
 
Ο αξιωματούχος της ΟΥΕΦΑ, Λίβιγκστον, ανέφερε πως «θέλω να σας πω ότι δεν είναι η ΟΥΕΦΑ αρμόδια, για τους περί διαιτησίας κανονισμούς, είναι η ΦΙΦΑ. Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για ένα τοπικό πρόβλημα. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Πάντοτε σε παρόμοιες περιπτώσεις το πρόβλημα λύνονταν».
 
Ερωτηθείς, αν οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ προνοούν  οτιδήποτε σχετικά με το κύρος του αγώνα, ο Λίβιγκστον, απάντησε «είναι θέμα της ΚΟΠ για να δώσει λύση. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε. Δεν γνωρίζουμε επίσημα όλες τις λεπτομέρειες. Εάν η ΚΟΠ επιθυμεί σ’ εμάς τότε θα δώσουμε γνωμάτευση. Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι έγινε και ποιος έφταιξε. Τότε θα πρέπει αν επιβληθεί τιμωρία.
 
Η τοποθέτηση της ΦΙΦΑ
 
O αξιωματούχος της ΦΙΦΑ, Γκαλάν, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ανέφερε πως «το θέμα είναι απλό. Ο θεσμός γίνεται κάτω από τη δικαιοδοσία της ΚΟΠ. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κανονισμοί, οι οποίοι ακολουθήθηκαν από τον διαιτητή. Είναι ξεκάθαρο θέμα της οικίας Ομοσπονδίας. Εξαρτάται από τις διατάξεις της ΚΟΠ. Δεν είχαμε ξανά παρόμοια περίπτωση, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι κάποια από τις δύο ομάδες πρέπει να αλλάξει στολή».
Η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ
 
Τη διεξαγωγή του αγώνα Ανόρθωσης-Απόλλωνα, ανακοίνωσε η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ, αφού έκρινε πως τα δύο σωματεία δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα  για τη μη διεξαγωγή του αγώνα.
 
Η ΚΟΠ, επέρριψε ολόκληρη την ευθύνη για τη μη διεξαγωγή της αναμέτρησης, στο διαιτητή Χρίστο Σκαπούλλη, τονίζοντας πως ενέργησε πλημμελώς και βεβιασμένα.  
 
Ο Χρίστος Σκαπούλλης αρνήθηκε να διαιτητεύσει τον αγώνα της Ανόρθωσης κόντρα στον Απόλλωνα, ύστερα από την απόφαση της Δικαστικής, έτσι το ντέρμπι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΕΔ, κληρώθηκε να διαιτητεύσει ο Στέφανος Χατζηστεφάνου.    
 
Δηλώσεις Σκαπούλλη    
 
«Σαν διαιτητής ποδοσφαίρου από το 1977 και επί σειράν ετών διεθνής διαιτητής, έμαθα να σέβομαι και να εφαρμόζω τους διεθνείς κανονισμούς της ΚΟΠ. Δεν μπορεί οποιοδήποτε να μου επιβάλει να αγνοώ διεθνείς κανονισμούς, αλλά ούτε και οποιοσδήποτε να παίρνει εξουσίες του διαιτητή, επί των οποίων υπάρχουν κατηγορηματικές διατάξεις στους κανονισμούς της ΦΙΦΑ. Κατά συνέπεια, επειδή δεν δύναμαι να διαιτητεύσω ένα αγώνα, υποχρεωμένος να αγνοώ τους διεθνείς κανονισμούς συνεργώντας και εγώ στο πρωτοφανές φαινόμενο, δηλώνω ότι δεν μπορώ να διαιτητεύσω τον αγώνα Ανόρθωσης-Απόλλωνα. Προσδοκώντας ότι και εγώ συμβάλλω με αυτό τον τρόπο στην ανακοπή της μεγάλης καταστροφής, στην οποία οδηγείται το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πίσω στην αρχή της σελίδας