«Λίβανος... μετά το γκολ»-Το σφύριγμα που έφερε άγριο ξύλο στο Τσίρειο

Τα μάτια στραμμένα στον αποψινό αγώνα, που θα διεξαχθεί στο Αντώνης Παπαδόπουλος, μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα, για εξ' αναβολής αγώνα της 2ης αγωνιστικής. Ένα αγώνας που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με τις δύο ομάδες, να διεκδικούν τη νίκη. Από τη μια οι γηπεδούχοι θέλουν να δώσουν συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα, ενώ οι φιλοξενούμενοι θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες.
 
27 χρόνια πριν ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στο Τσίρειο, έμελλε να είναι άλλο ένα ντέρμπι που αμαύρωσε το κυπριακό ποδόσφαιρο. 
Ασυνήθιστες εικόνες, για άλλη μια φορά στα κυπριακά γήπεδα. Ξύλο, πετροπόλεμοι και τραυματίες σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Το ντέρμπι μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης, μια γιορτή για το κυπριακό πρωτάθλημα, μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη με παίκτες, προπονητές και παράγοντες να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της αναμέτρησης.
 
Ήταν 22 Φεβρουαρίου το 1992, όταν στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης, ο ποδοσφαιριστής των κυανολεύκων, Γιώργος Ιωσηφίδης, σκόραρε και έκανε ο 1-0 για την ομάδα του. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Αμμοχώστου και ο προπονητής, κινήθηκαν επιθετικά προς τον επόπτη, Κύρρο Γεώργιου, ζητώντας την ακύρωση του γκολ του Απόλλωνα, αφού υποστήριζαν πως ήταν οφσάιντ.

Αυτό ήταν η αφορμή ο αγωνιστικός χώρος του Τσιρείου σταδίου να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, αφού οι ανορθωσιάτες αμφισβήτησαν γκολ που δέχθηκε η ομάδα τους και επιτέθηκαν ομαδικά εναντίον του επόπτη, τον οποίο κλότσησαν και κτύπησαν στο πρόσωπο. Εικόνες ντροπής και αίσχους, επικρατούσαν στο στάδιο της Λεμεσού, μετά από ένα σφύριγμα και μια απόφαση. 
 
Οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι στο σκορ και στην Απολλωνίστικη κερκίδα επικρατούσαν πανηγύρια. Την ίδια ώρα όμως  o πάγκος των φιλοξενούμενων έκανε ομαδική επίθεση πάνω στον επόπτη, Κύρρο Γεώργιου, από τον οποίο ζήτησαν οφσάιντ στο τέρμα που σημειώθηκε στο 89ο λεπτό.
 
Στις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν τις επόμενες μέρες, μετά τον επεισοδιακό αγώνα, είχαν ως τίτλο «Λίβανος... μετά το γκολ!», κάτι που αποδεικνύει πως το αγωνιστικό μέρος πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με τα όσα ντροπιαστικά έλαβαν χώρα στον αγωνιστικό χώρο.  
 
 
Αρχικά ο τότε τεχνικός της Ανόρθωσης, Άνχελ Ιορντανέσκου, άρπαξε τον επόπτη από τον γιακά, στη συνέχεια ο μασέρ της ομάδας της Αμμοχώστου να τον κτυπά, ο Πούνας τον κλωτσά από πίσω και κάποιος άλλος από το τσούρμο τον κτυπά δύο φορές στο πρόσωπο.
 
Ο επόπτης κρατούσε το κεφάλι του και έπεσε στο έδαφος, κάτι το οποίο αποθάρρυνε τους τους επιτεθόμενους να φύγουν από κοντά του και να περικυκλώσουν το διαιτητή, Χρίστου Κορδάτου, στην απέναντι πλευρά, διαμαρτυρόμενοι για το γκολ.
 
Ο διαιτητής κατάφερε τελικά να πάει στον επόπτη, για να δει τι συμβαίνει, ενώ σε μερικά λεπτά ο Χρίστος Κορδάτος έβαλε νερό στο κρασί του και αποφάσισε να ξαναρχίσει τον αγώνα, χωρίς να κάνει χρήση καρτών.
 
«Μου κατήγγειλε ο επόπτης μου ότι δέχθηκε επίθεση και χτυπήθηκε αλλά δεν είδα από ποιους, πως μπορούσα να δείξω κάρτες;», ήταν η δήλωση του διαιτητή στα αποδυτήρια με το τέλος του αγώνα.
 

 
Στο 102ο λεπτό ο Καστάνας, προσπαθεί να απομακρύνει τη μπάλα από τη περιοχή της ομάδας του, ωστόσο βρίσκει τον Χρίστο Ιωσηφίδη, ο οποίος έπεσε κάτω σφαδάζοντας. Η κερκίδα άναψε και πάλι, όμως ταυτόχρονα ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή.
 
Ακολούθως, ξεκίνησε πετροπόλεμος, χυμοπόλεμος και γενικά… πόλεμος πίσω από τα αποδυτήρια των διαιτητών και των ομάδων. Τραυματισμοί αστυνομικών, φιλάθλων, σπάσιμο πορτών και τζαμιών. Ο θλιβερός επίλογος του ντέρμπι και της ντροπής.
 
Στο φύλλο αγώνος ο διαιτητής του αγώνα, Χρίστος Κορδάτος, κατάγγειλε μόνο το Ρουμάνο προπονητή της Ανόρθωσης, Άνχελ Ιορντανέσκου, για αντιαθλητική συμπεριφορά σε βάρος του επόπτη Κύρρου Γεωργίου. 
 

Έξι αστυνομικοί τραυματίες
 
Πετροπόλεμος από χιλιάδες οπαδούς της Ανόρθωσης, ακολούθησε μετά τη λήξη του παιχνιδιού γύρω από τα αποδυτήρια του Τσιρείου. Πόρτες έσπασαν, τζάμια των αποδυτηρίων έγιναν θρύψαλα, ενώ από τη μανία των οπαδών δεν γλίτωσαν οι αστυνομικοί. Έξι συνολικά όργανα της τάξη τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, αναφέρθηκε η χρησιμοποίηση δακρυγόνων προς την πλευρά των οπαδών των δύο ομάδων, στην προσπάθεια των αστυνομικών να τους σταματήσουν από το μεταξύ τους πετροπόλεμο.
 
Η Αστυνομία ζήτησε τη κασέτα από το ΡΙΚ την βιντεοκασέτα, του αγώνα Απόλλωνα-Ανόρθωσης, ούτως ώστε να επισημάνει τους πρωταγωνιστές των εκτροπών και να προσχωρήσει στη σύλληψη τους προσάπτοντας τους σχετικές κατηγορίες.  
 

Δειτε Επισης

Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου