Ο φόβος και τρόμος των αντιπάλων που αγωνίστηκε σε Ομόνοια και Ανόρθωση

Στη μάχη για το τρίποντο θα ριχτούν Ανόρθωση και Ομόνοια, στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος CYTA. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, αρκετοί ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν και στα δύο στρατόπεδα. Ωστόσο ένας από αυτούς, που φιγουράρει ανάμεσα στους κορυφαίος Κύπριους σκόρερ που υπήρξε τη δεκαετία του 1990, είναι ο Πανίκος Ξιούρουππας.
 
Είτε αγωνιζόταν στα άκρα, είτε στην κορυφή έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω. Δεν διακρινόταν για την ταχύτητα του, ωστόσο είχε άλλα πολύ καλά στοιχεία που τον μετέτρεψαν σε φόβο και τρόμο για τις αντίπαλες άμυνες. Ήταν άριστος χειριστής της μπάλας, με φοβερό δυνατό σουτ και πολύ καλές τοποθετήσεις.
 
Γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Λάρνακα και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα, σε νεαρή ηλικία, το 1982 στον Ερμή Αραδίππου. Ο Πανίκος Ξιούρουππας, ξεδίπλωσε το μεγάλο ταλέντο του και ακολούθως ανάγκασε την Ομόνοια το 1986 να τον ντύσει στα πράσινα.
 
Στην ομάδα της Λευκωσίας αποτέλεσε το βασικό κανόνι των πρασίνων για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, γράφοντας την δική του ιστορία. Πανηγύρισε έξι τίτλους με την Ομόνοια, τρία πρωταθλήματα (1986-87, 1988-89,1992-93) και τρία κύπελλα (1987-88, 1990-91, 1993-94).

Ξεπέρασε συνολικά τα 200 γκολ για την ακρίβεια και πέτυχε 213 που τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση όλων των εποχών. Τα πλείστα εκ των οποίων τα πέτυχε με τα χρώματα της Ομόνοιας, στην οποία έχτισε βασικά την μεγάλη του καριέρα, ενώ έγραψε την δική του ιστορία.
 
Στη γεμάτη δωδεκαετία του με τη πράσινη φανέλα, υπήρξε βασικό στέλεχος σε μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε, ενώ είχε στις τάξεις τις ποδοσφαιριστές όπως Σαββίδη Τζεβίζοφ, Κάντηλο και Μαυρή.
 
Κορυφαίες στιγμές στην για τον Πανίκο Ξιούρουππα, θεωρούνται τα γκολ που πέτυχε στον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, το 1991, ενώ επίσης και με την Ανόρθωση το 1994, αφού η ομάδα του κέρδισε με 1-0 και μαζί πανηγύρισαν το τρόπαιο του κυπελλούχου.

Τη σεζόν 1990-91 αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, μαζί με τον επιθετικό του τότε πρωταθλητή Απόλλωνα, Πεσίροβιτς, αφού αμφότεροι σκόραραν 19 γκολ. Το 1998 επέστρεψε στην Λάρνακα και την ΑΕΚ.
 
Από τους κιτρινοπράσινους αποχώρησε το 2001 με προορισμό την Ανόρθωση, στην οποία αγωνίστηκε για μια διετία., προτού κρεμάσει τα παπούτσια. Ο Πανίκος Ξιούρουππας πρόσφερε αρκετά στην Κυρία και δεν ξέχασε την τέχνη του γκολ.
 
Μάλιστα με δικό του τέρμα στο ΓΣΠ, κόντρα στον Ηρακλή, οδήγησε την ομάδα της Αμμοχώστου στην πρόκριση στον β’ γύρο του Κυπέλλου Ουέφα, αφού η Ανόρθωση κέρδισε με 3-1, ενώ είχε χάσει με 4-2 στο Καυταντζόγλειο.
 
Ο Πανίκος Ξιούρουππας με τη φανέλα της Κυρίας, πρόσθεσε άλλα δύο τρόπαια κυπελλούχου στην πλούσια συγκομιδή τίτλων που είχε, αφού συμπλήρωσε συνολικά δώδεκα. Αγωνίστηκε με το εθνόσημο στο στήθος σε 20 παιχνίδια, ενώ βρήκε δίχτα δύο φορές.
Ένας από τους τερματοφύλακες που τον έζησε και μάλιστα σε αιώνια ντέρμπι, ήταν ο τότε τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, Άντρος Πετρίδης, ο οποίος δήλωσε για τον Ξιούρουππα πως τον θεωρεί από τους κορυφαίους στο είδος του, τονίζοντας πως η διαχρονική του παρουσία μιλά από μόνη της.

«Ήταν πολύ δύσκολο για τους αμυντικούς να τον περιορίσουν, αλλά και για εμάς τους τερματοφύλακες ήταν ένας συνεχής κίνδυνος, είτε με τη μπάλα στα πόδια, είτε και κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Αποκτά περισσότερη αξία το κατόρθωμα του Ξιούρουππα, γιατί επιτεύχθηκε σε περιόδους που άλλαξαν αρκετά στο ποδόσφαιρο και δεν ήταν εύκολο να αναδειχθούν τέτοιοι μεγάλοι σκόρερ», κατέληξε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας των γαλαζοκιτρίνων.

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Στέλιο Παπαμωυσέως, Οι κανονιέρηδες & οι αίλουροι.

Δειτε Επισης

Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου
Τελικός Copa Del Rey: Ο εξορκιστής Βαλβέρδε και η κατάρα του Μαραντόνα
Έφυγε παιδί από τη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε άνδρας στην Τσέλσι-Ο Πάλμερ δεν ήταν χαμένος από χέρι
Η Φενέρ είναι «καυτή» επιθετικά και έγινε η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία
Κριστιάνο Ρονάλντο vs Λιονέλ Μέσι-Ποιος έχει πετύχει περισσότερα χατ τρικ στην καριέρα του;