Ρετρό: Το τελευταίο πρωτάθλημα της Λάρνακας

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Πεζοπορικό ήταν μια από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις στην ιστορία του κυπριακού πρωταθλήματος. την αμέσως προηγούμενη περίοδο η ομάδα της Λάρνακας ήταν ενδέκατη και πιο πριν έβδομη και έκτη, αντίστοιχα. Ο τελευταίος της τίτλος ήταν το 1970 (το μοναδικό της Κύπελλο), ενώ το μοναδικό –έως τότε- πρωτάθλημα το είχε κερδίσει το 1954. Η τελευταία ομάδα εκτός Λευκωσίας που πήρε το πρωτάθλημα ήταν η ΕΠΑ Λάρνακας το 1970. Έπειτα τους τίτλους μοιράστηκαν Ομόνοια (13), ΑΠΟΕΛ (3) και Ολυμπιακός (1).
 
Ο Ντίνος Λευκαρίτης, νεαρός παράγοντας τότε, ήταν στην πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, έχοντας για προπονητή τον 53χρονο σκοτσέζο Έρικ Σμιθ, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής μέτραγε 95 εμφανίσεις με την Σέλτικ και άλλες 65 με την Λιντς. Η ομάδα είχε λάμψη από Α’ Εθνική, καθώς γύρισε φορτωμένος τίτλους με τον Ολυμπιακό Πειραιώς ο κεντρικός αμυντικός Σταύρος Παπαδόπουλος, ενώ στο ρόστερ υπήρχε ο 33χρονος μέσος Σπύρος Λιβαθηνός, που κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και είχε 267 συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό. Μπροστά έπαιζε ο σπουδαίος Γερμανός επιθετικός Ούβε Μπιαλόν.
 
Στους πανηγυρισμούς ο Σταύρος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε στους δρόμους της Λάρνακας καβάλα σε μια καμήλα.
 
Πίστευαν πως ήταν φούσκα
Το πρωτάθλημα ήταν 30 αγωνιστικών καθώς μετείχαν 16 ομάδες. Μετά από δέκα αγώνες ο Πεζοπορικός ήταν τέταρτος, τρεις βαθμούς πίσω από τον ΑΠΟΕΛ (τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς), από τον οποίο έχασε 5-0 στη Λευκωσία (8η αγωνιστική). Με το τέλος του α’ γύρου, αρχές Φεβρουαρίου, καθώς  ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια έχαναν βαθμούς, η ομάδα της Λάρνακας πέρασε πρώτη - ισόβαθμη με τον ΑΠΟΕΛ. Τότε ο «Φιλελεύθερος» έκανε γκάλοπ μεταξύ των προπονητών α’ κατηγορίας για το ποια θα είναι η τελική κατάταξη: ο ΠΟΛ έβγαινε τέταρτος, πέντε βαθμούς πίσω από τον τρίτο (ΑΕΛ) και 16 από τον ΑΠΟΕΛ! Όλοι πίστευαν πως ήταν φούσκα που θα έσκαγε. Σε εκείνο το γκάλοπ ο αείμνηστος Σμιθ δεν είπε ότι η ομάδα του θα κατακτήσει το πρωτάθλημα αναφέροντας πως «το πρωτάθλημα θα πάρει όποιος κερδίσει ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και ΑΕΛ» ενώ σε ερώτηση για τους στόχους είπε πως «ήταν να βελτιώσουμε την περσινή θέση και να μπούμε στην εξάδα».
 
Ο Πεζοπορικός πανηγύρισε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική με ισοπαλία 0-0 απέναντι στην Ομόνοια, στη Λευκωσία
 
Η νίκη τίτλου επί του ΑΠΟΕΛ
Στις αρχές Μαρτίου ο Πεζοπορικός βρισκόταν σε κρίση μετά από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, πέφτοντας έναν πόντο πίσω από τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος επίσης ήταν ασταθής (έχασε από τη Νέα Σαλαμίνα). Ακριβώς μετά το Πάσχα ο Πεζοπορικός κέρδισε 1-0 τον ΑΠΟΕΛ  με γκολ του Πασχάλη και πέρασε έναν βαθμό μπροστά του. Έμεναν οκτώ αγώνες και μόνο τότε στη Λάρνακα ξεκίνησαν να μιλούν για τίτλο. Αμέσως μετά ο ΑΠΟΕΛ έχασε και από την ΑΕΛ εκτός έδρας κατρακυλώντας τρεις βαθμούς πίσω από τον Πεζοπορικό.
 
Κομβικό σημείο ήταν η νίκη επί του ΑΠΟΕΛ με 1-0 οκτώ αγώνες πριν το τέλος. Μόνο τότε ξεκίνησαν να μιλούν για πρωτάθλημα στη Λάρνακα.

Πέντε – έξι αγώνες πριν το τέλος η διαφορά «κλείδωσε» στους δύο βαθμούς, με τον ΠΟΛ να θέλει έναν πόντο στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Ομόνοια, εκτός έδρας - στην ισοβαθμία το πρωτάθλημα θα έπαιρνε ο ΑΠΟΕΛ που είχε μακράν καλύτερη διαφορά τερμάτων. Το παιχνίδι στο «Μακάρειο» έληξε 0-0 και στη Λάρνακα ακολούθησε τρελό γλέντι, με τον Σταύρο Παπαδόπουλο να εμφανίζεται στους δρόμους καβάλα σε μια καμήλα και τον πρόεδρο Λευκαρίτη με τον προπονητή Σμιθ να ακολουθούν σε αυτοκίνητο. Η σεζόν εκείνη στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια αλλά κυρίως από φωνές για τη διαιτησία με τον Ντίνο Λευκαρίτη, απευθυνόμενο δημόσια στον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ Μιχαλάκη Ζιβανάρη να αναφέρει πως «μακάρι να παιχτούν τα παιχνίδια καθαρά διότι ο σίγουρος πρωταθλητής θα είναι ο Πεζοπορικός με καμιά ελπίδα εις το ΑΠΟΕΛ».
 
Προπονητής ήταν ο αθεράπευτα προληπτικός Έρικ Σμιθ ο οποίος απεβίωσε το 1991, ενώ τις θέσεις ξένων καταλάμβαναν ο Σπύρος Λιβαθηνός και ο Ούβε Μπιαλόν.
 
Μια παρέα
Όπλο εκείνης της ομάδας ήταν το οικογενειακό κλίμα, καθώς πολλά μέλη της ακόμα και σήμερα κάνουν παρέα. Στο ρόστερ υπήρχαν προσωπικότητες όπως οι Κύπρος Δαμιανού, Νίκος Προκόπη και Κυριάκος Κουής αλλά και οι ανερχόμενοι Μάριος Κωνσταντίνου, Νεόφυτος Λάρκου, Γιώργος Κωνσταντίνου και Χρίστος Χαϊλής. Ο αείμνηστος Σμιθ -απεβίωσε το 1991- επέβαλε αυστηρή πειθαρχία, δούλεψε πολύ στα στημένα ενώ ήταν αθεράπευτα προληπτικός. Έπλενε πριν από κάθε παιχνίδι το αυτοκίνητό του, στη διάρκεια του αγώνα κράταγε το μπρελόκ με τα κλειδιά και ένα πόδι λαγού, ενώ μετά τον χειμώνα φόραγε πάντα τα ίδια ρούχα στα ματς, με αποτέλεσμα ακόμα και τον Ιούνιο να εμφανίζεται με βαριά χειμερινή ένδυση.
 

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ