Όταν τα βρήκαμε σκούρα και καλέσαμε ξένους διαιτητές στην Κύπρο

Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση της ΚΟΠ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον ποδοσφαιρικό μας κόσμο, για την κάθοδο ξένων διαιτητών στο κυπριακό πρωτάθλημα, έτσι ώστε να σφυρίξουν τους κρίσιμους αγώνες των πλέι οφ. 

Από τη στιγμή που οι Κύπριοι διαιτητές έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έλαβε με κάθε επισημότητα πλέον την απόφαση να καλέσει διαιτητές από το εξωτερικό, ώστε να διευθύνουν τους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος.

Ο φόβος για περαιτέρω αλλοίωση των αποτελεσμάτων στις εγχώριες διοργανώσεις, ανάγκασαν τους ιθύνοντες να προχωρήσουν στην ακραία λύση που είναι η εισαγωγή διαιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΟΠ προχωρεί σε τέτοια είδους απόφαση, αφού στο παρελθόν γινόταν κατά κόρον. 

Αρχής γενομένης από το 2007-08, όταν η κυπριακή ομοσπονδία αντάλλαξε διαιτητές με το ελλαδικό πρωτάθλημα. Τη χρονιά εκείνη, αρκετοί Έλληνες διαιτητές (κυρίως οι διεθνείς) σφύριξαν αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος και κυπέλλου, ενώ στο πλαίσιο της ανταλλαγής είχαν πάει Ελλάδα και τέσσερις Κύπριοι διαιτητές που σφύριξαν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος (Πανίκος Καϊλής, Κώστας Καπιτανής, Λεόντιος Τράττος και Στέλιος Τρύφωνος).

Ακολούθως, η ανταλλαγή διαιτητών συνεχίστηκε και το 2008-09 με διαιτητές από το Ισραήλ, για αγώνες πρωταθλήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλώνουν άγνοια οι Κύπριοι διαιτητές για ξένους ρεφ και εμμένουν στη θέση τους

Οι έξι τελικοί κυπέλλου με ξένους διαιτητές

Από το 2010 μέχρι το το 2016, σφυρίκτηκαν έξι τελικοί κυπέλλων από ξένους διαιτητές. 

Για πρώτη φορά στο νησί μας ξένος διαιτητής ήρθε στον τελικό κυπέλλου της αγωνιστικής περιόδου 2009/10 όταν ο Ιταλός, Ρομπέρτο Ροζέτι, διεύθυνε την αναμέτρηση του Απόλλωνα με τον ΑΠΟΕΛ, με την ομάδα της Λεμεσού να κερδίζει στο τέλος με 2-1. 

Τη σεζόν 2010-11 διαιτητής του τελικού Ομόνοια-Απόλλων στο ΓΣΖ, ήταν ο Ελβετός διεθνής Μάσιμο Μπουζάκα, με τους πράσινους να κερδίζουν στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3. 

Την επόμενη χρονιά άρχοντας του γηπέδου ήταν ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχστο, τελικό ανάμεσα στην Ομόνοια και την ΑΕΛ που διεξήχθη στις 16 Μαΐου 2012 στο ΓΣΠ με τους πράσινους να κερδίζουν με 1-0 και να κατακτούν το τρόπαιο. 

Στον τελικό του 2013 ανάμεσα στον Απόλλωνα και την ΑΕΛ, που διεξήχθη στις 22 Μαΐου 2013, διαιτητής ήταν ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα. Σε ένα συναρπαστικό αγώνα, ο οποίος οδηγήθηκε στην παράταση, ο Απόλλωνας επικράτησε με 2-1. 

Το 2015 τον τελικό ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, διεύθυνε ο Tσέχος, Πάβελ Κράλοβετς, με τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας να κερδίζουν με 4-2. 

Τελευταία φορά που είχαμε κάθοδο ξένου διαιτητή, ήταν στον τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ομόνοια τη σεζόν 2015/16 όταν ο Κροάτης, Άντε Βουτσελίμοβιτς, ήταν ο άρχοντας της αναμέτρησης. Στο τέλος πήρε το τρόπαιο ο Απόλλωνας, που επικράτησε των πρασίνων με 2-1.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή δεδομένων! Κλείδωσε η κάθοδος ξένων διαιτητών στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Το μήνυμα του Μπεν Σιμόν για το ντέρμπι με την Ομόνοια-«Είμαστε συγκεντρωμένοι στα μικρά πράγματα»
Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»