Οι δύο που ξέρουν το δρόμο και άλλος που ψάχνει την άκρη του νήματος

Μπορεί οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων μας να έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να ξεκινήσουν, ωστόσο και οι τέσσερις εκπρόσωποί μας, έχουν αρχίσει προετοιμασία ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.
 
Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας, ευελπιστούν, παρά τις δυσκολίες που επικρατούν φέτος λόγω του κορωνοϊού, να φθάσουν στην πηγή και να καταφέρουν να μπουν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
 
Σε τρεις από τους εκπροσώπους μας, οι προπονητές τους, έχουν καθοδηγήσει τις ίδιες ομάδες στο παρελθόν σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ουσιαστικά, με εξαίρεση τον Χένινγκ Μπεργκ που για πρώτη φορά θα κάθεται στον πάγκο της Ομόνοιας σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι άλλοι τρεις, Τιμούρ Κετσπάγια, Μαρίνος Ουζουνίδης και Σωφρόνης Αυγουστή, έχουν εμπειρίες από τους πάγκους της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
Το έπος της Τραπεζούντας
Ο Τιμούρ Κετσπάγια, είναι ο άνθρωπος που αναμόρφωσε την Ανόρθωση τη δεκαετία του 2000. Παίρνοντας την από το χείλος του γκρεμού την οδήγησε στην κορυφή.
 
Και δεν είναι μόνο οι πορείες του σε εγχώριες διοργανώσεις, που έθελξαν το ενδιαφέρον, αλλά και οι σπουδαίες προκρίσεις που πέτυχε η Ανόρθωση κατά την πενταετία (2004-09) όταν ήταν στον πάγκο της ο Τιμούρ Κετσπάγια.
 
Η αρχή έγινε το 2005-06, όταν η ομάδα της Αμμοχώστου με τον γεωργιανό τεχνικό στον πάγκο, πέτυχε την μεγαλύτερη πρόκριση της ιστορίας της, με αντίπαλο την Τραπεζούντα.
 
Εκείνη τη χρονιά, η Ανόρθωση τέθηκε στον πρώτο γύρο αντιμέτωπη με την Ντιναμό Μινσκ, με την οποία εξήλθε ισόπαλη 1-1 στο πρώτο παιχνίδι και κέρδισε στο δεύτερο με 1-0.
 
Ακολούθησε η ιστορική πρόκριση επί της Τραπεζούντας. Στο πρώτο παιχνίδι, η Ανόρθωση κέρδισε τους Τούρκους με 3-1στο ΓΣΠ και σε συνδυασμό με την ήττα 1-0 στο Αβνί Ακέρ, πήρε την πολυπόθητη πρόκριση.
Ακολούθως, στο δρόμο της βρέθηκε η σκωτσέζικη Ρέιντζερς, η οποία πέτυχε δύο νίκες επί της «Μεγάλης Κυρίας 1-2 και 2-0 στέλνοντας την στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Εκεί βρήκε άλλο ένα μεγαθήριο, την ιταλική Παλέρμο, η οποία κέρδισε την Ανόρθωση με 2-1 στη Σικελία και 0-4 στο ΓΣΠ.
 
Η βόλτα στο Κλουζ…
Την επόμενη χρονιά, η Ανόρθωση τερμάτισε τέταρτη και δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ τη σεζόν 2006-07, έπαιξε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), όντας κυπελλούχος.
 
Η πρώτη ομάδα που βρήκε στο δρόμο της, ήταν η Βαρντάρ Σκοπίων, την οποία κέρδισε με το ίδιο σκορ, 1-0 εντός και εκτός έδρας.
 
Στη συνέχεια, η κληρωτίδα δεν έκανε το χατίρι στην βαρωσιώτικη ομάδα, αφού την έφερε αντιμέτωπη με την ρουμάνικη Κλουζ. Παρά το ψηλό εμπόδιο, οι παίκτες του Τιμούρ Κετσπάγια, κατάφεραν να περάσουν δια πυρός και σιδήρου από τη Ρουμανία με σκορ 1-3 και στον επαναληπτικό με το στείρο 0-0 πήραν μια πανάξια πρόκριση.
Ένα βήμα όμως πριν τους ομίλους του Γιουρόπα, τα μπαλάκια της ΟΥΕΦΑ έστειλαν την Ανόρθωση στο Λονδίνο, για να αγωνιστεί κόντρα στην Τότεναμ.
 
Τα «Σπιρούνια» φάνηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια, η οποία έχασε με 6-1 στο White Hart Lane. Ο επαναληπτικός στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ήταν τυπικής διαδικασίας. Για την ιστορία, οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 1-1.
 
Μία τους τη χάρισε, δύο τους τη χάρισε η τρίτη ήταν και φαρμακερή
Η σεζόν ορόσημο, όχι μόνο για την Ανόρθωση, αλλά και για το κυπριακό ποδόσφαιρο, ήταν η περίοδος 2008-09.

Κατακτώντας και πάλι το πρωτάθλημα, η Ανόρθωση αγωνίστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο γύρο, η ομάδα της Αμμοχώστου τέθηκε αντιμέτωπη με την Πιουνίκ Αρμενίας, την οποία κέρδισε με 1-0 και 2-0.
 
Ακολούθησε η πρόκριση κόντρα στην Ραπίντ Βιέννης, την οποία η Ανόρθωση κέρδισε στο πρώτο παιχνίδι με 3-0. Στον επαναληπτικό, οι Αυστριακοί βρέθηκαν προ του φάσματος μιας σπουδαίας πρόκρισης, ωστόσο η νίκη τους με 3-1 τους έστειλε νωρίς στο σπίτι και την Ανόρθωση στον επόμενο γύρο.
 
Εκεί, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, τον οποίο επίσης κέρδισε με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι και σε συνδυασμό με την ήττα 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Τιμουρ Κετσπάγια: 20 αγώνες, 9 νίκες , 3 ισοπαλίες, οκτώ ήττες
 
Η αποτυχία του Ουζουνίδη
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, είναι ο μοναδικός από τους τρεις προπονητές, ο οποίος δεν μετρά καμία πρόκριση σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης με κυπριακή ομάδα.
 
Ο Ελλαδίτης τεχνικός μπορεί να ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ το 2006 και να τον οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ωστόσο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει να θυμάται το ασύλληπτο κάζο των γαλαζοκιτρίνων, από την μέχρι τότε άγνωστη Μπάτε Μπορίσοφ.
 
Ο ΑΠΟΕΛ στις 17 Ιουλίου του 2007, κέρδιζε στο ΓΣΠ τους Λευκορώσους με 2-0, χάρις στα γκολ των Χρύση Μιχαήλ και Νίκου Μαχλά. Τότε, όλοι πίστεψαν ότι το δεύτερο παιχνίδι στην έδρα της Μπάτε, θα ήταν τυπικής διαδικασίας και κάπου εκεί, ο ΑΠΟΕΛ την πάτησε.
Οι ψυχωμένοι Λευκορώσοι, με δύο γκολ των Στασέβιτς και Πλατόνοφ έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση, όπου στο 104” ο Μπλίζνιουκ ήρθε να αποτελειώσει τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος αποχαιρέτησε με το καλημέρα τη διοργάνωση.
 
Ο Ουζουνίδης, αποχαιρέτησε τον ΑΠΟΕΛ μετά από 15 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και ενώ η ομάδα του βρισκόταν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από την Ανόρθωση.
 
Ο Ελλαδίτης, είναι φέτος πολύ πιο έμπειρος από τότε και αναμένεται ότι θα έχει μια πολύ καλύτερη πορεία με τον ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη.
 
Μαρίνος Ουζουνίδης: 2 αγώνες 1 νίκη, 0 ισοπαλίες, 1 ήττα
 
Το ελβετικό κλειδί που ξεκλείδωσε τον Απόλλωνα
O Σωφρόνης Αυγουστή, αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον Απόλλωνα για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν στα προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στις προηγούμενες τέσσερις προσπάθειές του για είσοδο σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο Κύπριος τεχνικός οδήγησε τον Απόλλωνα σε δύο προκρίσεις σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
 
Στην πρώτη του προσπάθεια, τη σεζόν 2016-17, ο Απόλλωνας, ξεκίνησε από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, όπου βρήκε απέναντί του την Ελβετική Γκρασχόπερς.
 
Οι Ελβετοί κέρδισαν με 2-1 τον πρώτο αγώνα, ενώ ο επαναληπτικός στο ΓΣΠ ήταν συγκλονιστικός. Αφού η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με σκορ 2-1 υπέρ του Απόλλωνα, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου οι γαλάζιοι της Λεμεσού κατάφεραν να κάνουν το 3-1. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε για πολύ, αφού οι Ελβετοί με γκολ στο 104 και στο 120+2  ισοφάρισαν σε 3-3 και έφυγαν από το γήπεδο της πρωτεύουσας με σκορ πρόκρισης.
Ο Απόλλωνας του… Sofroni!
Η επόμενη σεζόν ήταν ονειρική για την αρμάδα του Κύπριου τεχνικού, αφού ο Απόλλωνας κατάφερε να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Το ταξίδι του Απόλλωνα ξεκίνησε από το δεύτερο προκριματικό γύρο, κόντρα στην Μολδαβική Ζάρια, την οποία απέκλεισε με δύο νίκες 3-0 και 1-2. Ακολούθησε ο αγώνας με την σκωτσέζικη Αμπερντίν, η οποία κέρδισε την ομάδα της Λεμεσού με 2-1 στη Σκωτία, αλλά έχασε με 2-0 στην Κύπρο.
 
Στον τελευταίο προκριματικό, ο Απόλλωνας κληρώθηκε με την Δανέζικη Μίντιλαντ,την οποία κέρδισε με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι στο ΑΕΚ Αρένα. Στον επαναληπτικό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, η ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή κατάφερε να πάρει μια τεράστια πρόκριση για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Back to back προκρίσεις
Την σεζόν 2018-19, όντας και πάλι κυπελλούχος, ο Απόλλωνας φόρεσε το ευρωπαϊκό του κουστούμι από το δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Εκεί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Λιθουανική Στρούμπρας, η οποία σόκαρε την ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή, κερδίζοντάς την με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι.  Ωστόσο, στον δεύτερο αγώνα στο Γ.Σ.Π., οι γαλάζιοι επικράτησαν με σκορ 2-0 και πήραν την πρόκριση.
 
Στον τρίτο γύρο, η Ζελέζνιτσαρ από τη Βοσνία, έμοιαζε βατό εμπόδιο για τον Απόλλωνα και όπως αποδείχθηκε, τέτοιο ήταν. Με δύο νίκες, 1-2 και 3-1, οι γαλάζιοι πήραν την πρόκριση για τα πλέι-οφ της διοργάνωσης.
 
Στο δρόμο τους, βρέθηκε ένα όνομα που πολλοί είχαν πει τότε, το ταξίδι τελειώνει εδώ. Ήταν η σπουδαία Βασιλεία, μια ομάδα με αμέτρητες παραστάσεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
 
Μα ο Απόλλωνας, έχασε με το στενό 3-2 στον πρώτο αγώνα στην Ελβετία και οι ελπίδες του για τον επαναληπτικό της Λευκωσίας αναπτερώθηκαν. Εκεί, οι γαλάζιοι της Λεμεσού με ένα σουτ-κεραυνό του Χάμπου Κυριάκου στο 53’ λεπτό της αναμέτρησης, πήραν μια τεράστια πρόκριση, στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Το κύκνειο άσμα του Αυγουστή
Στην τρίτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής της λεμεσιανής ομάδας, ο Σοφρώνης Αυγουστή, θα ξεκινούσε το ευρωπαϊκό του ταξίδι από τον πρώτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.
 
Πρώτη αντίπαλος και πάλι από τη Λιθουανία. Με συνοπτικές διαδικασίες και συνολικό σκορ 6-0 (0-2 και 4-0), ο Απόλλωνας πέρασε στο δεύτερο γύρο.
 
Εκεί, όπου η Σάμροκ Ρόβερς από την Ιρλανδία, περίμενε για να κάνει τη ζωή… πατίνι στους ποδοσφαιριστές του Σοφρώνη Αυγουστή. Στο πρώτο παιχνίδι, οι Ιρλανδοί κέρδισαν με 2-1, σκορ με το οποίο επικράτησε και ο Απόλλωνας στον δεύτερο αγώνα. Στην παράταση, οι γαλάζιοι βρήκαν το σθένος να πετύχουν και τρίτο γκολ και ως εκ τούτου, προκρίθηκαν.
 
Το ευρωπαϊκό όνειρο, δεν έκανε στάση ούτε στην Αυστρία, κόντρα στην Αούστρια Βιέννης, την οποία ο Απόλλωνας έστειλε στο σπίτι της, με δύο νίκες. Με σκορ 1-2 και 3-1 προκρίθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά στα πλέι-οφ της διοργάνωσης.
 
Αντίπαλός τους και πάλι ένα μεγαθήριο. Η Αϊντχόφεν. Οι Ολλανδοί με δύο νίκες 3-0 και 0-4 πέρασαν στους ομίλους της ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός τον Απόλλωνα.
 
Ο Σωφρόνης Αυγουστή πλήρωσε το μάρμαρο του αποκλεισμού και μετά από τέσσερα χρόνια στο Κολόσσι, αποχαιρέτησε την ομάδα.
 
Ωστόσο ένα μήνα αργότερα, μετά την απόλυση του Ιβαν Βουκομάνοβιτς, ανέλαβε ξανά τα ηνία και οδήγησε τον Απόλλωνα στην έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.
Σοφρώνης Αυγουστή 22 αγώνες, 13 νίκες, δύο ισοπαλίες, επτά ήττες

Δειτε Επισης

Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές