Τα πεπραγμένα των προέδρων-Οι πιο επιτυχημένοι και ποιος είναι ο μακροβιότερος

Αναμφίβολα για να επιτύχει μια ομάδα, είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συνηγορήσουν. Είναι σαν μια αλυσίδα. Η σωστή επιλογή ποδοσφαιριστών και προπονητή, η τύχη, οι λίγοι τραυματισμοί και ούτω καθεξής.
 
Σ’ αυτή την αλυσίδα, πάντα υπάρχει ένας μεγαλύτερος, από τους υπόλοιπους κρίκος, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, μεταξύ των υπολοίπων. Αυτός, δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της εκάστοτε ομάδας.
 
Είναι μια νευραλγική θέση, που πρέπει ο άνθρωπος που την αναλαμβάνει να έχει μεγάλη υπομονή, σθένος και παθολογική αγάπη για την ομάδα του.
 
Στην Κύπρο, υπάρχουν πρόεδροι που βρίσκονται ήδη στη δεύτερη δεκαετία του διοικητικού θώκου των ομάδων τους κι άλλοι, που ανέλαβαν πρόσφατα.
 
Η OMADA του REPORTER, αναλύει τα πεπραγμένα των προέδρων των δεκατεσσάρων ομάδων και ψηφίζει τους τρεις καλύτερους συγκρίνοντας τις επιτυχίες, με το χρόνο παραμονής τους στην προεδρία.
 
Κίκης Φιλίππου (Εθνικός Άχνας-31 χρόνια)
Ο Κίκης Φιλίππου, είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος κυπριακής ομάδας, μετρώντας συνολικά 31 χρόνια στον Εθνικό Άχνας.
 
Ανέλαβε την προεδρία του προσφυγικού σωματείου το 1989 και δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να την οδηγήσει στην πρώτη κατηγορία, όπου παρέμεινε για συνολικά 26 χρόνια, μέχρι το 2018 όταν έπεσε στη δεύτερη κατηγορία. Αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα επέστρεψε στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας.
 
Μεγαλύτερες επιτυχίες του Εθνικού, η συμμετοχή στον τελικό κυπέλλου του 2001-02 κόντρα στην Ανόρθωση, αλλά και απίστευτη πορεία στο κύπελλο Ιντερτότο το 2006, όταν ο Εθνικός πήρε διαμέσου της διοργάνωσης την πρόκριση για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αναμφίβολα, ο Κίκης Φιλίππου είναι από τους πλέον επιτυχημένους προέδρους.
Πρόδρομος Πετρίδης (ΑΠΟΕΛ-13 χρόνια)
Ότι κι αν πει κάποιος για τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομο Πετρίδη θα είναι λίγο. Ο διοικητικός άρχοντας των γαλαζοκιτρίνων στην πρώτη του θητεία, από το 2001-2006, ευτύχισε να πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα και δύο σούπερ καπ.
 
Ωστόσο οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, ήρθαν στη δεύτερη θητεία του στον ΑΠΟΕΛ, όπου από το 2013 μέχρι σήμερα πανηγύρισε επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και τρία σούπερ καπ.
 
Επί ημερών Πρόδρομου Πετρίδη, ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε την είσοδο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δύο φορές και άλλες δύο, στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Πολλές φορές ωστόσο, βρέθηκε στο στόχαστρο μερίδας οπαδών των γαλαζοκιτρίνων, όμως τα αποτελέσματα δείχνουν τα πεπραγμένα του στον Αρχάγγελο. Κι ο Πρόδρομος Πετρίδης είναι σίγουρα επιτυχημένος.
Ανδρέας Σοφοκλέους (ΑΕΛ-12 χρόνια)
Πολλές ήταν οι φορές που απείλησε ότι θα αφήσει την προεδρία της ΑΕΛ ο Ανδρέας Σοφοκλέους, όμως στο τέλος δείχνει την αγάπη του για την ομάδα της Λεμεσού.
 
Από το 2008 όταν ανέλαβε τα ηνία, μέχρι και σήμερα, οι φίλοι της ΑΕΛ έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές. Με τον Ανδρέα Σοφοκλέους, οι γαλαζοκίτρινοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα του 2012, μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, ενώ το 2019, στέφθηκαν κυπελλούχοι Κύπρου, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.
 
Η ΑΕΛ πέτυχε επίσης, είσοδο στου ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη χρονιά 2012-13. Ο «Big-Sofo», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι της λεμεσιανής ομάδας, πήρε την ομάδα από το χέρι και της έδειξε το δρόμο προς την κορυφή.
Νίκος Κίρζης (Απόλλωνας-8 χρόνια)
Ο Νίκος Κίρζης, είναι ο αναμορφωτής του Απόλλωνα. Από το 2012 που ανέλαβε την ομάδα της Λεμεσού, την οδήγησε στην κατάκτηση τριών κυπέλλων και δύο σούπερ καπ.
 
Με την καθοριστική συμβολή του κ. Κίρζη, ο Απόλλωνας μπήκε και στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, αφού έφθασε τέσσερις φορές την τελευταία δεκαετία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, όπως η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Βασιλεία και η Νις.
 
Παρότι είναι άκρως επιτυχημένη η μέχρι σήμερα πορεία του, το παράπονο των φίλων της λεμεσιανής ομάδας, είναι πως ακόμα δεν έφθασε στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.
Λούκας Φανιέρος (Ερμής-8 χρόνια)
Άλλος ένας πρόεδρος που αναγέννησε την ομάδα που ανέλαβε, είναι ο Λούκας Φανιέρος. Ο διοικητικός ηγέτης του Ερμή, ανέλαβε την προεδρία του σωματείου το 2012 και μετέτρεψε την ομάδα της Αραδίππου σε πρωταγωνίστρια στην πρώτη κατηγορία, οδηγώντας την στην κατάκτηση του σούπερ καπ, για τη σεζόν 2013-14.
 
Ο Ερμής μπορεί την περίοδο 2017-2018 να έπεσε στη δεύτερη κατηγορία, ωστόσο φέτος επέστρεψε και δείχνει πως θέλει να έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παρουσία του Ερμή στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας, φέρει τη σφραγίδα του Λούκα Φανιέρου.
Άντρος Καραπατάκης (ΑΕΚ Λάρνακας-6 χρόνια)
Έξι χρόνια βρίσκεται στη θέση του προέδρου της ΑΕΚ Λάρνακας, ο Άντρος Καραπατάκης, ο οποίος από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, οι κιτρινοπράσινοι κοιτάζουν μόνο προς τα πάνω.
 
Σε αυτά τα έξι χρόνια, η ομάδα της Λάρνακας κατέκτησε ένα κύπελλο και ένα σούπερ καπ, ενώ πέτυχε είσοδο και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας τη ρωσική Σπαρτάκ Μόσχας.
 
Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του Άντρου Καραπατάκη, είναι η ανέγερση του νέου ιδιόκτητου γηπέδου της ΑΕΚ, του ΑΕΚ Αρένα, το οποίο αποτελεί κόσμημα για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Κώστας Χριστοδούλου (Δόξα-6 χρόνια)
Ο Κώστας Χριστοδούλου, είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη, μαζί με τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομο Πετρίδη, μορφή του κυπριακού ποδοσφαίρου.
 
Ο Πρόεδρος της Δόξας ανέλαβε το 2014, μετατρέποντας την προσφυγική ομάδα σε παραδοσιακό μέλος της πρώτης κατηγορίας. Το μεγάλο του όραμα είναι η αναβάθμιση της προσωρινής έδρας της Δόξας, στην Περιστερώνα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό.
 
Βλέποντας τα πεπραγμένα του Κώστα Χριστοδούλου, η παρουσία του στην Δόξα, κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη.
Χρήστος Πουλλαϊδης (Ανόρθωση-5 χρόνια)
Τη δεύτερη του θητεία ως πρόεδρος της Ανόρθωσης, ξεκίνησε πέρυσι ο Χρήστος Πουλλαΐδης. Μετά την τετραετία 2013-2017, κατά την οποία η ομάδα της Αμμοχώστου δεν σημείωσε ιδιαίτερες επιτυχίες, έθεσε ως στόχο να την ανεβάσει στην κορυφή.
 
Ήδη στην πρώτη του χρονιά, έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει, αφού η Ανόρθωση τερμάτισε μετά από πολλά χρόνια δεύτερη (ισόβαθμη με την πρώτη Ομόνοια). Η συνέχεια όμως, θα είναι το ίδιο δύσκολη. Ο κ. Πουλλαΐδης δεν μπορεί να κριθεί για την πορεία του, στη δεύτερη του θητεία, γιατί το δείγμα είναι μικρό.
Θουκής Θουκιδής (Νέα Σαλαμίνα-3 χρόνια)
Ο πιο… αθόρυβος πρόεδρος κυπριακής ομάδας, είναι ο Θουκής Θουκιδίδης, ο οποίος από το 2017 κάνει εξαιρετική δουλειά στη Νέα Σαλαμίνα.
 
Η ομάδα πραγματοποιεί πολύ καλές πορείες στο πρωτάθλημα, οι ακαδημίες της έχουν προκαλέσει θόρυβο, αφού νέοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια. Αποκορύφωμα της μέχρι τώρα πορείας του, η πώληση του Ιωάννη Κωστή στον Ολυμπιακό Πειραιώς, αλλά και το οικονομικό σουλούπωμα της ομάδας της Αμμοχώστου.
Γιώργος Τσόκκος (Ένωση Νέων Παραλιμνίου-3 χρόνια)
Μόνος του δίνει τη μάχη, για να κρατήσει ένα ποδοσφαιρικό σωματείο που την προηγούμενη δεκαετία ήταν παραδοσιακή δύναμη του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου Γιώργος Τσόκκος.
 
Ο κ. Τσόκκος, είναι ο άνθρωπος που ανέβασε την ομάδα του Παραλιμνίου στην πρώτη κατηγορία πριν δύο χρόνια, όπου διατηρείται μέχρι σήμερα.
 
Σίγουρα, η νέα χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ωστόσο ο κ. Τσόκκος έδειξε ότι ξέρει από δύσκολα.
Σεργκέι Λομάκιν (Πάφος-3 χρόνια)
Η μοναδική ομάδα που ο πρόεδρος της είναι ξένος, είναι η Πάφος Fc. Ο Ρώσος Σεργκέι Λομάκιν αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, το 2017, και προσπαθεί να την καταστήσει μεγάλη δύναμη του κυπριακού ποδοσφαίρου.
 
Παρότι προχώρησε σε ηχηρές μεταγραφές όπως αυτές του Πάντσεον και του Σακό που αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ, μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να βάλει την ομάδα στην πρώτη εξάδα.
Δημήτρης Βραχίμης (Καρμιώτισσα-3 χρόνια)
Ο Δημήτρης Βραχίμης ανέλαβε την προεδρία της Καρμιώτισσας Πάνω Πολεμιδιών το 2017 και φέτος κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία.
 
Σίγουρα αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την λεμεσιανή ομάδα και πλέον έχει ανοίξει η όρεξη του προέδρου για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.
Σταύρος Παπασταύρου (Ομόνοια-1 χρόνος)
Από την πρώτη του χρονιά στην Ομόνοια, ο Σταύρος Παπασταύρου, έδειξε ότι θέλει να την επαναφέρει στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Την περσινή χρονιά, η Ομόνοια κατάφερε να τερματίσει στην 1η θέση με τη διακοπή του πρωταθλήματος και ως εκ τούτου, φέτος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Με τις κινήσεις που γίνονται το φετινό καλοκαίρι, ο πρόεδρος της Ομόνοιας δείχνει ότι θέλει να οδηγήσει την ομάδα στο πρώτο της πρωτάθλημα, μετά από εκείνο του 2009-10. Δεν μπορεί να κριθεί ακόμα λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που βρίσκεται στην προεδρία, όμως τα μηνύματα είναι ευοίωνα.
Αλέξης Μαυρομμάτης (Ολυμπιακός)
Δεν μπορεί να κριθεί για το έργο του ο νέος πρόεδρος του Ολυμπιακού Λευκωσίας Αλέξης Μαυρομμάτης, ο οποίος ανέλαβε τα διοικητικά της ομάδας πριν από λίγες μέρες.
 
Ο κ. Μαυρομάτης διαδέχθηκε τον Κώστα Σεραφείμ.
Οι τρεις πρόεδροι που ξεχωρίζουν
Ο πρόεδρος που ξεχωρίζει με διαφορά από τους υπόλοιπους, λόγω των επιτυχιών του είναι ο Πρόδρομος Πετρίδης, ο οποίος έχει κατακτήσει συνολικά εννέα πρωταθλήματα στα 13 χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία της ομάδας της Λευκωσίας.
 
Κανείς δεν μπορεί εξάλλου, να διαγράψει και τις εξαιρετικές πορείες που πραγματοποίησε ο ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη.
 
Από την τριάδα δεν θα μπορούσε να έλειπε ο Πρόεδρος της ΑΕΚ Άντρος Καραπατάκης, ο οποίος οδήγησε τους κιτρινοπράσινους σε κατακτήσεις τίτλων, ενώ βοήθησε τα μέγιστα για ανέγερση του ιδιόκτητου γηπέδου της ομάδας.
 
Την τρίτη θέση, θα μπορούσε να κατείχε ο Κίκης Φιλίππου λόγω των 31 χρόνων που βρίσκεται στον Εθνικό αλλά και των επιτυχιών που έχει με μια μικρή ομάδα, ωστόσο, οι επιτυχίες του Νίκου Κίρζη με τον Απόλλωνα, τοποθετούν τον πρόεδρο των γαλάζιων της Λεμεσού, στην τριάδα των πιο επιτυχημένων προέδρων της πρώτης κατηγορίας.

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς