Η πιο μεγάλη κρίση στην Μπαρτσελόνα-Φεύγουν οι Messi-ες

Στην καριέρα του έχει πετύχει πολλές και σημαντικές νίκες. Μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, φορώντας κυρίως τη φανέλα της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα (και λιγότερο αυτή της Εθνικής Αργεντινής). Την περασμένη Τρίτη πανηγύρισε μία ακόμη, όχι όμως με την ψυχή του.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο COVID-19 μπήκε στη ζωή μας, η λέξη «κορωνοϊός» δεν ήταν πρώτη στη μηχανή αναζήτησης της Google, καθώς ο Λιονέλ Μέσι είχε πατήσει κι αυτή την κορυφή. Και του πήρε μόλις δύο ώρες, όσο διαρκεί δηλαδή ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, για να το πετύχει, καθώς η δημοσιοποίηση της απόφασής του να αποχωρήσει εδώ και τώρα από την Μπαρτσελόνα ταρακούνησε συθέμελα την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινωνία. Εφτασε στη Βαρκελώνη στις 17 Σεπτεμβρίου 2000 σε ηλικία μόλις 13 ετών (24/6/1987 τα γενέθλιά του) και η άφιξή του δεν έγινε πρωτοσέλιδο.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, αντικρίζοντας εκείνο το μικροκαμωμένο πιτσιρίκι από το Ροσάριο της Αργεντινής, το τι θα επακολουθούσε. Οπως κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι μετά από 20 χρόνια θα ερχόταν η στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι θα έλεγε adios στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.

«Οι σύλλογοι είναι πάνω από τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή», μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, και σίγουρα δεν θα έχει άδικο. «Mes que un club» (κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος) είναι εξάλλου το μότο της Μπαρτσελόνα, ωστόσο ο Μέσι είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει αυτό τον κανόνα. Κι αυτό δεν είναι απλά ένα κλισέ, αλλά η πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται πλήρως από τους αριθμούς που αφορούν την καρμική σχέση Μέσι - Μπάρτσα.

Ο «Πούλγκα» σε 732 αγώνες με την Μπάρτσα έχει 634 γκολ και 285 ασίστ, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και της La Liga έχοντας κατακτήσει 34 τίτλους, οι οποίοι αναλύονται ως εξής: 10 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, 8 Σούπερ Καπ, 4 Champions League, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και τέλος 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Συλλόγων. Και αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να πείσουν ορισμένους, αρκεί να αναφέρουμε ότι η Μπαρτσελόνα στα 122 χρόνια της ιστορίας της έχει κατακτήσει 91 τίτλους συνολικά. Στα 16 χρόνια της... βασιλείας του Μέσι δηλαδή η Μπάρτσα έχει πανηγυρίσει το 37,3% των τίτλων που έχει κατακτήσει συνολικά.
 
Το χρονικό των εξελίξεων

Η επίδραση που έχει ο Αργεντινός σούπερ σταρ στην Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ωστόσο η συγκεκριμένη σχέση ήταν πάντα αμφίδρομη. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, καθώς ο Λίο πάντοτε φρόντιζε να υπενθυμίζει όσα του έχει προσφέρει η Μπαρτσελόνα.

«Ο καθένας ψάχνει τους δικούς του στόχους και τις εμπειρίες του. Εγώ ποτέ δεν είχα την ανάγκη για να φύγω από τον καλύτερο σύλλογο του πλανήτη που είναι η Μπαρτσελόνα, όπου απολαμβάνω τις προπονήσεις, τα ματς και την πόλη. Είναι κάτι που με γεμίζει και πάντα είχα πολύ ξεκάθαρο τον στόχο σε αυτόν τον σύλλογο για να φύγω και να ψάξω κάτι άλλο».

Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη που έδωσε στις 17 Οκτωβρίου 2019 στην εφημερίδα «Marca» με αφορμή το 6ο Χρυσό Παπούτσι που μόλις είχε παραλάβει (δίνεται στον κορυφαίο σκόρερ της Ευρώπης). Τι άλλαξε όμως μέσα σε μόλις 10 μήνες και οδήγησε τον Μέσι στην απόφαση να αποστείλει την περασμένη Τρίτη μέσω burofax (μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ισπανία, κυρίως, από εταιρείες για επίσημη αλληλογραφία) την απόφασή του να αποχωρίσει εδώ και τώρα; Η εξήγηση είναι απλή και ακούει στο όνομα Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, που είναι με διαφορά ο πιο μισητός άνθρωπος πλέον στη Βαρκελώνη.

«Ο Αργεντινός είναι ξενερωμένος και δεν το κρύβει, αλλά δεν θέλει να φύγει από την ομάδα και δεν νομίζουμε ότι έχει βρεθεί ακόμη ο άνθρωπος που θα τολμήσει να του δείξει την πόρτα της εξόδου από την Μπαρτσελόνα.

Αρα το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει ο Κούμαν να τον πείσει για το σχέδιο που έχει προκειμένου να κάνει ξανά την Μπάρτσα μεγάλη και με ποιους σκέφτεται να τον πλαισιώσει... Γιατί λογικά θα φύγουν πολλοί από τη σημερινή ομάδα, όμως το πιο σημαντικό είναι το ποιοι θα έρθουν στη θέση τους», σημειώναμε στον επίλογο του κειμένου στο φύλλο της προηγούμενης Κυριακής, το οποίο επιχειρούσε να αναλύσει τα αίτια της αγωνιστικής κατηφόρας του συλλόγου.

Ο Ρόναλντ Κούμαν λοιπόν όχι μόνο δεν έπεισε τον Μέσι για το πλάνο του, αλλά προφανώς έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, αφού «καθάρισε» εν ψυχρώ τον κολλητό του φίλο Λουίς Σουάρες, του έδειξε με έμμεσο τρόπο την πόρτα της εξόδου.

«Τα προνόμια σε αυτή την ομάδα τελείωσαν! Θα πρέπει να κάνεις τα πάντα για την ομάδα. Δεν θα είμαι καθόλου ελαστικός μαζί σου και θα πρέπει να σκέφτεσαι μόνο την ομάδα», του είπε ο Ολλανδός στο τετ α τετ που είχαν οι δύο άνδρες και από το βράδυ της Τρίτης η Βαρκελώνη μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Κι αν δεν προκύψει κάποια δραματική αλλαγή, το διαζύγιο μόνο βελούδινο δεν φαίνεται ότι θα είναι.

Οι αιτίες του διαζυγίου

Ο Μέσι μπορεί να δήλωνε τον Οκτώβριο αιώνια πιστός στην Μπάρτσα, ωστόσο στο περιβάλλον του ήταν φανερό ότι είχε πάψει προ πολλού να έχει εμπιστοσύνη στον Μπαρτομέου και τους συνεργάτες του. Οι εκκλήσεις του για ενίσχυση της ομάδας δεν εισακούστηκαν, ενώ παρόλο που όλα τα αποδυτήρια ήταν αντίθετα στην έλευση του Αντουάν Γκριεζμάν (ο οποίος μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι είχε αρνηθεί την Μπαρτσελόνα), ο Μπαρτομέου έφερε τον Γάλλο και όχι τον Νεϊμάρ.

«Κάναμε τα πάντα για να φέρουμε τον Νέι πίσω, αλλά η Παρί δεν τον έδινε», φέρεται να του είπε ο πρόεδρος όταν του ζήτησε τον λόγο, ωστόσο ο Βραζιλιάνος πρώην άσος της ομάδας του είχε μεταφέρει εντελώς διαφορετικά πράγματα: «Δεν έκαναν καμία σοβαρή προσπάθεια για να επιστρέψω».

Για τον άνθρωπο Μέσι που είχε συνηθίσει από την εποχή Λαπόρτα να συζητά με τον πρόεδρο και να εκφράζει τις απόψεις του για την ομάδα, το να αγνοείται επιδεικτικά η όποια επιθυμία του τον έκανε να νιώσει ότι πλέον δεν είναι κάτι ξεχωριστό για την ομάδα. Κι αν αυτό σας θυμίζει κάτι, να επιβεβαιώσουμε ότι τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει το περιβάλλον του Κριστιάνο Ρονάλντο για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αφήσει τη Ρεάλ για να μεταγραφεί στη Γιουβέντους. Κι αυτό το άσχημο κλίμα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τις καταστροφικές επιλογές της διοίκησης Μπαρτομέου τόσο για αγωνιστικά όσο και για εξωαγωνιστικά ζητήματα.

Η απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε και η αντικατάστασή του από τον (λίγο όπως αποδείχθηκε) Κίκε Σετιέν, η αποκάλυψη για τους fake λογαριασμούς στα social media που χρηματοδότησε η διοίκηση για να... κράζουν τους παίκτες, η κόντρα με τον Ερίκ Αμπιντάλ ήταν οι τελευταίες σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της απογοήτευσης και οδήγησαν τον Μέσι στο να βλέπει πλέον το μέλλον του μακριά από τη Βαρκελώνη. Η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν διαδηλώσεις των οπαδών έξω από το Καμπ Νου οι οποίοι ζητούσαν την παραμονή του παίκτη και την παραίτηση της διοίκησης Μπαρτομέου, ενώ έχει ξεκινήσει και η συλλογή υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής.

Ευρισκόμενος πλέον υπό ασφυκτικό κλοιό και με τον Μέσι να αρνείται να τον συναντήσει, ο Μπαρτομέου αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί. «Εάν ο Μέσι ανακοινώσει δημόσια την πρόθεσή του να μείνει στην Μπαρτσελόνα, τότε ο πρόεδρος Μπαρτομέου είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω και να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο», αποκάλυψε ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός, ωστόσο κανείς -και πολύ περισσότερο ο Μέσι- δεν τον πίστεψε.

Δεν πήγε στην πρώτη, επιμένει ότι είναι ελεύθερος

Κι ο τελευταίος θέλοντας να δείξει με κάθε τρόπο ότι το κεφάλαιο Μπαρτσελόνα έχει κλείσει οριστικά, δεν παρουσιάστηκε την Κυριακή στην προγραμματισμένη συγκέντρωση όπου θα υποβάλλονταν σε τεστ για τον κορωνοϊό, προκειμένου από σήμερα να ξεκινήσει προπονήσεις.

Πολλοί οπαδοί της Μπαρτσελόνα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας σε μια απέλπιδα προσπάθεια για να τον μεταπείσουν, αλλά έφυγαν βουρκωμένοι κι απογοητευμένοι με την πλευρά του αθλητή να επιμένει ότι είναι ελεύθερος να αποχωρήσει από τους μπλαουγκράνα, παρόλο που και η La Liga πήρε θέση στο ζήτημα του συμβολαίου δικαιώνοντας την Μπαρτσελόνα.

«Η ρήτρα που αναγράφεται στο συμβόλαιο των δύο πλευρών είναι σε ισχύ, η ρήτρα που επέτρεπε στον αθλητή να αποχωρήσει έληξε στις 10 Ιουνίου και ως εκ τούτου χωρίς τη συγκατάθεση της Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην έκδοση διεθνούς  πιστοποιητικού μεταγραφής», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή κι από την πλευρά της διοιίκησης της Μπαρτσελόνα παρουσιάστηκε ως μια πρώτη νίκη.

Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ της Αργεντινής δίνουν άλλη διάσταση στο θέμα του συμβολαίου καθώς όπως αναφέρουν στις 25 Νοεμβρίου του 2017 όταν ο Μέσι υπέγραψε την ανανέωση της παρουσίας στην Μπαρτσελόνα η συμφωνία ήταν για τρία χρόνια με οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη... Κι αυτό το περίφημο «+1» αφορά τη φετινή σεζόν (2020-2021) όπου όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση η ρήτρα των 700 εκατ. ευρώ.

Αυτό που συμπληρώνουν στην Αργεντινή είναι ότι ο Μέσι δεν θέλει να αποχωρήσει με... πόλεμο και θέλει ένα βελούδινο διαζύγιο, ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο. 

Η επόμενη μερα

Σε μία άλλη συνέντευξή του, στις 31 Μαΐου, στην εφημερίδα «El Pais», ο αρχηγός των Καταλανών είχε δηλώσει: «Το ποδόσφαιρο, όπως και η ζωή, δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο».

Πού να ήξερε ότι αυτή η ατάκα του που αφορούσε την επανέναρξη του ποδοσφαίρου στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούσε να συνδυαστεί τρεις μήνες αργότερα με την επικείμενη αναχώρησή του από τη Βαρκελώνη. Οι στοιχηματικές εταιρείες μόλις έγινε γνωστή η απόφασή του να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα άνοιξαν αμέσως τη σχετική αγορά που αφορούσε τον νέο του προορισμό και τα Μέσα όλου του κόσμου άρχισαν τις αναλύσεις για το ποια ομάδα του ταιριάζει καλύτερα.

Και οι περισσότερες συμφωνούσαν ότι ο επόμενος προορισμός του θα είναι το Μάντσεστερ και η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Οκτώ χρόνια μετά το αντίο του Πεπ στην αγαπημένη του Μπάρτσα, ίσως ήρθε η ώρα οι δυο τους να συνεργαστούν ξανά, αυτή τη φορά για να κατακτήσουν την Premier League, αλλά και για να οδηγήσουν για πρώτη φορά τους «Πολίτες» στην κορυφή της Ευρώπης.

Σε Αργεντινή, Αγγλία και Ισπανία τα δημοσιεύματα για το φλερτ μεταξύ των δύο πλευρών διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους βασικούς πρωταγωνιστές να παραμένουν σιωπηλοί. Κι αυτό έχει την εξήγησή του καθώς η Σίτι μόλις πριν από έναν μήνα κέρδισε στο CAS την έφεση που είχε καταθέσει κατά της απόφασης της UEFA να την τιμωρήσει με διετή αποκλεισμό από το Champions League για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play. Οχι ακατόρθωτο όμως, καθώς οι μπλε του Μάντσεστερ έχουν τα έμψυχα ανταλλάγματα -ήδη έχουν γραφτεί τα ονόματα των Γκαμπριέλ Ζεσούς, Μπερνάρντο Σίλβα, Ερίκ Γκαρθία-, τα οποία σε συνδυασμό με ένα σεβαστό ποσό (π.χ. της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ) μπορούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.

Όσον αφορά το συμβόλαιο που προσφέρουν οι 'Πολίτες' στον Αργεντινό, τα νούμερα πραγματικά... ζαλίζουν. Όπως αποκάλυψε η καταλανική Sport η Σίτι δίνει στον Μέσι πενταετές συμβόλαιο, με τα τρία πρώτα χρόνια να αφορούν την παρουσία του στην Premier League και την τελευταία διετία την Νιου Γιορκ Σίτι FC (η θυγατρική της στο MLS). Η αμοιβή του για τα πρώτα τρία χρόνια θα είναι 100 εκατ. ευρώ (ετησίως), ενώ το ίδιο ποσό θα πάρει για κάθε χρόνο που θα μείνει στη Νέα Υόρκη συν ένα μπόνους υπογραφής στο MLS (το πρωτάθλημα των ΗΠΑ) ύψους 250 εκατ. ευρώ! Η συνολική σούμα βγάζει 750 εκατ. ευρώ μόνο από τις αμοιβές του συμβολαίου του (ενώ υπάρχουυν παράπλευρα έσοδα από την εκμετάλλευση της εικόνας του, αλλά και τις χορηγίες που θα κλείσει λόγω της παρουσίας του σε Αγγλία και ΗΠΑ).

Κι αν τελικά ο Μέσι φορέσει τα μπλε της Σίτι, τότε θα δικαιωθεί (με καθυστέρηση  τεσσάρων ετών) ο Μπράντον Μπεντ. Ποιος είναι αυτός; Ο 11χρονος σήμερα Μπράντον στις 21 Ιουλίου 2016 είχε την απρόσμενη χαρά να πάρει μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του νέου (εκείνη την εποχή) προπονητή της αγαπημένης του ομάδας. Με την παιδική αθωότητα να ξεχειλίζει σε κάθε του λέξη, ο πιτσιρικάς αφού συνήλθε από το σοκ της συνεύρεσής του με τον Καταλανό τεχνικό, τον είχε ρωτήσει επί λέξει: «Ξέρω ότι ο Μέσι είναι φίλος σου, οπότε ίσως μπορεί να τον καλέσεις για να δεις αν θέλει να έρθει κι αυτός στη Σίτι». Και ο Πεπ αφού ξέσπασε σε γέλια του αποκρίθηκε: «Ο Μέσι; Θα ήταν υπέροχο, αλλά είναι λίγο δύσκολο να συμβεί».

Τώρα όμως φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ, ενώ την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη ετοιμάζονται να βιώσουν τον χειρότερο εφιάλτη τους: τη ζωή χωρίς τον Μέσι. Κάτι που θα ερχόταν κάποια στιγμή, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο, και όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και αν οι αγωνιστικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, η αποχώρηση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου θα έχει καταστροφικές συνέπειες και στα οικονομικά του. Γιατί μπορεί η Μπαρτσελόνα να απαλλαγεί από το τεράστιο συμβόλαιό του (περίπου 100 εκατ. μεικτά ετησίως), αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο Μέσι ήταν η αιτία που η Μπαρτσελόνα το 2019 έφτασε να έχει εμπορικά έσοδα που άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ. Πόσοι από τους χορηγούς που έκαναν ουρά για να μπορέσουν να κλείσουν μια συμφωνία με τους Καταλανούς θα δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον για να συνεχίσουν να επενδύουν;

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά το σίγουρο είναι ότι από βράδυ της περασμένης Τρίτης τίποτα πια δεν είναι το ίδιο στη Βαρκελώνη. Το επιβεβαιώνουν οι εικόνες των βουρκωμένων οπαδών που συρρέουν έξω από το Καμπ Νου κρατώντας τη φανέλα με το νούμερο 10 και οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η αγαπημένη τους ομάδα έφτασε σ' αυτό το σημείο και ο βασιλιάς τους δεν θα είναι πια εκεί.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Το βίντεο της χρονιάς: Ο Τζον Σίνα τα λέει με τον Χάαλαντ φορώντας περούκα και φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι!
Συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Η Μπαρτσελόνα βγάζει στο σφυρί τρεις παίκτες
Κοντά στην έξοδο ο «Ντέιβιντ Μπέκαμ» των 120 εκατομμυρίων, ο Πεπ δεν περιστρέφεται γύρω από παίκτες
Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ