Οι πέντε κορυφαίες στιγμές ανθρωπιάς στα γήπεδα της τελευταίας εικοσαετίας

Οι πέντε χαρακτηριστικές στιγμές Fair Play τα τελευταία 20 χρόνια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που απέδειξαν πως το «ευ αγωνίζεσθαι» είναι πάνω από τη νίκη.

Πάολο Ντι Κάνιο (2000)
Οι φασιστικές του πεποιθήσεις τον έχουν βάλει – δικαίως – στο στόχαστρο, όμως υπήρξε μια στιγμή στην καριέρα του που ο Ιταλός επιθετικός έδειξε πως έχει και μία άλλη πλευρά στο χαρακτήρα του. Ως παίκτης της Γουέστ Χαμ, ο Ντι Κάνιο είχε σηκώσει στο «πόδι» το Γκούντισον Παρκ, με τους φίλους της Έβερτον να το χειροκροτούν. Σε μία διεκδίκηση της μπάλας, ο τερματοφύλακας των «ζαχαρωτών» έπεσε στο έδαφος τραυματισμένος. Η φάση συνεχίστηκε και η μπάλα έφτασε στον Ιταλό φορ, ο οποίος είχε ευκαιρία να σκοράρει και να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Εκείνος προτίμησε να την πιάσει με το χέρι, προκειμένου να σταματήσει το παιχνίδι και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο αντίπαλο γκολκίπερ. Για την κίνηση του αυτή, ο Ντι Κάνιο παρέλαβε το βραβείο Fair Play της FIFA εκείνη τη χρονιά.

Όλιβερ Καν – Σαντιάγο Κανιθάρες (2001)

Ο Γερμανός πάσχιζε σε όλη του την καριέρα να κατακτήσει το Champions League και όταν το κατάφερε, απέδειξε πως κάποια πράγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα κύπελλα. Όλιβερ Καν και Σαντιάγο Κανιθάρες ήταν οι πρωταγωνιστές στη διαδικασία των πέναλτι και λίγα δευτερόλεπτα μετά την επικράτηση της Μπάγερν επί της Βαλένθια, ο αρχηγός των Βαυαρών δεν έτρεξε να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του. Πήγε να συμπαρασταθεί στον αντίπαλο τερματοφύλακα, ο οποίος είχε γονατίσει και έκλαιγε για την απώλεια του τροπαίου. Βλέποντας την κίνηση του Καν, έσπευσαν και άλλοι παίκτες της Μπάγερν να παρηγορήσουν τον Κανιθάρες.

Μόρτεν Βίγκχορστ (2003)
Ο νυν βοηθός προπονητή της εθνικής Δανίας είχε κατακτήσει το βραβείο Fair Play της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2003, όταν αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής με την εθνική ομάδα της χώρας του. Κι αυτό γιατί σε έναν αγώνα απέναντι στο Ιράν, το Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, έστειλε την μπάλα επίτηδες άουτ από το σημείο του πέναλτι. Σε ένα σφύριγμα που ακούστηκε από την εξέδρα, ένας Ιρανός ποδοσφαιριστής έπιασε την μπάλα με το χέρι, νομίζοντας πως ο διαιτητής είχε σφυρίξει τη λήξη του ημιχρόνου. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει και επειδή η παράβαση ήταν μέσα στη μεγάλη περιοχή, δόθηκε πέναλτι. Ωστόσο, τη... λύση έδωσε ο Βίγκχορστ, ο οποίος μετά από συνεννόηση με τον προπονητή του αστόχησε επίτηδες από τα έντεκα βήματα.

Μίροσλαβ Κλόζε (2012)
Το γκολ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στην καριέρα του, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ωστόσο, ο Γερμανός επιθετικός δεν ήταν... διατεθειμένος να χριστεί σκόρερ με οποιονδήποτε τρόπο. Ως ποδοσφαιριστής της Λάτσιο, σε έναν αγώνα κόντρα στη Νάπολι, το Σεπτέμβριο του 2012, ο Κλόζε έστειλε με το χέρι την μπάλα στα δίχτυα. Την ώρα που οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν, εκείνος πήγε στο διαιτητή και του είπε πως το τέρμα ήταν αντικανονικό και δεν έπρεπε να μετρήσει. Όπως και έγινε.

Νταβίντ Λουίζ – Χάμες Ροντρίγκες (2014)
Ο Κολομβιανός άσος είχε το μεγαλύτερο μερίδιο... ευθύνης στην πορεία της εθνικής του ομάδας μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ του 2014 (πρώτος σκόρερ με 6 γκολ). Εκεί, οι «καφετέρος» σταμάτησαν πάνω στη διοργανώτρια Βραζιλία, με τον Χάμες να σημειώνει το μοναδικό τέρμα της ομάδας του, στην ήττα με 2-1. Μετά τη λήξη του αγώνα, ξέσπασε σε λυγμούς για τον αποκλεισμό και ο πρώτος που έσπευσε να τον παρηγορήσει δεν ήταν κάποιος συμπαίκτης του, αλλά ένας αντίπαλος. Ο λόγος για τον Νταβίντ Λουίς, ο οποίος αντί να πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους Βραζιλιάνους, αγκάλιασε τον Κολαμβιανό και με το χέρι του έδειξε στον κόσμο πως ο Χάμες Ροντρίγκες ήταν ο πραγματικός νικητής του αγώνα. Στην αρχή, τη δική του συμπαράσταση είχε δείξει και ο Ντάνι Άλβες.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Η Αγγλία έβγαλε με αγγαρεία την υποχρέωση, όμως πρέπει να βρεθεί λύση στο τραγικό θέαμα με Μαγκουάιρ
Το στοίχημα Γκιόκερες που εξελίσσεται σε λαχείο, τα δεδομένα γύρω από την πώλησή του και η... Ελλάδα
«Ή θα σκοράρεις μόνο με το αριστερό ή δεν παίζεις»-Ο απίστευτος κανόνας που τήρησε ως παιδί ο Μέινου
ΒΙΝΤΕΟ: Στην τελευταία παρουσία της Άστον Βίλα στους «8» είχε… τρομάξει η Ατλέτικο
Ένα βράδυ που δεν θα ξεχάσει-Η Άρσεναλ προκρίθηκε στους «8» του Champions League, με ήρωα τον Ράγια
Κούρσα για τρεις μέχρι το τέλος, με τους 90 πόντους πια να είναι προαπαιτούμενο για τίτλο
Κλοπ και Γκουαρδιόλα είναι έτοιμοι για τον τελευταίο χορό τους στον μαγευτικο κόσμο της Premier League
Ο Χάβερτς βρίσκει τον εαυτό του στην Άρσεναλ του Αρτέτα και μαζί χαμογελάει ο… Νάγκελσμαν!
7 Μαρτίου 2012... Όταν ο ΑΠΟΕΛ έγραψε ιστορία και έκανε την Ευρώπη να παραμιλά
Πόσοι αρχηγοί θα έκαναν ό,τι και ο Έντεγκααρντ στην Άρσεναλ; Η διαφορά των… 15 δευτερολέπτων