Ρετρό: Η επταετία της Ομόνοιας στα ντέρμπι "αιωνίων"

«Ζητείται αιώνιος». Με αυτή τη δήλωση οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ  θέλουν τελευταία να πικάρουν τους οπαδούς της Ομόνοιας, για τα τρία χρόνια και 14 ντέρμπι πράσινης… ξηρασίας. Η τελευταία νίκη της Ομόνοιας επί του ΑΠΟΕΛ σημειώθηκε στις 6 Απριλίου 2013. Έκτοτε, ο ΑΠΟΕΛ μετράει οκτώ νίκες ενώ άλλα έξι ματς έληξαν ισόπαλα. Δύο αναμετρήσεις ήταν για το Κύπελλο Coca Cola. Οι γαλαζοκίτρινοι κέρδισαν όλα τα παιχνίδια στα οποία ήταν γηπεδούχοι, ενώ όλα τα ματς με τυπικά γηπεδούχο την Ομόνοια έληξαν ισόπαλα.
 
Κι όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εκ των «αιωνίων» τρέχει ένα τόσο μεγάλο σε διάρκεια σερί νικών. Και μάλιστα όχι μόνο χρονολογικά, αλλά και σε αριθμό ντέρμπι, σε εποχές μάλιστα όπου τα ντέρμπι δεν γίνονταν τέσσερις φορές τον χρόνο, αλλά δύο.
Έξι ντέρμπι και επτά χρόνια
Την περίοδο 1954-55, στον β’ γύρο, μόλις στη δεύτερη σεζόν της Ομόνοιας στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 2-0. Ήταν η πέμπτη αναμέτρηση δύο ομάδων (τέσσερις πρωταθλήματος, μια φιλική) και οι γαλαζοκίτρινοι μέτρησαν τη δεύτερη τους νίκη – άλλα τρία ματς έληξαν ισόπαλα 0-0.Η Ομόνοια πέτυχε την πρώτη της νίκη επί του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1955-56, στο παιχνίδι του β’ γύρου, ενώ το ματς του α’ γύρου είχε λήξει ισόπαλο 0-0 (ήταν το έκτο σερί παιχνίδι που ο ΑΠΟΕΛ δεν έχανε από την Ομόνοια). Συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών αγώνων το «τριφύλλι» μέτρησε επτά χρόνια και 14 παιχνίδια χωρίς ήττα από τον ΑΠΟΕΛ, από τον οποίον έχασε ξανά (3-1) στον α’ γύρο της περιόδου 1962-63.
 
Οπότε, εάν ο ΑΠΟΕΛ δεν χάσει ούτε στο επόμενο ντέρμπι, τότε σπάει αυτή την παράδοση, τουλάχιστον ως προς το σερί αγώνων, η οποία κρατάει από την επταετία 1955-62. Από εκείνα τα 14 παιχνίδια, το «τριφύλλι» κέρδισε τα εννιά και πέντε έληξαν ισόπαλα, ενώ μέτρησε και τέσσερις σερί νίκες - δύο φορές μάλιστα. Όλες αυτές οι επιδόσεις αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία των αναμετρήσεων ΑΠΟΕΛ – Ομόνοιας.
Δεν ήταν κυρίαρχος η Ομόνοια
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε αντίθεση με ό,τι  συμβαίνει σήμερα με τον ΑΠΟΕΛ, τότε η Ομόνοια δεν ήταν η κυρίαρχος ομάδα της εποχής. Στα επτά χρόνια που έμεινε αήττητη από τον «αιώνιο» αντίπαλο, κατέκτησε μόλις ένα πρωτάθλημα (1960-61). Μάλιστα τη σεζόν 1955-56 η Ομόνοια τερμάτισε πέντε πόντους πίσω από τον δεύτερο ΑΠΟΕΛ, παρότι στα μεταξύ τους ντέρμπι είχε μια νίκη και μια ισοπαλία.  Όμως για τους γαλαζοκίτρινους ακολούθησαν δύσκολα χρόνια, που τους βρήκε ακόμα και στην τελευταία θέση.
Ταραγμένη περίοδος
Γενικότερα η εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ επέφερε αναστάτωση στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Δύο σεζόν χρόνια δεν ίσχυσε η διαβάθμιση (1956-57, 1957-58). Από το 1956 μέχρι και το 1961, μόνο μια χρονιά διεξήχθη η διοργάνωση του Κυπέλλου και αυτή το 1959 –μετά την υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου, ως Κύπελλο Ανεξαρτησίας, και αφού δεν είχε διεξαχθεί πρωτάθλημα την περίοδο 1958-59. Και αυτό διότι στο πρωτάθλημα της περιόδου 1957-58 κάποιες ομάδες έδωσαν 16 αγώνες, άλλες 17 και ορισμένες 18, κυρίως λόγω των κατ’ οίκων περιορισμών και της απαγόρευσης μετακινήσεων που επέβαλλαν οι αποικιοκράτες.
 
Το άλλο σερί των επτά αγώνων
Η Ομόνοια «έτρεξε» άλλο ένα μεγάλο σερί χωρίς ήττα από το 1981 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1984. Συγκεκριμένα, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Ομόνοια στον β’ γύρο της σεζόν 1980-81 για να την κερδίσει και πάλι στο παιχνίδι της Ασπίδας το 1984 (3-2). Μεσολάβησαν επτά αγώνες (έξι πρωταθλήματος, ένας κυπέλλου) στους οποίους το «τριφύλλι» μέτρησε τρεις νίκες, ενώ τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα. Την περίοδο εκείνη η Ομόνοια διένυε μια «χρυσή» εποχή πανηγυρίζοντας συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1981 έως και το 1985, διάστημα στο οποίο έκανε τρεις φορές το νταμπλ. 
Στην ιστορία σπάνια συναντιόνται μεγάλα σερί χωρίς νίκη μιας εκ των δύο ομάδων σε ντέρμπι «αιωνίων»,  καθώς ανεξαρτήτως από την αγωνιστική κατάσταση των δύο μονομάχων, σε αυτά τα ντέρμπι διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό: το γόητρο.

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής