Είναι ο Τσάβι η απάντηση στις προσευχές των οπαδών της Μπαρτσελόνα

Ο Τσάβι ετοιμάζεται να αναλάβει την Μπαρτσελόνα σε μια κρίσημη στιγμή της ιστορίας της, όμως οι συνθήκες και το timing ίσως να μην είναι υπέρ τους.

«Ο Λαπόρτα έριξε τον Κούμαν από το αεροπλάνο της επιστροφής από το Vallecas» έγραψαν οι Ισπανοί. Αν και οι νίκες με Βαλένθια και Ντιναμό Κιέβου είχαν δώσει οξυγόνο στον Ρόναλντ Κούμαν, οι ήττες στο clasico και από την Ράγιο, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλησαν το ποτήρι. Βασικά, ο Ολλανδός δεν είχε ποτέ την απόλυτη στήριξη της διοίκησης και όσο πιο κοντά στο σήμερα φτάναμε, τόσο περισσότερα έχανε.

Το θέμα της απομάκρυνσής του τέθηκε μετά το 3-0 από την Μπενφίκα, ενώ σταδιακά, όλα στρέφονταν σε βάρος του. Πέρα από τη γνώμη του προέδρου και τα άσχημα αποτελέσματα, ο Κούμαν έχανε και τα αποδυτήρια. Η εμπιστοσύνη στον ίδιο είχε πάψει να υπάρχει από τους παίκτες, οι οποίοι έβλεπαν κάθε μέρα όλο και με χειρότερο μάτι τις τακτικές του αποφάσεις, όπως επίσης και τις ιδέες και τις επιλογές του κατά τη διάρκεια των αγώνων. «Δεν ανησυχώ για το παιχνίδι μας, μόνο για την αποτελεσματικότητά μας» ήταν μια από τις τελευταίες του δηλώσεις ως τεχνικός της Μπάρτσα.

Έτσι κι έγινε. Ο Ολλανδός, legend-παίκτης του club, είδε ξημερώματα την πόρτα της εξόδου παρότι η απόλυση θα κοστίσει 12 εκατ. ευρώ και ο σύλλογος χρωστά ακόμα 4 στον προηγούμενο προπονητή, Κίκε Σετιέν. Το επόμενο βήμα ήταν προετοιμασμένο, καθώς ο Λαπόρτα εδώ και μέρες είχε αρχίσει επαφές με τον Τσάβι. Ο παλιός αριστερός μπακ, Σέρχι Μπαρχουάν, έχει ήδη ανακοινωθεί ως υπηρεσιακός, όμως ο στόχος ήταν και παραμένει ένας. Το λες και εμμονή να βγάλει το club τον «νέο Γκουαρδιόλα», ένα project που μόνο εύκολο δεν θα είναι. Βασικά, μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει…

Πάμε να κάνουμε μια σύνδεση από τη μέρα που ο Τσάβι είπε adios στην Μπαρτσελόνα μέχρι σήμερα. Η σεζόν 2014-15 ήταν η τελευταία από τις 17 του στο Camp Nou. Την επόμενη υπέγραψε στην Al-Sadd του Κατάρ και έπαιξε με τη φανέλα της για 4 χρόνια, μέχρι το 2019. Τότε ανέλαβε προπονητής και έναν χρόνο αργότερα την οδήγησε στην κατάκτηση 3 εγχώριων τίτλων. Μέχρι που φτάνουμε στις μέρες μας, σε μια κατάσταση την οποία στον σύλλογο είχαν στο μυαλό τους ότι μια μέρα θα έρθει.

Το timing πάντως δημιουργεί προβλήματα. Ο Τσάβι δεν θέλει να διακόψει με απότομο τρόπο τη σχέση του με την ομάδα του Κατάρ, στην οποία βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια. Από τη μία έχει ακόμα συμβόλαιο, από την άλλη είναι πρέσβης για το Mundial που διοργανώνει σε έναν χρόνο από τώρα η χώρα. Ο σύλλογος του ζήτησε να μείνει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και δεν πρόκειται να ζητήσει αποζημίωση, ενώ η Μπαρτσελόνα δέχθηκε το αίτημα του Τσάβι να έχει το δικό του staff με τον αδερφό του, Οσκαρ, και τον Σέρχιο Αλέγκρε, όπως και δικό του physical-trainer και ομάδα scouting.

Είτε επιστρέψει στις 3 Νοεμβρίου, είτε μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω Εθνικών, το γεγονός είναι ότι αναλαμβάνει. Και εδώ αρχίζει το θέμα να γίνεται σοβαρό. Ο Τσάβι είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του συλλόγου με 27 τίτλους, 767 ματς, 184 ασίστ και 85 γκολ, όμως η εμπειρία του είναι αυτή. Κάποιοι τίτλοι με την Al-Sadd στο πρωτάθλημα του Κατάρ. Ο 41χρονος δεν έχει καμία παράσταση στο top-level και όσο κι αν έχει τη στήριξη όλων λόγω του ονόματός του, δεν παύει να αναλαμβάνει μια Μπαρτσελόνα στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

«Το πιο σημαντικό, το πιο ωραίο στο ποδόσφαιρο, είναι να έχεις την μπάλα. Να κυριαρχείς στον αγώνα, με την μπάλα». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Τσάβι στο video που αναλύει την τακτική του φιλοσοφία στο The-Coaches-Voice. Σας θυμίζει κάτι; Είναι η ίδια ακριβώς με αυτή του Πεπ. «Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την μπάλα». Είπαμε, πάμε για τον επόμενο Γκουαρδιόλα. «Υποφέρω όταν δεν έχω την μπάλα, το ίδιο μου συνέβαινε και όταν ήμουν παίκτης, μου συμβαίνει και τώρα στον πάγκο».

Ο Τσάβι έχει εμμονή με την κατοχή. Παίζει με σύστημα 3-4-3, κάτι που τόλμησε να κάνει και ο Κούμαν πέρυσι. Στόχος του, όπως και του Πεπ, είναι να δίνει πλάτος στο γήπεδο απασχολώντας τους αντίπαλους μπακ, ενώ έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να δημιουργεί υπεραριθμία. Για εκείνον, σκοπός είναι το ματς να παίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στο μισό του αντιπάλου. Όλα ακούγονται και εξηγούνται πολύ όμορφα, όμως το reality-check ρωτάει. «Μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα με το ρόστερ που θα αναλάβει;».

Και να τα κάνει σε μια Μπαρτσελόνα που είναι χωρίς τον Μέσι για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια. Το ρόστερ του έχει πλέον απομεινάρια αποτυχημένων μεταγραφών, πολλές μετριότητες και λίγους παίκτες με μεγάλο ταλέντο, όπως είναι οι Ντε Γιονγκ, Φάτι, Πέδρι, Γκάβι. Η ιστορία με τον Τσάβι να επιστρέφει και να σώζει την Μπάρτσα είναι πολύ ρομαντική, όμως ο Καταλανός, αν και έχει το όνομα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εγγυημένη λύση για το μέλλον. Ένα μέλλον που δεν έφτιαξε απλά και μόνο επειδή απολύθηκε ο Κούμαν…

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Απασφάλισε κατά των Άλβες και Ρομπίνιο ο Φελίπε Μέλο-«Αν το έκαναν στην κόρη μου, δεν νομίζω να ήμουν εδώ»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Μπλεξίματα για τον Ρίντιγκερ-Toν συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS
Θέα στον Τάμεση, σεφ με αστέρια Michelin και πισίνα-Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο της Φούλαμ προκαλεί ίλιγγο