ΒΙΝΤΕΟ: Aπό τον όλεθρο του Ιούλη στον παράδεισο του Μάη-Η πορεία του πρωταθλητή

Ίσως το πιο γλυκό πρωτάθλημα στην ιστορία του πανηγυρίζει ο Απόλλωνας, ο οποίος κατάφερε μετά από δεκαέξι ολόκληρα χρόνια να κόψει πρώτος το νήμα στον μαραθώνιο του παγκύπριου πρωταθλήματος και να κερδίσει επάξια το τέταρτο τρόπαιο στα 68 χρόνια ζωής του.

Οι γαλάζιοι της Λεμεσού, μπορεί τους τελευταίους μήνες να μην ήταν η καλύτερη ομάδα στους αγωνιστικούς χώρους, διανύοντας μια περίοδο σχεδόν ενενήντα ημερών χωρίς νίκη, όμως παρακολουθώντας κάποιος την πορεία τους στη διάρκεια της χρονιάς, ήταν η πιο σταθερή ομάδα και δίκαια πήρε τον τίτλο. Μάλιστα στην τελική ευθεία και παρότι κινδύνευσε να χάσει την κορυφή, φθάνοντας ενενήντα λεπτά από τον όλεθρο, απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή της αναμέτρησης τον έστειλε στον παράδεισο, αφού η νίκη με 3-2, στο Τσίρειο, ήταν η πιο καθοριστική σε ολόκληρη τη χρονιά. 

Την ώρα που ο Απόλλωνας μετρούσε επτά παιχνίδια στα play off χωρίς νίκη, κανένας από τους συνδιεκδικητές του δεν κατάφερε να πετύχει ένα νικηφόρο σερί τριών ή τεσσάρων αγώνων για να τον ξεπεράσει, κάτι που δείχνει ότι οι υπόλοιπες ομάδες δεν είχαν τη στόφα του πρωταθλητή, που καλλιέργησε ο Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ στους παίκτες του. 

Πάντως, η χρονιά δεν ήταν γλυκιά από την αρχή μέχρι το τέλος για τους γαλάζιους, αφού ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά έκλεισε με τον πιο όμορφο για τους φίλους και το οικοδόμημα του Απόλλωνα.  

Ξεκίνημα με... όλεθρο

Ο Απόλλωνας αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι, αφότου έχασε άλλο ένα πρωτάθλημα, να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ του, κρατώντας λίγους από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν την περσινή χρονιά και δίνοντας τα κλειδιά του προπονητικού κέντρου στο Κολόσσι, στον Γερμανό Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ. 

Η επιλογή του Νίκου Κίρζη για έλευση προπονητή από τη γερμανική σχολή ίσως να έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος πιθανότατα να ήταν ότι επρόκειτο για ένα προπονητή που είχε το βιογραφικό να οδηγήσει τον Απόλλωνα σε ένα πρωτάθλημα, έπειτα από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες και ο δεύτερος, γιατί οι γαλάζιοι σήκωσαν κούπες μόνο με Γερμανούς προπονητές. 

Το καλοκαίρι λοιπόν, ήρθαν ποδοσφαιριστές, άγνωστοι κυρίως στο φίλαθλο κοινό της Κύπρου και τα πρώτα μουρμουρητά άρχισαν να ακούγονται στη Λεμεσό. Ο αποκλεισμός σοκ από τη Ζίλινα στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League, έδωσε την ευκαιρία στους κακοθελητές να προτρέξουν λέγοντας ότι ο Απόλλωνας τη φετινή χρονιά δεν είναι ομάδα που μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, την ίδια ώρα που Τσόρνιγκερ δήλωνε πριν τον επαναληπτικό κόντρα στους Σλοβάκους ότι αν δεν έρθει το αποτέλεσμα στο επόμενο παιχνίδι, θα έρθει στη συνέχεια. Πολλοί γέλασαν, άλλοι χλεύασαν μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι ζήτησαν το κεφάλι του επί πίνακι. 

 

Ο πρόεδρος του Απόλλωνα έκλεισε τ' αυτιά του σε όλα αυτά και άφησε τον Γερμανό να δουλέψει, για να πετύχει τον μεγάλο του στόχο, που δεν ήταν άλλος από το πρωτάθλημα.

Στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος, η ομάδα της Λεμεσού τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Εθνικό Άχνας, όμως δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, του έδωσαν τη νίκη. Παρόλα αυτά κάποιοι συνέχισαν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, για τη στελέχωση της ομάδας. 

 

Oι κολλητές νίκες και η επανεμφάνιση της μουρμούρας

Ακολούθησαν δύο παιχνίδια απέναντι σε Άρη και ΑΠΟΕΛ, που έδωσαν στον Απόλλωνα δύο τρίποντα, με σκορ 0-1 και 2-1 αντίστοιχα. Ιδιαίτερα η νίκη απέναντι στον Άρη ήταν παλληκαρίσια, αφού ο Απόλλωνας έπαιζε για πάνω από ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο. 

 

Στο καπάκι, ήρθε άλλη μια νίκη σε ντέρμπι, απέναντι στην συμπολίτιδα ΑΕΛ και κάπου εκεί ο Τσόρνιγκερ από απωλολό πρόβατο, έγινε ο «τρελός Γερμανός» για την εξέδρα της ομάδας.  

Παρόλα αυτά η εκκωφαντική ήττα με 1-4 από την ΑΕΚ και η ήττα με 1-0 από την Ομόνοια στα επόμενα δύο παιχνίδι έφερε νέα μουρμουρητά και αμφισβήτηση στην ομάδα της Λεμεσού. 

Και πάλι όμως, ο Απόλλωνας με τέσσερις συνεχόμενες νίκες απέναντι σε Πάφο, Ολυμπιακό, Δόξα και ΠΑΕΕΚ, έσβησε την... φωτιά που πήγε να ανάψει, ενώ έκλεισε τον πρώτο γύρο στην κορυφή, μετά την ισοπαλία του με την Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος. 

Στο δεύτερο γύρο, πότε η ικανότητα, πότε η στόφα του πρωταθλητή που καλλιέργησε στον Απόλλωνα ο Τσόρνιγκερ, οδήγησαν την ομάδα της Λεμεσού σε σπουδαίες επιτυχίες, με αποτέλεσμα να μπει στα play off, με διαφορά επτά βαθμών από τους διώκτες της. 

Τα κρίσιμα γκολ

Πολλά ήταν τα κρίσιμα γκολ που σημειώθηκαν από πλευράς Απόλλωνα, στα τελευταία λεπτά των αγώνων του και του χάρισαν βαθμό ή βαθμούς. 

Για παράδειγμα απέναντι στον Εθνικό στο Δασάκι, κέρδισε με γκολ του Γουέλινγκτον στο 83'. Την ΑΕΛ την κέρδισε με γκολ του Ίντζια στις καθυστερήσεις, ενώ την Πάφο την κατέβαλε με γκολ του Πίττα στο 85'.  

Επίσης, πήρε την ισοπαλία με την ΠΑΕΕΚ, με γκολ στο 92' και γλύτωσε την ήττα από την Ανόρθωση μέσα στο Τσίρειο, χάρη στην απόκρουση του τερματοφύλακα Γιοβάνοβιτς σε... νεκρό χρόνο, αφού κράτησε την ισοπαλία με σκορ 2-2.

Τα παιχνίδια ψυχοβγάλτης

Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν, ο Απόλλωνας μπήκε στα play off ως ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλήματος, όμως σε καμία περίπτωση δεν έδειξε τη δίψα του για να το σηκώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί. 

Αντίθετα, προτίμησε το ψυχοβγαλτικό σενάριο, που ενδεχομένως στο τέλος, να έκανε ακόμα πιο γλυκιά την κατάκτηση του τροπαίου για τους φίλους του και πιο βασανιστική για τους υπόλοιπους. 

Ξεκίνησε τα play off με πέντε σερί ισοπαλίες, απέναντι σε Πάφο, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Άρη και ΑΕΚ, ενώ σε κάποια από αυτά τα παιχνίδια έφθασε μια ανάσα από το να δεχθεί την ήττα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πτοήθηκε, ούτε άρχισαν τα πόδια να βαραίνουν όπως άλλες χρονιές. 

Η ήττα από την Πάφο στην έκτη αγωνιστική των play off, φόρτωσε για τα καλά τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι του Τσόρνιγκερ, με τον κόσμο να βρίσκεται επί το ίδιο έργο θεατής. Μάλιστα ο Γερμανός προπονητής ρωτήθηκε στην διάσκεψη Τύπου εκείνου του αγώνα αν σκόπευε να παραιτηθεί, για να δώσει την εξής απάντηση: «Είσαι τρελός;»

Ακολούθως πήγε στο Αντώνης Παπαδόπουλος να παίξει με την Ανόρθωση, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Η ομάδα της Αμμοχώστου προηγήθηκε και ο Απόλλωνας πίεσε λυσσαλέα για την ισοφάριση, με το γκολ να έρχεται στο 90ο λεπτό από τον Μπακαλί Νταμπό. Αυτό, ίσως να ήταν και το γκολ τίτλου του Απόλλωνα τη φετινή χρονιά. Την επόμενη ημέρα, ο ΑΠΟΕΛ είχε μια τεράστια ευκαιρία να προσπεράσει τον Απόλλωνα στη βαθμολογία, όμως απέναντι στην ΑΕΚ δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο στο ΓΣΠ. Κάπως έτσι, οι δύο πρωτοπόρες ομάδες θα αναμετριούνταν στο Τσίρειο, σε ένα τελικό. 

Όπως είναι πλέον γνωστό, ο Απόλλωνας πέτυχε τη νίκη σε εκείνο το παιχνίδι και άνοιξε τη διαφορά στους τέσσερις βαθμούς από τον ΑΠΟΕΛ, σφιχταγκαλιάζοντας τον τίτλο.

 

Σήμερα, η ομάδα της Λεμεσού κέρδισε 4-1 τον Άρη και κατέκτησε και τυπικά το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Δειτε Επισης

Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου