Μίμης Πιερράκος: Ο Θρυλικός «Μπρακ» της Ανόρθωσης

Η ιστορία της Ανόρθωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες του έθνους και βρίθει από θυσίες αθλητών και στελεχών της στο βωμό της ελευθερίας. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώτος της προπονητής στο Παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, ο θρυλικός Μίμης Πιερράκος, γνωστός ως «Μπρακ».
 
 
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η Ανόρθωση δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, το 1929, με την προσχώρηση της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Ελλήνων Βαρωσίων (ΠΟΕΒ), τα μέλη της οποίας ήταν και μέλη της Ανόρθωσης.
 
Γύρω στο 1933, έναν χρόνο πριν την ίδρυση της ΚΟΠ και τη διεξαγωγή του πρώτου επίσημου Παγκύπριου Πρωταθλήματος, ξεκίνησε κάθοδος Ελλαδιτών ποδοσφαιριστών - προπονητών στην Κύπρο, ακολουθώντας τη μεταγραφή από τον ΑΠΟΕΛ στον Παναθηναϊκό που έκανε το 1929 ο Διομήδης Συμεωνίδης, ο καλύτερος Κύπριος ποδοσφαιριστής προπολεμικά. Μεταξύ όσων έφτασαν για να οργανώσουν και να αναπτύξουν τότε το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, σφραγίζοντας τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ ελλαδικού και κυπριακού αθλητισμού, ήταν και ο Δημήτρης «Μίμης» Πιερράκος – την ίδια εποχή αφίχθησαν, μεταξύ άλλων, οι Γιόζεφ Κιούνσλερ, Αργύρης Γαβαλάς, Σπύρος Υποφάντης και ο Μιχάλης «Λάλης» Λεκκός.
 
 
Από τα 17 στον Παναθηναϊκό
Γεννημένος στο Γύθειο της Πελοποννήσου το 1909, ο Πιερράκος βρέθηκε στην Αθήνα σε ηλικία τριών χρόνων λόγω μετεγκατάστασης της οικογένειας του, ξεκινώντας να παίζει μπάλα στην Ένωση Αμπελοκήπων, πριν ενταχθεί στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 χρόνων, το 1926. Έπαιζε έξω αριστερά και ξεχώριζε για τη δύναμη και τις θεαματικές του ενέργειες. Στην Εθνική Ελλάδας έκανε ντεμπούτο το 1931 και μέτρησε τέσσερις συμμετοχές με ένα γκολ. Το φθινόπωρο του 1933 βρέθηκε στην Κύπρο. Οργάνωσε την ομάδα της Ανόρθωσης και την οδήγησε στο τρίτο πρωτάθλημα πόλεων (1933-34). Η ΚΟΠ ιδρύθηκε το 1934 και ο Πιερράκος ήταν παίκτης – προπονητής της Ανόρθωσης, τις σεζόν 1934-35 και 1935-36. Ο «Μπρακ» γύρισε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίον το 1938 βρέθηκε πάλι στην Κύπρο, για φιλικούς αγώνες.
 
 
Την 28η Οκτωβρίου 1940 παρουσιάστηκε οικειοθελώς στη στρατολογία. Ήταν 31 χρόνων και αν ήθελε, ως διεθνής ποδοσφαιριστής, θα μπορούσε να αποφύγει την στράτευση. Όταν του προτάθηκε να μείνει στα μετόπισθεν, στην Αθήνα, επέμενε να πάει στο μέτωπο, λέγοντας πως «έπαιξα πάντοτε στην επίθεση. Θέλω να είμαι από εκείνους που θα κερδίσουν πρώτοι τη νίκη». Υπηρέτησε ως ασυρματιστής. Θυσιάστηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1940. Ετάφη στο χωριό Διποταμιά (μεταξύ Καστοριάς – Κορυτσάς). Τα οστά του βρέθηκαν το 1950 και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για ταφή στο κοιμητήριο Ζωγράφου, με τις πρέπουσες τιμές. Κατέχει εξέχουσα θέση στο βιβλίο της ιστορίας του Παναθηναϊκού, τόσο για την ποδοσφαιρική όσο και για την εθνική του προσφορά. Στην Ανόρθωση έμεινε μόνο τρία χρόνια αλλά θα είναι για πάντα ο πρώτος της προπονητής στα επίσημα πρωταθλήματα αλλά και αθλητής – προπονητής που ταυτίστηκε με τα ιδανικά ενός συλλόγου του οποίου η δράση δεν εξαντλείται στον αγωνιστικό χώρο.
 
 
Το ματωμένο γράμμα…
Μια ιστορία που συναντάται συχνά για τον Μίμη Πιερράκο είναι αυτή του τελευταίου γράμματος προς τον αδελφό του, Στέφανο, το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Νοεμβρίου 1940 και ο «Μπρακ» είχε μόλις συλλάβει και παραδώσει στη μονάδα έναν Ιταλό, το αεροπλάνου του οποίου είχε καταρριφθεί. Γράφει: «Σήμερα, όπως και κάθε μέρα μας επισκέφθηκαν εχθρικά αεροπλάνα. Τους ρίξαμε τρία. Από το ένα αεροπλάνο γλύτωσαν τρεις με αλεξίπτωτο.
Τον έναν εξ αυτών τον έπιασα εγώ. Είχε πέσει 5 χιλιόμετρα μακριά μας. Αν έβλεπε το τρέξιμό μου ο Σίμισεκ θα με έβαζε στην εθνική για τα 5.000μ». Πριν ολοκληρώσει το γράμμα, οι Ιταλοί βομβάρδισαν την περιοχή και σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας που τον χτύπησε στο κεφάλι. Το γράμμα έφτασε στον αδελφό του, μαζί με επιστολή της μονάδας που πληροφορούσε για τη θυσία του.
 
 
Βιβλιογραφία
- κυπριακό ποδόσφαιρο 1900 – 1960, Γιώργου Μελετίου
- Αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ»
- mixanitouxronou.gr  
 
 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο