O 18χρονος τζουντόκα στους κορυφαίους του κόσμου-«Είδωλό μου ο πατέρας μου»

Ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου κατάφερε να σκαρφαλώσει ένας από τους νεαρότερους Κύπριους αθλητές τζούντο, Πέτρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μόλις στα 18 του χρόνια, φιγουράρει στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των U21. Με σκληρή και καθημερινή προπόνηση, ο νεαρός τζουντόκα κατάφερε να φθάσει αρκετά ψηλά με τις πρόσφατες του επιτυχίες και αυτό είναι ακόμη η αρχή του 18χρονου αθλητή. 

Δίπλα από τον νεαρό αθλητή, βρίσκεται φυσικά και ο πατέρας του, γνωστός στον αθλητικό κόσμο του τζούντο Χρίστος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο πατέρας του νεαρού αθλητή, κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα στο τζούντο της Κύπρου, καθώς είναι από τους κορυφαίους, έχοντας 5 Dan. Επίσης, το 2002 είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, ενώ μετρά και οκτώ χρυσά μετάλλια στους ΑΜΚΕ, έχοντας τα περισσότερα από όλους τους Κύπριους τζουντόκα. 

Τα χνάρια του Χρίστου Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως ακολουθεί και ο γιος του Πέτρος, ο οποίος υπό τις οδηγίες του πατέρα του, μόλις στα πρώτα του βήματα κατέκτησε και τα πρώτα του μετάλλια, όπως το αργυρό στην παγκόσμια γυμνασιάδα στη Γαλλία και το αργυρό στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αθήνα. Απέσπασε επίσης διάφορες πρωτιές στα Παγκύπρια πρωταθλήματα εφήβων, νέων και ανδρών. 

Αξιοσημείωτο την ίδια ώρα, είναι το γεγονός ότι ο Πέτρος Χριστοδουλίδης είναι από τους νεαρότερους τζουντόκα που φιγουράρουν ανάμεσα στους κορυφαίους, καθώς είναι μόλις 18 ετών, ενώ οι υπόλοιποι στην κατηγορία του, βρίσκονται στην ηλικία των 20 ετών. 

Μιλώντας στον REPORTER o Πέτρος Χριστοδουλίδης γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμάται τα πρώτα του βήματα στον χώρο του τζούντο. «Ξεκίνησα από πέντε χρονών να ασχολούμαι με το τζούντο και σιγά-σιγά άρχισαν οι μικροί αγώνες, όπου μου άρεσε να πηγαίνω με τον πατέρα μου. Όταν άρχισα επίσημα τους αγώνες στην κατηγορία των U18, εκεί ήταν οι πιο σημαντικοί μου αγώνες μέχρι στιγμής. Τώρα βρίσκομαι στην κατηγορία των U21, που είναι τρία χρόνια διαφορά με τα U18 και τώρα φάνηκαν οι επιτυχίες που έκανα».

Στα πρώτα του στάδια, ο 18χρονος, πήγε σε ένα αγώνα ανδρών και μετά, όπως ο ίδιος λέει, «πήγαμε σε αρκετά training camps, δηλαδή προπονήσεις με άλλους αθλητές, στην Τσεχία. Ήταν κάτι που με βοήθησαν πάρα πολύ αυτές οι προπονήσεις. Στη συνέχεια πήγα στην Αθήνα στο Athens European Cup που κατάφερα να φθάσω μέχρι τον τελικό και πήρα τη δεύτερη θέση. Οι επόμενοι μου αγώνες ήταν η Παγκόσμια Γυμνασιάδα όπου ήρθα και εκεί δεύτερος. Η συνέχεια είναι τα Youth Olympic Festival που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι».

Στην παρούσα φάση, ο Πέτρος Χριστοδουλίδης, είναι το νούμερο 28 του κόσμου στην παγκόσμια κατάταξη των U21. «Είναι η πρώτη χρονιά που άλλαξα κατηγορία και μέσω της δεύτερης θέσης στην Αθήνα κατάφερα να σκαρφαλώσω στην 28η θέση».

Ερωτηθείς εάν ο πατέρας του, του μετέφερε τα μυστικά του τζούντο, ο νεαρός αθλητής χαμογέλασε, για να απαντήσει αρνητικά. «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό στο τζούντο, απλά κάνουμε καθημερινώς προπόνηση με τον πατέρα μου. Δεν κάνει διαφορά το ότι είναι ο πατέρας μου στην προπόνηση, καθώς πάντα οι προπονήσεις στο τζούντο είναι συχνές και σκληρές. Κάθε μέρα κάνουμε δυνατή προπόνηση με τον πατέρα μου».

Την ίδια ώρα ωστόσο, τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα έντονα μετά από κάποια επιτυχία του Πέτρου, έχοντας στο πλάι του, τον πατέρα του ως προπονητή. «Σίγουρα είναι έντονα τα συναισθήματα με τον πατέρα μου μετά τις επιτυχίες. Στους αγώνες υπήρχε τεράστιος ενθουσιασμός. Αυτό που μου λέει συνεχώς ο πατέρας μου είναι να κάνω δυνατά την προπόνηση μου και μέσω της προπόνησης της καλής θα φανούν και τα αποτελέσματα».

Όνειρο του 18χρονου αθλητή, είναι φυσικά οι διακρίσεις σε παγκόσμιας κλίμακας αγώνες και τα μετάλλια που θέλει να κρεμάσει στον λαιμό του. «Θέλω να πάρω καλές διακρίσεις στις μεγαλύτερες κατηγορίες ανδρών και να παρευρεθώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης το να αγωνίζομαι στους άνδρες σε παγκόσμιας κλίμακας αγώνες είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Εάν θέλει να πετύχει όσα πέτυχε ο πατέρας του, ο Πέτρος λέει, «εννοείται, αφού παρευρέθηκε στους Ολυμπιακούς ο πατέρας μου, θα είναι μεγάλη επιτυχία και για μένα να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι είδωλο για μένα ο πατέρας μου και επειδή ξέρουμε ότι παρευρεθήκαμε ως Κύπριοι σε Ολυμπιακούς Αγώνες για το τζούντο, μπορούμε να το καταφέρουμε και εμείς. Είναι παράδειγμα ο πατέρας μου για το τζούντο, ότι μπορούμε και εμείς να καταφέρουμε».

Το μήνυμα που στέλνει ο 18χρονος στους συνομήλικούς του είναι ότι, «με συχνή και καλή προπόνηση σε οποιοδήποτε άθλημα, όταν έχεις στόχους, μπορείς να τα καταφέρεις και αν το πιστεύεις εννοείται. Πρέπει να υπάρχει πείσμα και θέληση».

Σημειώνεται, ότι ο Πέτρος Χριστοδουλίδης το καλοκαίρι του 2022 θα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στη Σλοβακία, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στην Αγγλία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο U21 στον Ισημερινό.

 

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League
Υπερηχητική Μακάμπι, διέλυσε την Μπασκόνια και έκλεισε ραντεβού με Παναθηναϊκό στα playoffs!