Πώς ο Κετσπάγια "εκβίασε" τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ

«Πρόεδρε, στην ΑΕΚ θέλω να υπογράψω». Αυτό μετέφερε ο Τιμούρ Κετσπάγια στον Κίκη Κωνσταντίνου το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Ιουνίου 1994, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο τριών χρόνων, που συνολικά κόστισε στην ΑΕΚ 130.000 παλιές λίρες (μαζί με την Εφορία).
 
Μικρό ποσό ακόμα και για την τότε εποχή. Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης ενημέρωσε τον Κετσπάγια ότι η Κολωνία έδινε 235.000 λίρες, έναντι 200.000 λιρών που έδινε η ΑΕΚ, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «Sportime», ο Κετσπάγια ανέφερε ότι ο κ. Κωνσταντίνου του έδωσε το ελεύθερο να επιλέξει αυτός σε ποια ομάδα ήθελε να πάει. Προκειμένου να τον πείσουν πως ήταν όλα εντάξει με την Ανόρθωση, οι μεγαλομέτοχοι της ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Καρράς) έδειξαν και ένα φαξ στον Κετσπάγια με το οποίο ζητούσαν έγκριση εξαγωγής συναλλάγματος για λογαριασμό της Ανόρθωσης. Τα χρήματα όμως άργησαν να φτάσουν. Ας τα δούμε όμως με τη σειρά.
Σε ένα από τα παιχνίδια του στην ΑΕΚ, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που τον πήγε στην ομάδα.
 
Στη σκιά του Χρ. Κωστή
Γεννημένος το 1968, ο Κετσπάγια ήρθε στην Κύπρο το 1992 ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ποδοσφαίρου της Γεωργίας - έκανε τότε και ντεμπούτο στην Εθνική ανδρών. Στις 28 Μαΐου 1994 έπαιξε για τελευταία φορά με την Ανόρθωση, στον χαμένο (στην παράταση) τελικό Κυπέλλου κόντρα στην Ομόνοια – λίγες μέρες πριν η «Κυρία» έχασε το πρωτάθλημα στην εκπνοή του τελευταία του αγώνα. Τρεις μέρες μετά έφυγε για Αθήνα όπου την 1η Ιουνίου υπέγραψε στην (για τρίτη συνεχή χρονιά) πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η είδηση έπαιζε δεύτερο θέμα στο ρεπορτάζ του «δικεφάλου», καθώς έγινε στη σκιά της μεταγραφής του Χρίστου Κωστή, που ήταν τότε από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» ενώ η Κολονία είχε στείλει άνθρωπο στην Κύπρο με τα χρήματα στις αποσκευές του, η ΑΕΚ ανέβαλε διαρκώς την πληρωμή, η οποία αρχικά θα γινόταν την παραμονή της υπογραφής του Κετσπάγια, που βρισκόταν χωρίς άδεια στην Αθήνα. «Η κίνηση αυτή έχει καθαρά εκβιαστικό χαρακτήρα» ανέφερε ο Τύπος που σημείωνε ότι ο Κίκης Κωνσταντίνου ήταν πυρ και μανία, απειλούσε με προσφυγή στην UEFA, την ώρα που ο μάνατζερ του παίκτη κ. Κουτσάεφ δήλωνε πλήρη άγνοια.
 
Η Κολονία έδινε πιο πολλά λεφτά και μάλιστα τα είχε στείλει στην Κύπρο, αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Τιμούρ.
 
Σύμφωνα με την «Απογευματινή» των Αθηνών, ο Κετσπάγια έφτασε στην Αθήνα στις 31/5 συνοδευόμενος από τον Πάμπο Κωνσταντινίδη (ενεργούσε ως ατζέντης του), ενώ την αμέσως προηγούμενη είχε βρεθεί στις διαπραγματεύσεις Ανόρθωσης – Κολονίας, όπου επέμεινε στην επιθυμία να πάει στην ΑΕΚ, καθώς είχε δώσει τα χέρια με τον γραμματέα της Ένωσης Νίκο Στράτο, όταν αυτός ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό του. Μάλιστα ο κ. Στράτος έλεγε πως είχε και υπογραφή. Αξίζει να σημειωθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανόρθωσης αμέσως μετά απέβαλε διά παντός τον κ. Κωνσταντινίδη τις επόμενες ημέρες.
Οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν πάει στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν τον Χρίστο Κωστή, ο οποίος έφτανε λίγο πιο μετά, αποθεώνουν τον Τιμούρ Κετσπάγια. Το ημερολόγιο δείχνει 31 Μαΐου 1994.
 
Αφού είδε και αποείδε χωρίς να παίρνει χρήματα, η Ανόρθωση έστειλε στις 6 Ιουνίου τριμελή αντιπροσωπεία για να πάρει τα λεφτά, με τον Κετσπάγια να παρεμβαίνει καταλυτικά, καθώς είχε αντιληφθεί πως η «Κυρία» θα χαλούσε τη μεταγραφή εάν δεν πληρωνόταν σε μετρητά. Τελικώς τα χρήματα δόθηκαν, μαζί με την υπόσχεση για ένα φιλικό στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ο Κετσπάγια εμφανιζόταν από τον κυπριακό Τύπο μετανιωμένος για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, ενώ και ο αθηναϊκός Τύπος, που αρχικά θεώρησε δεδομένη τη μεταγραφή, εν τέλει πείστηκε ότι αυτή έκλεισε μην την πληρωμή της Ανόρθωσης, στις 7 Ιουνίου 1994.
 

Δειτε Επισης

Το μεταφυσικό θαύμα της Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι ήδη στα βιβλία της ιστορίας
Πώς ο Μεντιλίμπαρ πήρε την ταυτότητα του Εμερι…
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;
Ίρβινγκ και Ντόντσιτς έστειλαν το Ντάλας στα ημιτελικά της Δύσης
Η στιγμή που ο Τζέιμς βούτηξε μέσα στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε, στη σύρραξη της Κωνσταντινούπολης