Διεξάγεται... Euro στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες (4-11 Ιουνίου) το 2ο Confederation of Independent Football Associations (ConIFA), στο οποίο συμμετέχουν ομάδες που δεν είναι αναγνωρισμένες από την FIFA.
 
Στη φετινή διοργάνωση που διεξάγεται στα κατεχόμενα λαμβάνουν μέρος οκτώ ομάδες: «Northern Cyprus», «Padania», «County of Nice», «Abkhazia», «Ellan Vannin», «Karpatalja», «South Ossetia» και «Székely Land».


 
«Northern Cyprus», η οποία στο «CONIFA World Cup 2016» είχε καταλάβει την τρίτη θέση, με δύο νίκες – σε ισάριθμα ματς - προηγείται στο πρώτο γκρουπ και ενώ απομένει άλλος ένας αγώνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ομίλων.
 

Τι είναι η ConIFA
Η ConIFA, δηλαδή η «Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Σωματείων», ιδρύθηκε το 2013 και εδρεύει στη Σουηδία. Προς το παρών, ο σκοπός της είναι η διοργάνωση του «CONIFA World Cup» και του «CONIFA European Championship».
 
Όπως υποστηρίζεται στην ιστοσελίδα της ConIFA όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται εθελοντικά, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Τα έξοδα καλύπτονται πλήρως από χορηγίες, δωρεές, εγγραφές μελών και τα εισοδήματα μέσω των τουρνουά.

 
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, Sascha Düerkop, η ConIFA ξεκίνησε με σκοπό: «Να υπάρχει μία παγκόσμια ομπρέλα για εθνικές ομάδες που δεν τελούν υπό την αιγίδα της FIFA – εκπροσωπώντας έθνη, μειονότητες, μεμονωμένες εξαρτήσεις ή πολιτιστικές περιοχές. Κύριος στόχος είναι να κερδίσουν τα μέλη μία θέση στην παγκόσμια σκηνή και να προχωρήσουν ποδοσφαιρικά.
 
Οι περισσότεροι παίκτες των μελών μας δεν έχουν ευκαιρία να παίξουν στο διεθνές ποδόσφαιρο ή δεν έχουν το δικαίωμα να παίξουν για κάποιο από τα μέλη της FIFA. Άλλοι, ακόμη και αν έχουν μια ευκαιρία να παίξουν για ένα μέλος της FIFA, έχουν την αίσθηση ότι αντιπροσωπεύουν μια ξένη χώρα από τη δική τους. Έτσι τους δίνουμε την ευκαιρία να παίζουν για την οντότητα που αισθάνονται ότι είναι μέρος της».

 

 
Υπάρχουν πολιτικά κίνητρα;
Σχετικά με το αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα ο Sascha Düerkop απαντά: «Θέλουμε να γεφυρώσουμε τον κόσμο και να φέρνουμε τους ανθρώπους μαζί από όλο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να αφήνει πίσω όλη την πολιτική. Δεν κρίνουμε αν τα μέλη μας αξίζουν πολιτική ανεξαρτησία. Θέλουμε να τα βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη, δείχνοντας τα μέλη και τους ανθρώπους τους στον κόσμο και να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τον εαυτό τους. Πολιτικά είμαστε 100% ουδέτεροι και το μόνο που κάνουμε είναι να γνωρίζουμε τα μέλη μας».

 
Οι σχέσεις με την FIFA
Σχετικά με το αν η ConIFA βοηθάει τα μέλη της προκειμένου να ενταχθούν στην FIFA ο Sascha Düerkop αναφέρει: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τα μέλη μας, αυτό φυσικά περιλαμβάνει και την υποστήριξη για να προχωρήσουν σε διαδικασίες αίτησης για τη FIFA. Μέχρι σήμερα κανένα από τα μέλη μας δεν ζήτησε ενεργά βοήθεια, καθώς μόνο μερικά από τα μέλη μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στην FIFA και οι αιτήσεις τους έχουν συμπληρωθεί πριν από την ένταξή τους στο ConIFA».


Ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει ότι οι: «Έχουμε καλές, αλλά όχι τόσο συχνές, σχέσεις με τη FIFA. Η τελευταία δήλωση τους σχετικά με τις ενέργειές μας ήταν κάτι περισσότερο από θετική, καθώς δήλωσαν ότι επικροτούν το έργο μας».
 
 
*Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή έναρξης της διοργάνωσης στα κατεχόμενα.

Δειτε Επισης

Αδιόρθωτος Ουάρντα, πληρώνει ακόμη τις... αταξίες του-Παρελθόν και από τον Πανσερραϊκό
«Δέκα χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Γκουγκούρης, στο δρόμο για το γήπεδο»
Η επεξήγηση της ΚΟΠ για το πέναλτι που ζήτησε η Ομόνοια στο αιώνιο
Ξεπέρασε το 65% του στόχου η οικονομική βοήθεια στην Ανόρθωση-Απήχηση σε φιλάθλους άλλων ομάδων
Βγαίνει μπροστά ο πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης-«Ας σταματήσουμε να κρίνουμε ποιος έφταιξε παραπάνω»
Κλείνει το κεφάλαιο Κίσσα στη Σαλαμίνα μετά από πέντε χρόνια
Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ