Αυτή είναι η… ενδεκάδα του Γιώργου Κούμα!

Δίχως εκπλήξεις ή απρόοπτα ολοκληρώθηκε η σημερινή (27/03) Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, στο πλαίσιο της οποίας ο Γιώργος Κούμας εξελέγη άνευ ανθυποψηφίου νέος πρόεδρος, διαδεχόμενος στον θώκο τον αποβιώσανατα Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Στην πρώτη ομιλία του μετά την αναδειξή του σε νέο ηγέτη της ομοσπονδίας (σ.σ. με θητεία ως το 2023) ο πρόεδρος της ΚΟΠ μνημόνευσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του:

1.Αναβάθμιση σχέσης ΚΟΠ και σωματείων μέσα από διαρκή και δομημένο διάλογο, ώστε να σμικρυνθούν οι αποστάσεις

2.Αναθεώρηση ποινών στα παραπτώματα, πλην όσων αφορούν στη βία και εμπρηστικές δηλώσεις (αφαίρεση ή πίστωση του 20% των χρηματικών ποινών για όλα τα υπόλοιπα)

3.Καταβολή από την ΚΟΠ πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως μέρους των οφειλών των σωματείων στο κράτος

4.Συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για την ταυτοποίηση των φιλάθλων (τερματισμός με τη λήξη της περιόδου του προσωρινού μέτρου διάθεσης εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες ομάδες μέσω της ΚΟΠ)

5.Κατάθεση συγκεκριμένων ιδεών και προτάσεων στα σωματεία για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα

6. Δημιουργία Ακαδημίας Διαιτητών και εισαγωγή του ημιεπαγγελματισμού στο χώρο της διαιτησίας

7.Νέα κίνητρα και μηχανισμοί πίεσης για αύξηση του χρόνου συμμετοχής του Κύπριου ποδοσφαιριστή

8.Ανέγερση Αθλητικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων, με τη βοήθεια της πολιτείας και την οικονομική αρωγή των UEFA και FIFA

9.Αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας των UEFA και FIFA σε αγωνιστικά και διοικητικά ζητήματα

10.Συνεργασία με σωματεία για θέματα marketing και προωθητικών ενεργειών, ενδεχόμενο κοινής διαχείρισης σε κάποιους τομείς προώθησης και προβολής

11.Αναδιοργάνωση της ομοσπονδίας μέσα από αξιολόγηση διαδικασιών και αρμοδιοτήτων
 
Aναλυτικά η δήλωσή του:

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Αυτή είναι η ώρα της ευθύνης απέναντι σε όλους εσάς που μου δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά είναι και η ώρα του σεβασμού γενικότερα απέναντι στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η καθολική στήριξή σας, μου δίνει δύναμη και κουράγιο, αλλά και την μεγάλη υποχρέωση να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Ναι, είναι η ώρα της βαριάς ευθύνης όταν διαδέχεσαι στην προεδρία ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη και τον Μάριο Λευκαρίτη.

Ο πήχης είναι ψηλά και εκεί προτίθεμαι να τον διατηρήσω, κι αν είναι δυνατόν να τον ανεβάσω, μαζί με σας, πιο ψηλά.

Την ίδια ώρα, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά και γενικότερα την Ομοσπονδία, η παρουσία αξιωματούχων της FIFA και της UEFA στη σημερινή Εκλογική Συνέλευση. Ευχαριστώ θερμά τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Μελών της FIFA, Bjorn Vassallo, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Uefa John Delaney και τον Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών της Uefa, Zoran Lakovic. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Με ανιδιοτέλεια και καθαρούς στόχους αναλαμβάνω τη προεδρία της ΚΟΠ.

Επιδιώκω τη συναίνεση, ζητώ τη συνεργασία σας, είμαι έτοιμος να βγω μπροστά και να αγωνιστώ γι’ αυτά που μας ενώνουν, είμαι έτοιμος να καταθέσω προτάσεις, αλλά να ακούσω και τις δικές σας, θα είμαι δίπλα σας, θέλω κι εσείς να είστε δίπλα μου.

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε μια τεράστια απώλεια. Ο αείμνηστος Κωστάκης, ο φίλος μας και ηγέτης της Ομοσπονδίας, έφυγε από τη ζωή, αναγκάζοντας όλους εμάς, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουμε αποφάσεις και να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας και γενικότερα του Κυπριακού ποδοσφαίρου, ενώ οδεύουμε στην ολοκλήρωση της φετινής σεζόν. Προς αυτή την κατεύθυνση, στην πρόσφατη Καταστατική Συνέλευση αποφασίσαμε η θητεία του νέου προέδρου να είναι πέντε χρόνια. Με αυτό τον τρόπο αποφύγαμε να οδηγήσουμε εκ νέου την ΚΟΠ σε εκλογές σε ένα χρόνο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα και η υποχρέωση στο νέο πρόεδρο να καταθέσει πλάνο πενταετίας, το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει με τη συνεργασία και την συμβολή όλων.

Στην πορεία μου για δεκαετίες στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα στη ζωή μου, θεωρούσα ανούσια τα λόγια και τις εξαγγελίες, όταν δεν ακολουθούν έργα και πράξεις. Στην ίδια γραμμή θα παραμείνω και ως πρόεδρος της ΚΟΠ, μακριά από λαϊκισμούς και παιχνίδια εντυπώσεων. 

Στο πλάνο της πενταετίας που θέτω ενώπιον σας και που σε κατοπινό στάδιο θα παρουσιάσω με κάθε λεπτομέρεια:

*Τοποθετώ σε θέση προτεραιότητας, την αναβάθμιση της σχέσης ΚΟΠ και σωματείων, μέσα από ένα δομημένο και διαρκή διάλογο. Να σμικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τα μέλη της. Να δούμε μαζί τα μεγάλα και μικρά προβλήματα. Εξάλλου εσείς είστε το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

*Στις πρώτες προτεραιότητες βρίσκεται η ανάγκη για αναθεώρηση των ποινών για παραπτώματα, πέραν αυτών που αφορούν στη βία και εμπρηστικές δηλώσεις, γιατί σε αυτά θα παραμείνουμε ιδιαίτερα αυστηροί. Για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση και ως κίνηση καλής πρόθεσης, στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, θα καταθέσω εισήγηση για αφαίρεση ή πίστωση του 20% των χρηματικών ποινών που καλούνται ή θα κληθούν να πληρώσουν τα σωματεία, μετά από αποφάσεις του Αθλητικού Δικαστή σε καταγγελίες που δεν αφορούν βία και εμπρηστικές δηλώσεις.

*Σε ότι αφορά τα οικονομικά των σωματείων και πιο συγκεκριμένα τις οφειλές απέναντι στο κράτος, προχωρούμε άμεσα στην εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου που προβλέπει τη διάθεση συνολικά πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η ΚΟΠ θα καλύψει μέρος των οφειλών των σωματείων στο κράτος και θα θέσει σε εφαρμογή σχετική συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών. Στο άμεσο μέλλον θα συναποφασίσουμε για τον καλύτερο δυνατό τρόπο διάθεσης αυτής της βοήθειας.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που θα τύχει άμεσου χειρισμού είναι αυτό της ταυτοποίησης των φιλάθλων. Η εφαρμογή του προσωρινού μέτρου που έλαβε η ΚΟΠ σε συγκεκριμένους αγώνες, για έκδοση των εισιτηρίων των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας μόνο από την Ομοσπονδία, ολοκληρώνεται με τη λήξη της φετινής χρονιάς. Άλλωστε, ήταν ένα έκτακτο μέτρο και όχι η μόνιμη λύση για αντιμετώπιση φαινομένων βίας κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων. Δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια λήψης οριστικών και ολοκληρωμένων μέτρων κατά της βίας από το κράτος.

*Την ίδια ώρα, θα συζητήσουμε με τα σωματεία και θα καταθέσουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για να αυξηθεί η παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. Θέλουμε τους αγνούς φιλάθλους στα γήπεδα, θέλουμε τις οικογένειες και ανθρώπους κάθε ηλικίας που αγαπούν το άθλημα και υποστηρίζουν υπεύθυνα την ομάδα τους. Θέλουμε και τους οργανωμένους φιλάθλους, μέσα στο σωστό πλαίσιο, καθώς έχουν κι αυτοί κάθε δικαίωμα να βρίσκονται κοντά στην ομάδα τους. Ως Ομοσπονδία δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα σωματεία. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων.

*Στο καυτό κεφάλαιο της Διαιτησίας, που σας απασχολεί ιδιαίτερα, δηλώνω απερίφραστα πως ναι, χρειάζεται και νέο αίμα. Βέβαια, δεν φτάνουν μόνο οι διαπιστώσεις, γι’ αυτό ήδη επεξεργάζομαι ένα σχέδιο σε δύο άξονες. Πρώτον, τη δημιουργία Ακαδημίας Διαιτητών κατά τα πρότυπα προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών και δεύτερον, την εισαγωγή του θεσμού του ημι-επαγγελματισμού στο χώρο της διαιτησίας.

*Όσον αφορά τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, επιμένουμε στην αύξηση της αγωνιστικής συμμετοχής του, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε νεαρά ταλέντα. Άμεσα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα κίνητρα και κυρίως οι μηχανισμοί πίεσης για αξιοποίηση των Κύπριων ποδοσφαιριστών στις ομάδες τους. Έχουμε εισηγήσεις, χρειάζεται όμως και η δική σας συνεργασία για να πάμε μπροστά.

*Παράλληλα, θεωρώ ότι οι υποδομές είναι απαραίτητες και καθοριστικές για να πετύχουμε την ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι Εθνικές ομάδες έχουν ανάγκη το δικό τους σπίτι, γι’ αυτό πολύ σύντομα ανακοινώνονται τα πρώτα πρακτικά βήματα για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων. Πρόκειται για ένα κέντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Εθνικών Ομάδων κάθε ηλικίας και ταυτόχρονα θα μπορεί να καλύψει και ανάγκες των σωματείων μας. Πρόκειται για ένα άμεσο στόχο που για να επιτευχθεί θα χρειαστεί η βοήθεια της Πολιτείας και η οικονομική αρωγή της UEFA και της FIFA.

*Ανήκουμε στη μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια της UEFA, αλλά και στην μεγαλύτερη οικογένεια της FIFA. Αυτή η σχέση δεν είναι τυπική. Η παρουσία του Μάριου Λευκαρίτη στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλά και η πορεία του Κωστάκη Κουτσοκούμνη μέχρι την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA, μας έφεραν κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Πάνω σε αυτή τη σχέση θα κτίσουμε, όχι μόνο σε επίπεδο Ομοσπονδίας, αλλά και σε επίπεδο σωματείων. Θα καθοδηγήσουμε τα μέλη μας στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία της UEFA και της FIFA σε αγωνιστικά και διοικητικά ζητήματα.

*Με επίκεντρο πάντα την ευημερία των σωματείων μας, η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα αρμόδια τμήματα των σωματείων, για θέματα marketing και προωθητικών ενεργειών. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο κοινής διαχείρισης σε κάποιους τομείς προώθησης και προβολής, με στόχο το οικονομικό όφελος για τα σωματεία.

*Αναδιοργάνωση χρειάζεται και η ίδια η Ομοσπονδία, για καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου υλικού και για πιο αποδοτική λειτουργία των Τμημάτων. Άμεσα αρχίζει η αξιολόγηση διαδικασιών και αρμοδιοτήτων. Άλλωστε, πρέπει όλοι αναγκαστικά και επώδυνα να αποδεχθούμε ότι ο άνθρωπος που καθημερινά ήταν αναμεμειγμένος σε όλες σχεδόν τις δράσεις και λειτουργίες της Ομοσπονδίας δίνοντας οδηγίες και καθοδήγηση, δεν είναι πια μαζί μας και αναφέρομαι στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχω αναφερθεί επιγραμματικά σε έντεκα σημεία του πλάνου για την επόμενη πενταετία. Μια εντεκάδα προτάσεων και εισηγήσεων που μπορούν, αν χρειαστεί, να αυξηθούν. Άλλωστε, όπως σας έχω πει από την αρχή, είμαι εδώ έτοιμος για να καταθέσω προτάσεις, αλλά και για να ακούσω τις δικές σας. Κυρίως, όμως, είμαι εδώ για να υλοποιήσω αυτό το όραμα μαζί με τους συνεργάτες μου. Πρόθεσή μου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, το στρατηγικό πλάνο της ΚΟΠ για την επόμενη πενταετία, να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί, έτσι ώστε να είναι δεσμευτικό για την παρούσα ηγεσία.

Πριν κλείσω την ομιλία μου, έχω ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω ονομαστικά κάποιους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δική μου πορεία, αλλά και στην πορεία του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Θέλω ξανά και δημόσια να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο μου Κωστάκη Κουτσοκούμνη, που σήμερα διαδέχομαι στην προεδρία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Να είναι βέβαιος, εκεί που βρίσκεται, ότι θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του.

Θερμές ευχαριστίες στον Μάριο Λευκαρίτη. Τον ευχαριστούμε για τα όσα προσέφερε στο Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Την βαθιά μου εκτίμηση θέλω να εκφράσω στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου, το σωματείο της γενέτειράς μου, που μου έδωσε την ευκαιρία να εμπλακώ στα διοικητικά του ποδοσφαίρου, φθάνοντας μέχρι τη θέση του πρόεδρου της Ένωσης.

Επίσης, να ευχαριστήσω τον Εθνικό Άχνας και τον φίλο μου Κίκη Φιλίππου, ο οποίος μου άνοιξε τη πόρτα για την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Παρόλο που δεν άνηκα στο σωματείο της Άχνας, μου είχε προτείνει να είμαι ο εκπρόσωπος του Εθνικού στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, θέση που κατείχα μέχρι σήμερα.

Ευχαριστίες και στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που βρίσκονται εδώ σήμερα. Θα συνεχίσουμε τη τακτική των ανοικτών συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης, καθώς προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία μαζί σας, για πλήρη διαφάνεια και σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Κλείνοντας, θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας, είναι πολιτισμός, έχει πλούσια ιστορία και είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό. Ας το προστατέψουμε, κι ας το ανεβάσουμε ψηλά, εκεί που του αξίζει. Μαζί, Ομοσπονδία και Σωματεία, να αντιμετωπίσουμε τις κακεντρέχειες, τις προσβολές και τη λάσπη κατά του ποδοσφαίρου. Ας αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί, κι ας προχωρήσουμε μπροστά.

Δειτε Επισης

Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ