ΠτΔ: Τιμά την πρώτη εθνική Κύπρου!

Τέρμα σε μια ποδοσφαιρική αδικία δεκαετιών θα βάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω της έμπρακτης στήριξης της Πολιτείας στα εν ζωή μέλη της πρώτης Εθνικής Κύπρου στο ποδόσφαιρο.
 
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Ο Πρώτος Αγώνας - Η πρώτη Εθνική Κύπρου και οι ξεχασμένοι θρύλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου» στο Ολυμπιακό Μέγαρο, ο σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα αθλητισμού, Φοίβος Ζαχαριάδης, ανακοίνωσε πως με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται υπό επεξεργασία η παροχή σύνταξης και εξετάζεται η εισήγηση για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα μέλη της πρώτης Εθνικής, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για την προσφορά τους στην πατρίδα μας.
 
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου των διοργανωτών της ψεσινής εκδήλωσης, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται επίσημη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για να τιμηθούν τα εν ζωή μέλη της πρώτης Εθνικής Κύπρου που ήταν άξιοι πρεσβευτές του Ευ Αγωνίζεσθαι και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση από τις νεότερες γενιές. 
 
Χαιρετίζοντας τις εξαγγελίες της Πολιτείας, ο εμπνευστής του βιβλίου Νίκος Παπάς, εξήρε το ήθος και την προσφορά των θρύλων της πρώτης Εθνικής Κύπρου. Ανέφερε επίσης πως «οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας, όπως περιγράφει ο Τύπος της εποχής, αγωνίστηκαν στον ιστορικό εκείνο αγώνα, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, σφραγίζοντας την είσοδο της Κύπρου στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους στενούς δεσμούς φιλίας που συνέδεαν από τότε τις χώρες της Κύπρου και του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό των εγκάρδιων σχέσεων είναι και οι μαρτυρίες για τη θερμή υποδοχή του λαού του Ισραήλ  στον επαναληπτικό του Τελ Αβίβ καθώς και στο γεγονός ότι οι φίλαθλοι του Ισραήλ χειροκροτούσαν τις προσπάθειες των Κύπριων διεθνών, παρ’ ότι αντίπαλοι στο γήπεδο. Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρέσβης του Ισραήλ, ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια επανασύνδεσης των εν ζωή μελών των δύο ομάδων που τέθηκαν αντιμέτωπες στο ιστορικό εκείνο παιχνίδι και στάθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι λαοί των δύο χωρών. 
 
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι ζώντες θρύλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Πάκκος, Νίκος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Ζάγκυλος, Μιλτής Μιχαηλίδης, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Κακουλλής, οι οποίοι είχαν μάλιστα την ευκαιρία να ξαναζήσουν τις ανεπανάληπτες στιγμές του πρώτου ιστορικού αγώνα απέναντι στο Ισραήλ στο κατάμεστο ΓΣΠ (1–1 το τελικό σκορ) μέσα από την προβολή σπάνιου οπτικουαστικού υλικού από το αρχείο του ΡΙΚ.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργάνωναν από κοινού ο Δήμος Στροβόλου και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, τιμήθηκαν για την προσφορά και τη στήριξη τους  στην πρώτη Εθνική Κύπρου οι Νίκος Βασιλείου και Βάκης Ιακώβου.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»