«Στέλνοντας την Αϊσέ διακοπές», «Λόγος ύπαρξης η Αμμόχωστος», «Οι οχτροί μπήκαν»

Έχουν συμπληρωθεί 44 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και οι ομάδες με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν και στέλνουν μηνύματα για επιστροφή στα πάτρια εδάφη.
 
Ανακοίνωση Ανόρθωσης:
«Σαραντατέσσερα τώρα χρόνια, βουβή η άλλοτε πολύβουη, όμορφη κόρη. Του ρολογιού οι δείκτες, σταμάτησαν στις 14 τ’ Αυγούστου το 1974. Η καρδιά της πόλης όμως, πάλλεται ακόμα.  Βρίσκει τη δύναμη να κτυπά. Δυνατά, περήφανα. Κάθε χτύπος, κι ένας στίχος στα χείλη των κατοίκων της, που προσωρινά την αποχωρίστηκαν και περιμένουν καρτερικά τη μέρα της Επιστροφής: «Τραγουδάω για μια πόλη…».  Κάθε χτύπος της καρδιάς της, μια αντίστροφή μέτρηση για τον Γυρισμό.
Σαν σήμερα, πριν από σαραντατέσσερα χρόνια, ο δεύτερος Αττίλας προέλαυνε προς την Αμμόχωστο. Οι Τούρκοι, δεν σεβάστηκαν και έσπασαν την εκεχειρία, συνεχίζοντας υπό την ανοχή της διεθνούς κοινότητας την εφαρμογή του σχεδίου κατάληψης της μισής Κύπρου, στέλνοντας την Αϊσέ «διακοπές».
Με τους άρρενες Αμμοχωστιανούς να βρίσκονται σε μια μεγάλη πλειοψηφία εκτός της πόλης, επιτηρώντας το θύλακα της Λευκωσίας, το Βαρώσι ήταν ουσιαστικά εύκολη λεία για την πάνοπλη, βάρβαρη, πολεμική μηχανή του Αττίλα. Τα άρματα των Τούρκων σκορπούσαν τον όλεθρο και την καταστροφή, με τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, καταφεύγοντας στις ελεύθερες περιοχές για να γλυτώσουν. Καθώς, όσοι δεν έφυγαν, είτε έζησαν βιασμούς και βασανιστήρια, είτε δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους στρατιώτες, είτε ακόμα αγνοούνται, σαραντατέσσερα χρόνια μετά.
Η φυγή ήταν προσωρινή. Για λίγες μέρες, για μερικές βδομάδες, για κάποια χρόνια. Οι δεκαετίες όμως περνούν και η Λευτεριά δεν λέει να έρθει. Η φυγή όμως, παραμένει προσωρινή. Ο πόθος όμως της Επιστροφής, ολοένα και γιγαντώνεται. Το όραμα της επανεγκατάστασης στην πόλη των προγόνων μας συνεχίζει να είναι πρώτη προτεραιότητα για κάθε Αμμοχωστιανό και αυξάνει ανάλογα με τον χρόνο που περνά. Η φλόγα της Βασιλεύουσας, συνεχίζει να καίει τα σωθικά των νέων γενιών, που μεγαλώνουν με το τραγούδι της Αμμοχώστου στα χείλη.
Πρέσβειρα της Αμμοχώστου και θεματοφύλακας του οράματος της Επιστροφής, η Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Από κοινού, μαζί με όλα τα προσφυγικά Σωματεία, διεξάγουμε καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα να κρατήσουμε αυτή τη φλόγα αναμμένη. Να θυμίζουμε πρώτα στους εαυτούς μας, μετά στους συμπατριώτες μας κι ύστερα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, πως αυτή η γη δεν είναι δική τους. Με τη βία την πήραν και παράνομα την κρατούν. Όπως ξαφνικά όμως ήρθαν, έτσι απότομα θα φύγουν.
Γιατί τούτη η γη δεν τους ξέρει, δεν τους θέλει και δεν θα τους ανεχτεί…
Ζει, αναπνέει και περιμένει την απελευθέρωση και την επιστροφή!».
 
Ανακοίνωση Νέας Σαλαμίνας:
«Ακόμα μια μουντή ανατολή 14ης Αυγούστου ξημερώνει βρίσκοντας χιλιάδες Αμμοχωστιανούς μακριά από τη θαλασσοφίλιτη, μακριά από τα σπίτια τους και μακριά από τις παραλίες της Αμμοχώστου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ και οι χιλιάδες υποστηρικτές της καταδικάζουν με βδελυγμία την ολοκλήρωση του εγκλήματος από τον τούρκικο στρατό, που διαπράχθηκε απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία με θύματα χιλιάδες πρόσφυγες και λάφυρα τα κατεχόμενα εδάφη μας.
Ήταν σαν σήμερα που ξεκίνησε ο «Αττίλας 2» στέλνοντας στην προσφυγιά πέραν των 200 χιλιάδων ανθρώπων, γεμίζοντας την Κύπρο με προσφυγικούς καταυλισμούς, πόνο, θλίψη και θάνατο.
Τόσα χρόνια μετά και το νησί μας παραμένει διχοτομημένο μετά τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή στερώντας από όλους τους πρόσφυγες τις πατρογονικές τους εστίες.
Θύμα της προσφυγιάς και η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΣ Αμμοχώστου που άφησε πίσω της το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, τον Γ.Σ.Ε. και το σωματείο μας.
Η μόνη σίγουρη διαβεβαίωση που μπορούμε να δώσουμε στον κυπριακό λαό είναι πως όλο το οικοδόμημα που ονομάζεται ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, δε θα αφήσει την πόλη μας να ξεχαστεί και θα προσφέρει με κάθε τρόπο στο συνεχή αγώνα μέχρι και την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας.
Η Αμμόχωστος αποτελεί λόγο ύπαρξης και δραστηριοποίησης του σωματείου μας, αποτελεί πηγή δύναμη και έμπνευσης για αυτούς που έφυγαν, για αυτούς που είναι και για αυτούς που θα έρθουν να υπηρετήσουν τα ιδανικά του σωματείου μας.
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΣ σημαίνει ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ σημαίνει αγώνας για δικαίωση!
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ»
 

Aνακοίνωση ΑΠΟΕΛ (σωματείο):
«Πέρασαν 44 χρόνια από το μαύρο πρωινό της 14ης Αυγούστου του 1974. Οι οχτροί μπήκαν και παραμένουν παράνομα στα πάτρια εδάφη μας. Ο ΑΠΟΕΛ δεν ΞΕΧΝΑ!»
 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο