Καταγγελία Ελεγκτικής Υπηρεσίας για διαιτητές που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους

Διάφορες περιπτώσεις διαιτητών ή βοηθών που δεν δήλωσαν τα εισοδήματά τους από τη διαιτησία, από αγώνες στην Κύπρο ή το εξωτερικό, καταγγέλλονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας για το έτος 2016.

Στην έκθεση καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών που απέφυγαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους και συνεπώς δεν φορολογήθηκαν

Το σχετικό απόσπασμα:

«2.16 Φορολογική Διερεύνηση Διαιτητών ή/και Παρατηρητών Διαιτησίας σε αγώνες Ποδοσφαίρου.

Από δειγματοληπτικό έλεγχο αναφορικά με φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του Διαιτητή/ Βοηθού Διαιτητή Ποδοσφαίρου παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:
(α)    Εντοπίστηκαν περιπτώσεις Διαιτητών/Βοηθών Διαιτητών οι οποίοι την περίοδο 2007 - 2014, φαίνεται να πραγματοποίησαν διαιτησίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από διαιτησία και συνεπώς δεν τους επιβλήθηκε σχετικός φόρος. Σχετικά αναφέρεται ότι 14 συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές, οι οποίοι κατατάσσονται στην κατηγορία Elite της διαιτησίας, σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε η Υπηρεσία μας, διαιτήτευσαν από 84 - 171 αγώνες (έκαστος πλην ενός) στην Κύπρο και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν στο Τμήμα εισοδήματα από διαιτησία. Σημειώνεται ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους διαιτήτευσαν οι συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές ενδέχεται να είναι πολύ περισσότεροι αφού ο έλεγχος περιορίστηκε στους αγώνες πρωταθλήματος Κύπρου Α΄ Κατηγορίας και  Κυπέλου και αγώνες Ευρωπαϊκών και άλλων διοργανώσεων.
(β) Τα εισοδήματα που φαίνεται να έλαβαν για την περίοδο 2013 – 2014, 14 συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές που κατατάσσονται στην κατηγορία Elite, ανέρχονται σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας μας, συνολικά σε περίπου €470.000 ή κατά μέσο όρο €16.800 για κάθε έτος, κάθε Διαιτητής/Βοηθός Διαιτητής. Κατά συνέπεια, το συνολικό εισόδημα για όλους τους 42 Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές  που ανήκουν στην κατηγορία Elite και διαιτήτευσαν αγώνες στην περίοδο 2013 - 2014 υπολογίζεται πέραν του ποσού του €1,4 εκ. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των Διαιτητών/Βοηθών Διαιτητών (306 την περίοδο 2013 - 2014), το ύψος των εισοδημάτων που φαίνεται να λαμβάνουν (πέραν του €1,4 εκ. για τους 42 Διαιτητές/Βοηθούς Διαιτητές) και του γεγονότος ότι φαίνεται να μην δηλώνονται τα εισοδήματα από διαιτησία, η απώλεια εσόδων του Κράτους εδώ και αρκετά χρόνια είναι σημαντική.
(γ)    Εντοπίστηκαν Διαιτητές που σταμάτησαν να διαιτητεύουν και οι οποίοι δεν δήλωναν τα εισοδήματα από διαιτησία, ενώ φαίνεται ότι Διαιτητές που σταματούν τη διαιτησία συνεχίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ως Παρατηρητές Διαιτησίας σε αγώνες ποδοσφαίρου εξακολουθώντας να μην δηλώνουν τα εισοδήματά τους.
Ενδεικτικά παραδείγματα των πιο πάνω αναφέρονται:
(i)     Συγκεκριμένος Διαιτητής φαίνεται να μην έχει υποβάλει στο Τμήμα δηλώσεις εισοδήματος, ενώ με βάση πληροφορίες από τον Έφορο Εταιρειών, την περίοδο 2002 - 2005 διετέλεσε μέτοχος και Διευθυντής εταιρείας που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Επίσης από τον Ιούλιο του 2014 είναι Διευθυντής και Γραμματέας άλλης εταιρείας ενώ φαίνεται να είναι και ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης (εστιατορίου) στην Ελλάδα. Ο εν λόγω Διαιτητής είναι ιδιοκτήτης τριών οχημάτων εκ των οποίων τα 2 θεωρούνται πολυτελείας.
(ii)    Άλλη περίπτωση αφορά σε Διαιτητή ο οποίος σε συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος που υπόβαλε στο Τμήμα δήλωσε εισοδήματα από διαιτησία για τα έτη 2006 - 2012 τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ορθά ή/και πλήρη αφού παρέλειψε να δηλώσει (i) όλα τα εισοδήματα διαιτησίας που παρουσιάζονται στις "Κάρτες Διαιτητή" της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) που επισύναψε στις εν λόγω δηλώσεις και (ii) τα εισοδήματα από αγώνες που διαιτήτευσε στο εξωτερικό (για τα έτη 2010 - 2014 η Υπηρεσία μας εντόπισε 23 τουλάχιστο αγώνες) ή/και άλλα ποσά που ενδεχομένως να του καταβλήθηκαν.
(iii)   Στις δηλώσεις εισοδήματος συγκεκριμένου φορολογούμενου που υποβλήθηκαν στο Τμήμα για την περίοδο 2006 - 2013 δεν δηλώθηκαν οποιαδήποτε εισοδήματα από αγώνες ποδοσφαίρου ενώ σύμφωνα με πληροφόρηση από το διαδίκτυο, μέχρι το 2009 το εν λόγω πρόσωπο διαιτήτευε αγώνες ποδοσφαίρου στην Κύπρο και στο εξωτερικό και από το 2010 είναι Παρατηρητής Διαιτησίας.
 
Γενικές Συστάσεις:  Η Υπηρεσία μας συστήνει όπως το Τμήμα:
(i)     Εξασφαλίσει σχετικά στοιχεία για όλους τους Διαιτητές/Βοηθούς Διαιτητές (νυν και πρώην) αλλά και Παρατηρητές Διαιτησίας και προχωρήσει σε φορολογική διερεύνησή τους. Επίσης, στις περιπτώσεις που ενδείκνυται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να επιβληθεί φορολογία κατά την κρίση του Εφόρου.
(ii)    Εξασφαλίσει από τις αρμόδιες Κυπριακές Ομοσπονδίες/Συνδέσμους Διαιτητών σχετικά στοιχεία και για Διαιτητές άλλων αθλημάτων και προχωρήσει στην αξιολόγησή τους για εντοπισμό τυχόν αδήλωτων εισοδημάτων.
(iii)    Αξιοποιήσει το διαδίκτυο για άντληση πληροφόρησης σχετικά με Διαιτητές/Βοηθούς Διαιτητές/ Παρατηρητές Διαιτησίας και τους σχετικούς αγώνες που διαιτητεύουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο Εξωτερικό.
         Τον Μάιο του 2016 ο Έφορος μάς πληροφόρησε ότι  για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην Έκθεση έχουν εντοπιστεί τα εισοδήματα των ετών 2009 - 2014 και επιβλήθηκαν φορολογίες για τα φορολογικά έτη 2009 και 2010. Ανέφερε επίσης ότι για το έτος 2009 υποβλήθηκαν ενστάσεις που αφορούν στο ποσοστό έκπτωσης για έξοδα που έγιναν για κτήση του εισοδήματος και πρόσθεσε ότι άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων για την εξεύρεση συμβιβαστικής πρότασης.
Ο Έφορος μάς πληροφόρησε ότι το Τμήμα έχει εξασφαλίσει στοιχεία για όλους τους Διαιτητές/Βοηθούς Διαιτητές (νυν και πρώην) αλλά και Παρατηρητές Διαιτησίας, από αρμόδιες Κυπριακές Ομοσπονδίες. Ανέφερε επίσης ότι το Τμήμα έχει ολοκληρώσει την έκδοση φορολογιών μέχρι το φορολογικό έτος 2012 για όλα τα πρόσωπα που υποδείχθηκαν από την Υπηρεσία μας. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ληφθεί τα εισοδήματά τους από την άσκηση της συγκεκριμένης εργασίας για τα υπόλοιπα χρόνια και η εξέταση των φορολογικών τους δηλώσεων θα συνεχιστεί μέχρι το φορολογικό έτος 2016.
Το Σεπτέμβριο 2017, ζητήσαμε όπως αποσταλεί στην Υπηρεσία μας σχετική αναλυτική κατάσταση φορολογουμένων στους οποίους επιβλήθηκε φορολογία, η οποία εκκρεμεί»
 

Δειτε Επισης

Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
AΕΛ και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου στο φούτσαλ
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Επιπλέον ποινή από τον Αθλητικό Δικαστή στον Σπιλέφσκι