ʼγριο ξύλο στην πόλη που ταξιδεύει ο Απόλλωνας - Τι είναι τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία

Αποστολή στη Μασσαλία: Πέτρος Πετρή - Με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας
 
Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία με τα «κίτρινα γιλέκα», όπως ονομάζεται το σύμβολο διαμαρτυρίας, να δημιουργούν σοβαρά επεισόδια και αρκετές γαλλικές πόλεις να μετατρέπονται σε πεδία μάχης.
 
Λίγα εικοσιτετράωρα προτού αναχωρήσει για τη Μασσαλία ο Απόλλωνας ενόψει του αγώνα της Πέμπτης (13/12) με τη Μαρσέιγ για το τελευταίο παιχνίδι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η ιστορική πόλη της Γαλλίας έχει γεμίσει από διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων».
 
Όπως αναφέρεται σε γαλλικά δημοσιεύματα, συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο λιμάνι της Μασσαλίας. Ένας δημοσιογράφος του Associated Press, αντίκρισε τις μάχες να ξεσπούν χθες (8/12) το μεσημέρι, σε ένα από τους κύριους τουριστικούς χώρους της πόλης. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπήρξαν τραυματισμοί.
 
Αξιοσημείωτο ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο πρώτος θάνατος στο περιθώριο των επεισοδίων των «κίτρινων γιλέκων», υπήρξε στη Μασσαλία την περασμένη εβδομάδα, όπου μια 80χρονη είχε τραυματιστεί θανάσιμα στο διαμέρισμά της από θραύσματα δακρυγόνου που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».  
 
 
Τι είναι τα «κίτρινα γιλέκα»;
Το κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας.
 
Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοέμβρη και φούντωσε.
 
Όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα.
 
 
Ιδιαιτερότητα του κινήματος είναι ότι δεν έχει επικεφαλή ή συντονιστή, ούτε συνδέεται με κόμματα ή συνδικάτα, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταγγέλλει πως αντίπαλοί του έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των διαδηλωτών ώστε να εκτροχιάσουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
 
Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στην φορολόγηση των καυσίμων.
 
Το κόστος του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Γαλλία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.
 
Το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα έχει ωστόσο εξελιχθεί σε μία ευρύτερη έκφραση οργής για το υψηλό κόστος ζωής.
 
Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι από το 1968.
 

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν