ΑΠΟΕΛ: Σε 49 ημέρες και οκτώ βήματα

Αν το 5-1 επί του Απόλλωνα σηματοδότησε τη δυναμική επιστροφή του ΑΠΟΕΛ στην κούρσα του τίτλου, το 4-0 επί της Νέας Σαλαμίνας επιβεβαίωσε πως -ενάμιση μήνα μετά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας- ο πρωταθλητής είναι στο σωστό δρόμο για να ανακτήσει το χρίσμα του Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Το επίτευγμα πιστώνεται, στο μεγαλύτερο βαθμό, στον Πάολο Τραμετσάνι, ο οποίος -ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα του ρόστερ του και σαφή ιδέα για τον καταλληλότερο τρόπο αξιοποίησής του.

Όσοι το θεωρούν εύκολο ή αυτονόητο, ας αναλογιστούν ποιοι προπονητές που ανέλαβαν μετά το ξεκίνημα της σεζόν έχουν πετύχει κάτι ανάλογο. Όσοι εκτιμούν ότι ο 49χρονος Ιταλός ευνοείται από την ποιότητα του διαθέσιμου υλικού, ας θυμηθούν πώς (δεν) απέδιδαν οι ίδιοι παίκτες πριν την έλευσή του.

Στην κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ απεικονίζεται ο Τραμετσάνι σ’ ένα στιγμιότυπο του εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΛ (0-0) και σ’ ένα από τη χθεσινή αναμέτρηση στο ΓΣΠ. Ο Ιταλός ξεκίνησε συγκρατημένα, προσεκτικά, επιφυλακτικά, σχεδόν… δειλά στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ και μέσα σε 49 ημέρες (και οκτώ παιχνίδια) παρουσιάζει μια ολικά μεταμορφωμένη -προς το καλύτερο- ομάδα.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» σκόραραν αθρόα και πριν την έλευση του νυν προπονητή τους. Η παραγωγικότητά τους, ωστόσο, ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τον Τάμαρι, ενώ πλέον η ροή του παιχνιδιού τους είναι πιο φυσική και αβίαστη, με αποτέλεσμα την ανάδειξη περισσότερων δημιουργών και σκόρερ.

Συνάμα επήλθε και η πολυπόθητη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, αφού στα πρώτα παιχνίδια υπό τον Τραμετσάνι η βελτίωση στα μετόπισθεν είχε κόστος στο δημιουργικό κομμάτι. Πλέον οι πρωταθλητές συνδυάζουν και τα δύο. Ο Ιταλός (απ)έδειξε ότι ο προσανατολισμός μιας ομάδας δεν εξαρτάται από τον αριθμό των αμυντικών ή των επιθετικών της, αλλά από το πώς είναι τακτοποιημένοι και πώς κινούνται αυτοί στο γήπεδο.

Ο ΑΠΟΕΛ αμύνεται πλέον εξ ίσου αποτελεσματικά ακόμη κι όταν στο χορτάρι υπάρχουν τέσσερις καθαρόαιμα αμυντικογενείς παίκτες (η τριάδα των στόπερ συν τον Μοράις), ενώ αναπτύσσεται και επιτίθεται πολύ πιο αποτελεσματικά χωρίς κλασικό επιθετικό περιοχής, τον οποίο (υπερ)αναπληρώνουν οι έξι επιθετικογενείς παίκτες στο σχηματισμό του.

Αρχές Δεκεμβρίου οι πρωταθλητές είναι στο σημείο, όπου έπρεπε να βρίσκονται από το καλοκαίρι. Το πλήρωσαν με την απουσία από τους ομίλους έπειτα από πέντε συναπτές παρουσίες. Επόμενο στοίχημα είναι η σταθεροποίηση των υψηλών πτήσεων. Δίχως αυτήν το τίμημα θα είναι η διακοπή (και) το σερί των έξι πρωταθλημάτων.
 

Δειτε Επισης

Λύση συνεργασίας Ανόρθωσης με Thioune-Χάρισε μέρος των δεδουλευμένων του
Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία