Η κριτική του Τιμόθεου Χριστοφή στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ
20:27 - 16 Δεκεμβρίου 2018
Κάποιες φάσεις πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο και η φάση που δόθηκε κόκκινη στον Κωνσταντίνο Παναγή στο φινάλε του αγώνα ήταν οι μεγάλες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει ο Τιμόθεος Χριστοφή στο τρίτο του ντέρμπι «αιωνίων» που ορίστηκε ως διαιτητής.
-Στο 5’ ο Τάμαρι βρέθηκε στην περιοχή της Ομόνοιας, όμως ο Πρτσε φάνηκε να παίρνει την μπάλα και ορθά δεν σφυρίχτηκε παράβαση.
-Στο 12’ ο Ιορδανός έπεσε ξανά στην περιοχή της Ομόνοιας από μαρκάρισμα του Λόπεθ, όμως και πάλι ο διαιτητής ήταν σωστός στον μη καταλογισμό παράβασης. Μάλιστα, κιτρίνισε τον ποδοσφαιριστή των γαλαζοκιτρίνων.
- Στο 29’ ο Γκόμεθ έκλεψε καθαρά την μπάλα από τον Μοράις, προτού «κρεμάσει» σχεδόν από το κέντρο τον Βάτερμαν.
-Στο 85' ο ΑΠΟΕΛ ζήτησε πέναλτι σε σουτ του ντε Βινσέντι που εξοστρακίστηκε στο χέρι του Λουκά Βύντρα. Ο κανονισμός αναφέρει ρητά πως «το παίξιμο της μπάλας με το χέρι αφορά μια εσκεμμένη ενέργεια ενός παίκτη να κάνει επαφή με τη μπάλα με το χέρι ή τον βραχίονα.
Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
-η κίνηση του χεριού προς την μπάλα (όχι της μπάλας προς το χέρι)
-η απόσταση μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας (απρόσμενη μπαλιά)
-η θέση του χεριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει παράβαση»
Ο Χριστοφή ορθώς έκρινε πως στην προκειμένη φάση η μπάλα πήγε προς το χέρι (και όχι το αντίθετο) και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα από κοντινή απόσταση, συνεπώς δεν υπήρχε εσκεμμένη ενέργεια του αμυντικού της Ομόνοιας.
- Στο 88’ ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε την απευθείας κόκκινη κάρτα στον Κωνσταντίνο Παναγή που σταμάτησε, εκτός περιοχής, τον Τάμαρι.
Ο κανονισμός αναφέρει ότι «παίκτης που επηρεάζει το παιχνίδι ή έναν αντίπαλο και στερεί στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ, είναι ένοχος παράβασης που τιμωρίεται με αποβολή.
Για την αξιολόγηση στέρησης προφανούς ευκαιρίας για επίτευξη τέρματος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
-η απόσταση του παραπτώματος και του τέρματος
-η γενική κατεύθυνση του παιχνιδιού
-η πιθανότητα διατήρησης ή απόκτησης του ελέγχου της μπάλας
-η θέση και ο αριθμός των αμυνομένων»
Προσμετρώντας τις παραπάνω παραμέτρους ο Χριστοφή αξιολόγησε το παράπτωμα ως στέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ. Βάση αυτής του της κρίσης η κόκκινη κάρτα είναι σύμφωνη με τον κανονισμό, ωστόσο η ένσταση -όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Παναγή- ήταν πως έπαιξε μπάλα και δεν υπέπεσε καν σε παράβαση εις βάρος του αντιπάλου του.