Στα 7-9 εκατ. ευρώ εκτιμάται η σημερινή αξία του Τάμαρι

«Αν ίσχυαν όσα γράφονται για τα ποσά, θα ήμασταν με τις υπογραφές στο χέρι» σημείωνε προ ημερών επισήμως ο ΑΠΟΕΛ, ως απάντηση στα δημοσιεύματα Ιορδανών που ήθελαν τη Φιορεντίνα να προσφέρει €18εκ ($20εκ) για το Μούσα Αλ-Τάμαρι. Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, προκύπτει πως (στην παρούσα φάση) οι πρωταθλητές δεν αναμένουν να πάρουν τόσα πολλά χρήματα από ενδεχόμενη πώληση του Ιορδανού.
 
Πόσα όμως μπορούν να πάρουν;
Στον κύκλο σοβαρών ατζέντηδων, που έχουν υπογράψει πωλήσεις ποδοσφαιριστών από την Κύπρο στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι ο Ιορδανός - είναι 21.5 χρόνων (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1997) - θα μπορούσε να πωληθεί στην προσεχή μεταγραφική περίοδο πέριξ των 7-9 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, πωλώντας με αυτά τα χρήματα, που δεν θεωρούνται υπερβολικά, οι γαλαζοκίτρινοι θα μπορούσαν να κρατήσουν και ένα σημαντικό ποσοστό επί ενδεχόμενης μεταπώλησης του αριστεροπόδαρου εξτρέμ.
 
 
«Χαμηλότερο ποσό, ψηλότερο ποσοστό»
«Παρά να αναμένει μια πρόταση στα 12+ εκατ. ευρώ, ο ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να δώσει τον παίκτη γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, διατηρώντας υψηλότερο ποσοστό μεταπώλησης, το οποίο μπορεί στο μέλλον να του αποδώσει πολύ περισσότερα χρήματα» σημειώνει γνωστός ατζέντης.
 
Πάντως αναφέρεται πως οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται βάσει της σημερινής εικόνας και δεν αποκλείεται ο Ιορδανός να μας εκπλήξει περαιτέρω μελλοντικά, όπως μας εκπλήσσει έως τώρα -  ουδείς ανέμενε πως μέσα σε ένα εξάμηνο η αξία του θα εκτοξευόταν έξι – επτά φορές.
 
Οι ανάγκες διαμορφώνουν την τιμή
Το ποσό πώλησης ενός ποδοσφαιριστή εξαρτάται και από την ανάγκη που θα προκύψει στην ομάδα που ενδιαφέρεται να τον αποκτήσει. Επί παραδείγματι, εάν μια ομάδα από μεγάλο πρωτάθλημα (πχ Ιταλία ή Γερμανία) αναζητεί απεγνωσμένα εξτρέμ είτε διότι έχασε παίκτη λόγω τραυματισμού, είτε επειδή πούλησε το βασικό της εξτρέμ, μπορεί να πληρώσει όσο – όσο για τον Αλ-Τάμαρι (ειδικά εάν πωλήσει παίκτη και είναι φορτωμένη ρευστό).
 
 
Σίγουρα η όποια ανάγκη είναι δυσκολότερο να καλυφθεί τον Ιανουάριο, οπότε οι επιλογές είναι περιορισμένες, και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να ανεβάσει την τιμή πώλησης ενός ποδοσφαιριστή.
 
Στην περίπτωση του Αλ-Τάμαρι η πώληση ή όχι τον Ιανουάριο θα εξαρτηθεί από την ανάγκη που έχει ο ΑΠΟΕΛ τα χρήματα (μην λησμονούμε ότι χρειάζεται ρευστό διότι δεν μπήκε στους Ομίλους) αλλά και από το αν θα έρθει προσφορά κοντά στα χρήματα που προαναφέραμε.

Υπάρχει το Asian Cup
Πάντως λέγεται ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν θα βιαστεί να κλείσει την υπόθεση πριν τα μέσα Ιανουαρίου, αφού ο παίκτης θα εμφανιστεί στο Asian Cup, απέναντι σε Αυστραλία (6/1), Συρία (10/1) και Παλαιστίνη (15/1), ενώ υπάρχει και φιλικό με την Κίνα (28/12) του Μαρσέλο Λίπι. Οι πιθανότητες πρόκρισης είναι σημαντικές, αφού στους «16» περνάνε οι δύο πρώτοι κάθε Ομίλου και οι τέσσερις (εκ των έξι) καλύτεροι δεύτεροι. Ο ΑΠΟΕΛ θα τον στερηθεί από τους αγώνες με Ανόρθωση και ΑΕΛ, μεταξύ άλλων.
 
Υπενθυμίζεται πως τις δύο ακριβότερες πωλήσεις από κυπριακή ομάδα τις έχει κάνει ο ΑΠΟΕΛ, πουλώντας με 4.5 εκατ. ευρώ το Σαλάι στη Φράιμπουργκ και με 2.5 εκατ. ευρώ (έγινε 3 με τα μπόνους) το Σωτηρίου στην Κοπεγχάγη. Οπότε το ρεκόρ μπορεί να το διπλασιάσει ο Αλ-Τάμαρι.
 
Η σημασία του επόμενου σταθμού
Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν πως ο ΑΠΟΕΛ επιβάλλεται να ενδιαφερθεί σοβαρά για τον επόμενο σταθμό του Αλ – Τάμαρι και να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες που θα τον βοηθήσουν να βρει ιδανικό αγοραστή, διότι διατηρώντας υψηλό ποσοστό μεταπώλησης θα μπορεί να έχει σημαντικά έσοδα στο μέλλον. Επομένως τον ενδιαφέρει η μετέπειτα ανέλιξη του παίκτη.
 
 
Μια άποψη λέει ότι ο Ιορδανός θα ήταν καλό να πάει σε ομάδα που φημίζεται για πωλήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ (πχ Άγιαξ) ή σε μια μικρομεσαία ομάδα ενός μεγάλου πρωταθλήματος, κατά προτίμηση του Ιταλικού, όπου οι οπαδοί είναι πιο ζεστοί και ταιριάζει καλύτερα στο ανατολίτικο ταπεραμέντο του ποδοσφαιριστή.
 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σαλάχ, που απέτυχε στην Τσέλσι με τους μπλαζέ οπαδούς, έφτιαξε όνομα στην Ιταλία και κάνει… παπάδες στο καυτό «Άνφιλντ».
 
Η ικανότητα στην τακτική
Ως κυριότερα προσόντα του Αλ – Τάμαρι προτάσσονται η ταχύτητα, η ντρίμπλα και ο άριστος χαρακτήρας του, ενώ το ότι είναι αριστεροπόδαρος του ανεβάζει την τιμή – οι καλοί αριστεροπόδαροι είναι λιγότεροι. Η πρόοδός του, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να βελτιώνεται γρήγορα αλλά και από τη δυνατότητα προσαρμογής του σε ένα πρωτάθλημα τακτικά ανώτερο του κυπριακού, το οποίο – κατά γενική ομολογία – υστερεί στην τακτική. Είναι δεδομένο πως σε ένα πιο δύσκολο πρωτάθλημα, το παιχνίδι του Ιορδανού θα το «διαβάσουν» καλύτερα και θα βρεθεί απέναντι σε δύο αντιπάλους που θα τον κλείσουν πιο αποτελεσματικά απ’ ότι στην Κύπρο. Εκεί θα κριθεί…  
 
 
Το σίγουρο είναι πως η αξία του Αλ-Τάμαρι θα ήταν σήμερα αρκετά υψηλότερη εάν ο ΑΠΟΕΛ έπαιζε στο Champions ή στο Europa League. Άλλωστε μέσα από αυτές τις διοργανώσεις εκτόξευσαν τη αξία τους Σωτηρίου και Σαλάι, αφού το κυπριακό πρωτάθλημα δεν θεωρείται και το πιο αξιόπιστο κριτήριο για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Εξ ου και στο παρελθόν, ελλείψει ευρωπαϊκών διακρίσεων για τις ομάδες της Κύπρου, διέξοδος και βήμα προς την Ευρώπη ήταν μόνο το πρωτάθλημα της Ελλάδας.

Δειτε Επισης

Με νίκη της Ομόνοιας Αραδίππου ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική της Cyprus League
Την Τετάρτη η μάχη για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, ΑΠΟΕΛ και Πάφος διεκδικούν το Super Cup
Με ισοπαλία 2-2 έληξε η αναμέτρηση ΑΕΚ-Εθνικού Άχνας
Με νίκες προχώρησαν ΠΑΦΟΣ και ΑΠΟΕΛ-Έριξαν τριάρες σε ΑΕΛ και Σαλαμίνα
Νίκη Ανόρθωσης και ισοπαλία Άρη-Απόλλωνα-Τρεις αναμετρήσεις σήμερα
Έσπασε το αήττητο της Ομόνοιας και πέτυχε την πρώτη της νίκη η Ανόρθωση
Το ήθελαν και το προσπάθησαν και οι δύο όμως φεύγουν με ισοπαλία από το Αλφαμέγα Άρης και Απόλλων
ΒΙΝΤΕΟ: «Τα πιο σπουδαία γκολ είναι αυτά της ζωής»-Βραβεύτηκε ο μικρός Ανδρέας από το «Famagusta»
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι Ανόρθωσης-Ομόνοιας στο Παπαδόπουλος (pics)
Με αυτούς μπαίνουν στο γήπεδο Άρης και Απόλλων