Το επεισόδιο Πηλακούτα–Στρέπελ και η ανάγκη ύπαρξης μεταφραστή

Θύμα της ελλιπούς οργάνωσης των περισσότερων ομάδων υπήρξε την περασμένη βδομάδα ο συνάδελφος Σάββας Πηλακούτας, υπεύθυνος Τύπου στην Ανόρθωση.
 
Προσπαθώντας να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του βρέθηκε μοιραία και αναπόφευκτα στο μέση διασταυρούμενων πυρών. Αρχικά μετέφρασε πιστά τις δηλώσεις Στρέπελ μετά τον αγώνα με τη Ν. Σαλαμίνα, μέσω των οποίων ο Γερμανός τεχνικός έβαλλε κατά της διοίκησης. Παρότι ουσιαστικά κατηγορούσε τους εργοδότες του δημοσίως, εντούτοις, ο Πηλακούτας απέδωσε με ακρίβεια τα λεγόμενα του προπονητή, εκτελώντας με επαγγελματισμό τα καθήκοντά του.
 
Στην πορεία ως εκπρόσωπος της διοίκησης – όπως είναι ο κάθε εκπρόσωπος Τύπου – ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να διαψεύσει τα λόγια του προπονητή, τα οποία μετέφραζε.
 
Αναμενόμενα το γυαλί με τον προπονητή ράγισε και ο Στρέπελ δεν μπορούσε να καθίσει δίπλα από τον Πηλακούτα στη συνέντευξη Τύπου, παρότι ο συνάδελφος χειρίστηκε απολύτως επαγγελματικά την υπόθεση.
 
Το πιο πάνω περιστατικό δεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη μίσθωσης υπηρεσιών μεταφραστή (πχ μια φορά τη βδομάδα), του οποίου η μοναδική εργασία στον σύλλογο θα είναι η μετάφραση. Δίχως άλλο, η μετάφραση δεν είναι δουλειά ούτε του υπεύθυνου Επικοινωνίας ούτε κάποιου άλλου εργαζόμενου. Και αφού οι ομάδες μας είναι επαγγελματικές, επιβάλλεται να στελεχώνονται από επαγγελματίες σε όλες τις θέσεις.
 
Ένας επιπλέον λόγος που απαιτείται μεταφραστής είναι και η εικόνα του συλλόγου. Δεν είναι όμορφο να ακούς τον επί του Τύπου υπεύθυνο ή κάποιον άλλον να προσπαθεί να μεταφράσει όσο καλύτερα μπορεί – καθότι δεν είναι επαγγελματίας μεταφραστής -  αλλά ούτε ωραίο πράγμα να ακούς τον προπονητή ή έναν ποδοσφαιριστή να μιλάει αγγλικά επιπέδου μαθητή του Δημοτικού, διότι η ομάδα δεν έχει φροντίσει να υπάρχει ένας μεταφραστής που να καταλαβαίνει πχ Ισπανικά.
 
Εκτός αυτού, εάν κάποιος μιλήσει στη μητρική του γλώσσα οπωσδήποτε θα εκφραστεί πολύ καλύτερα, παρά σε οποιανδήποτε άλλην.
 
Έχω την αίσθηση ότι η δαπάνη για τη μίσθωση υπηρεσιών μεταφραστή για μερικές ώρες είναι πολύ μικρότερη από τα προβλήματα που επιλύει και την πρόοδο που θα σημάνει.
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εξάρα η ΑΪΚ Στοκχόλμης κόντρα στη Νορκόπινγκ, δύο γκολ ο Πίττας
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τα παιχνίδια του δεύτερο γκρουπ
H συμφωνία του Ουάρντα με τη Δόξα, τα ψυχολογικά προβλήματα και οι 150 χιλιάδες
Εννέα χρόνια αήττητος ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ κόντρα στην ΑΕΚ
Η υπόσχεση του Μπεν Σιμόν, οι δύο νίκες επί του ΑΠΟΕΛ και οι πιθανές επιστροφές
Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Γυναικών ενόψει Γεωργίας
Το συγκινητικό μήνυμα των οπαδών της Πάφου για τον Νάσο-«Αυτό το κύπελλο το θέλουμε και για σένα»
Η Ανόρθωση έβγαλε σε δημοπρασία συλλεκτική μπάλα με υπογραφές από τους κορυφαίους παίκτες της
Αδιόρθωτος Ουάρντα, πληρώνει ακόμη τις... αταξίες του-Παρελθόν και από τον Πανσερραϊκό
«Δέκα χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Γκουγκούρης, στο δρόμο για το γήπεδο»