«Είμαστε όλοι Κύπριοι, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα!»

Ο αρχηγός της Νέας Σαλαμίνας, Κωνσταντίνος Μιντίκκης και ο Γιασίν Κουρτ, captain της Mağusa Türk Gücü, που αναμετρήθηκαν στο ιστορικό φιλικό της Πύλας, μιλούν στο gazzetta.gr και στέλνουν μηνύματα ειρήνης.
 
Πριν βρεθούμε στο γήπεδο της Πύλας, στο χωριό έξω από τη Λάρνακα όπου συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πριν δούμε τους οπαδούς της Νέας Σαλαμίνας και της Magusa να συνυπάρχουν στις κερκίδες, πριν παρατηρήσουμε τη γλώσσα του σώματος των ποδοσφαιριστών και την διάθεση των παιδιών, ομολογουμένως υπήρχαν ενδοιασμοί. Για το αν όλα θα κυλήσουν ομαλά, για τη στάση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, για τις πιθανές «σπίθες» που θα μπορούσαν να υπάρξουν.

 Από την πρώτη στιγμή που περνούσες όμως τον λεπτομερή έλεγχο και έμπαινες στο γήπεδο, καταλάβαινες το κλίμα. Κανείς δεν είχε πάει στην Πύλα με δεύτερες σκέψεις. Ακούσαμε λόγια που αν δεν βλέπαμε τις αντίστοιχες πράξεις να τα συνοδεύουν, ίσως και να έμοιαζαν προσποιητά. Όμως οι ομάδες, τα παιδιά, οι φίλαθλοι, όλοι όσοι έδωσαν το «παρών» έδειξαν πως τουλάχιστον για κάποιους το μίσος μπορεί να θαφτεί, να επικρατήσει το μήνυμα της ειρήνης.

Ήταν κάτι που επισήμαναν επαλειμμένα οι αρχηγοί των δύο ομάδων. Λίγα λεπτά πριν τη σέντρα στο ιστορικό φιλικό, το gazzetta.gr τους έβγαλε από τα αποδυτήρια, ζητώντας τις απόψεις τους για το event που διοργάνωσε ο Peace and Sport σε συνεργασία με το Stelios Philanthropic Foundation και στρατηγικό συνεργάτη το Eleven Campaign. 

Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε καθόλου «πάγος» μεταξύ τους. Δέχθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν από κοινού, να αγκαλιαστούν, να μην κρυφτούν πίσω από τις λέξεις προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν τους φανατικούς. Και έδειξαν για μια ακόμα φορά, ότι αθλητισμός μπορεί να δείξει το δρόμο...

Αρχικά, πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε εδώ για έναν τέτοιο σκοπό και τι μηνύματα θέλετε να περάσετε;

Γιασίν Κουρτ (MTG): «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ. Θέλω, αφού μου δίνετε την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που μας κάλεσαν. Όλοι στην ομάδα ήρθαμε εδώ για να δώσουμε ένα καλό φιλικό, να εφαρμόσουμε το fair play. Να δείξουμε ότι στη δική μας πλευρά έχουμε ποδόσφαιρο και να αποδείξουμε ότι στο μέλλον ίσως μια μέρα οι ομάδες θα παίζουν πι συχνά ποδοσφαιρικούς αγώνες. Χαιρόμαστε πολύ που κάνουμε εδώ την αρχή και πραγματικά χαίρομαι που γνωρίζω τώρα τον αρχηγό της Νέας Σαλαμίνας».

Κωνσταντίνος Μιντίκης (Νέα Σαλαμίνα): «Σίγουρα είναι μια ιστορική μέρα, είμαστε και εμείς πολύ χαρούμενοι από την πλευρά μας. Είναι ένας αγώνας μεταξύ μιας τουρκοκυπριακής και μιας ελληνοκυπριακής ομάδας, εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο είναι ότι θέλουμε να είμαστε ενωμένοι, γι' αυτό κάνουμε και τον αγώνα σήμερα. Για έναν ειρηνικό κόσμο, για μια ειρηνική Κύπρο και για μια ειρηνική συμβίωση. Θα το απολαύσουμε, σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα για όλους μας και και ελπίζω να την απολαύσουν όλοι και να σταλούν και τα σωστά μηνύματα».

Θεωρείτε ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να φέρει κοντά τις κοινότητες;

Κουρτ: «Φυσικά, η δική μας σκέψη είναι ότι μέσω του αθλητισμού μπορούμε να αναπτύξουμε καλές σχέσεις. Δεν έχουν σημασία τα πολιτικά ζητήματα, δεν μας ενδιαφέρουν αυτά. Τέτοιου είδους αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά, να στείλουν μηνύματα φιλίας και γι' αυτό νομίζω ότι το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και μπορεί να συντελέσει στη θετική αλλαγή για όλους».

Μιντίκης: «Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε όλους για ειρήνη στην Κύπρο. Και από τις δύο πλευρές. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους, δεν έχουν πρόβλημα με τους Ελληνοκύπριους και τέτοια φιλικά ματς στέλνουν πολλά μηνύματα σε όλους στην Κύπρο. Ότι το ποδόσφαιρο ενώνει. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτή την ημέρα και ελπίζω να πάρει παραδείγματα πολύς κόσμος και να διοργανώνονται πιο συχνά αυτές οι εκδηλώσεις. Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός ενώνουν».

Πριν τον δικό σας αγώνα, έγιναν δραστηριότητες με παιδιά. Πόσο σημαντικό είναι να παίρνουν μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις; 

Μιντίκης: «Σίγουρα, είναι πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία να βάζουν τις σωστές βάσεις για μια καλύτερη ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο. Αυτά τα μηνύματα θέλουμε να περάσουμε και στα μικρά παιδιά γιατί αυτοί είναι το μέλλον μας. Θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο».

Κουρτ: «Η βασική ιδέα είναι να τους δείξουμε, γιατί είναι το μέλλον μας. Να τους δείξουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες, εύχομαι στο μέλλον να έρθουν κι άλλοι οργανισμοί και να κάνουν παρόμοια πράγματα. Τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας».

Μιντίκης: «Νομίζω ότι πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι σωστό να χωριζόμαστε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Είμαστε όλοι Κύπριοι. Αυτό είναι το μήνυμα».

Κουρτ: «Ναι, αυτό είναι και το δικό μας μήνυμα»

Μιντίκης: «Στέλνουμε το ίδιο μήνυμα. Θέλουμε μια Κύπρο ενωμένη, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, είμαστε ένα και γι' αυτό γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις».

Πηγή:gazzetta.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια