Όταν πυρπολήθηκε το σωματείο του Ολυμπιακού-Δύο φόνοι και 50 τραυματίες

Την περασμένη Παρασκευή (07/06) συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από την πυρπόληση του οικήματος του σωματείου του Ολυμπιακού.
 
Ήταν 7 Ιουνίου 1958, όταν η Λευκωσία και τα προάστεια της τέθηκαν σε συναγερμό, ύστερα από επανειλημμένες επιθέσεις έξαλλων τουρκικών στιφών εναντίον ελληνικών περιουσιών. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες τέθηκαν σε συναγερμό.
 
Όπως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα των μαυροπρασίνων, ήταν μία μεγαλειώδης κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε λίγα λεπτά ευθύς μετά από την έναρξη των κωδωνοκρουσιών. Στόχος των Ελληνοκυπρίων ήταν να διασφαλίσουν με νύχια και με δόντια ζωές και περιουσίες ελληνικές από τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις αφιονισμένων Τούρκων διαδηλωτών, που ύστερα από εντολές της Τ.Μ.Τ. πραγματοποιούσε το όργιο των βανδαλισμών.
 
Αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε η ρίψη βόμβας γύρω στις 10:15 μ.μ. της 7ης Ιουνίου 1958 από διερχόμενο αυτοκίνητο ενάντια στο γραφείο Πληροφοριών του Τουρκικού Προξενίου, που βρισκόταν στην οδό Κερύνειας κοντά στο σταθμό της Αστυνομίας Τροχαίας.

Η μυστηριώδης βόμβα (που όλοι πιστεύουν ότι είναι έργο της Τ.Μ.Τ.) εξερράγη στη βεράντα της οικίας και συνέτριψε μερικούς υαλοπίνακες. Ο ίδιος ο Ντενκτάς εκμυστηρεύτηκε ότι η έκρηξη ήταν επινόηση του για να προκαλέσει σύρραξη.

Λίγο αργότερα , στον τόπο της έκρηξης συγκεντρώθηκαν κάπου 200 έξαλλοι Τούρκοι που κατέβηκαν σε διαδήλωση προς την Τουρκική συνοικία. Σε λίγο ομάδες Τούρκων μπήκαν στις Ελληνικές συνοικίες της Χρυσαλινιώτισσας και του Αγίου Κασσιανού, ενώ άλλοι, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητα περιέρχονταν τις οδούς των συνοικιών του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Αντωνίου, το Καϊμακλί και την Παλουριώτισσα.

Οι Τούρκοι κραύγαζαν «τταξίμ», βρίζανε χυδαία τους Έλληνες προβαίνοντας σε προκλήσεις εναντίον των Ελλήνων.

Τότε άρχισαν να κτυπούν οι καμπάνες των ενοριών Αγίου Κασσιανού και Χρυσαλινιώτισσας καλώντας το λαό σε συναγερμό. Σύντομα βγαίνουν απ’ τους δρόμους λάμψεις από φλόγες που φώτιζαν την περιοχή της συνοικίας. Επρόκειτο για πυρκαγιά που εξερράγη στο αυτοκίνητο του ποδοσφαιριστή του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» Νάκου Αναστασιάδη. Η φωτιά κατασβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές στο αυτοκίνητο.

Στην συνέχεια έξαλλοι οι Τούρκοι επιτέθηκαν εναντίον του οικοτροφείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στον Άγιο Κασσιανό, που δεν λειτουργούσε και έσπασαν τα τζάμια των παραθυριών. Περιέχυσαν επίσης με βενζίνη τις ξύλινες θύρες ελληνικών ξυλουργείων και επιπλοποιείων στην συνοικία του Αγίου Κασσιανού. Το πυρ κατασβήστηκε έγκαιρα από προσδραμόντες γείτονες προτού επεκταθεί.
Λίγο μετά τα μεσάνυκτα άρχισαν να κτυπούν όλες οι καμπάνες των  εκκλησιών της Λευκωσίας και των προαστίων. Σε λίγο μία λαοθάλασσα βρισκόταν στους δρόμους. Πλήθη Ελληνοκυπρίων από το Καϊμακλί, την Παλουριώτισσα και άλλα προάστεια συγκεντρώθηκαν στο άνοιγμα παρά την Πύλη Αμμοχώστου και αλλού με  στόχο να προστατεύσουν τις Ελληνικές συνοικίες.

Στην πλατεία Αρχιεπισκοπής συγκεντρώθηκαν χιλιάδες λαού, πολλοί από τους οποίους έφεραν την νυκτερινή τους περιβολή. Αλλά πλήθη κατευθύνθηκαν στις γειτονικές προς την Τουρκική συνοικία οδούς.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα
Στις 12:40 το πρωί της άλλης μέρας αστυνομική περίπολος λιθοβολήθηκε από το συγκεντρωμένο παρά τον σύλλογο «ΠΑΛΛΕΥΚΩΣΙΑΤΙΚΟΣ» πλήθος. Λίγο αργότερα πλήθος από χίλιους Έλληνες λιθοβόλησε 8 αυτοκίνητα γεμάτα από Τούρκους αστυνομικούς.
Στο μεταξύ πλήθος Τούρκων οπλισμένων με περίστροφα, τσεκούρια, ρόπαλα, μαχαίρια και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» για να προστατεύσουν την συνοικία.

Αιματηρή σύρραξη και άγριος λιθοβολισμός επακολούθησε. Πολλά πρόσωπα τραυματίστηκαν και η περιοχή πήρε όψη πραγματικού πεδίου μάχης. Πολλοί Έλληνες βρίσκονταν κατά γης με τραύματα από πυροβολισμούς περιστρόφων, κτυπήματα με τσεκούρια και μαχαίρια, ενώ Τούρκοι έμπαιναν σε Ελληνικά σπίτια και κτυπούσαν ή πυροβολούσαν τους ενοίκους.

Ο ηρωϊσμός που υπέδειξαν οι Έλληνες κάτοικοι ήταν μεγαλειώδης γιατί αγωνίζονταν άοπλοι ενάντια σε πάνοπλους Τούρκους.
Στο μεταξύ οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στο κτίριο του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» το οποίο πυρπολήθηκε και καταστράφηκε εντελώς. Η πυροσβεστική έφθασε όπως πάντα αργά και δεν μπόρεσε να προσεγγίσει, όπως και δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν τα νοσοκομειακά φορεία. Οι Έλληνες μπόρεσαν τελικά να διώξουν τους Τούρκους από την περιοχή του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ», αλλά αφού διασκορπίστηκαν στις γειτονικές οδούς και την οδό Ερμού, έβαλαν φωτιά στα γειτονικά καταστήματα. Ομάδες Ελλήνων κατεδίωξαν τους Τούρκους και έσβησαν τις πυρκαγιές. Ομως δεν μπόρεσαν να καταστείλουν έγκαιρα όλες τις πυρκαγιές και στις 2:00 το πρωί τμήμα της Λευκωσίας εφαίνετο φλεγόμενο. Ουρανομήκης φλόγες και πυκνά νέφη καπνού εκάλυψαν την πόλη.

Ολόκληρο τετράγωνο στην οδό Καρά Πουπά πυρπολήθηκε, ενώ πυρπολήθηκαν ξυλεμπορικά, γκαράζ, βιομηχανίες αλευροποιίας και σπορελαίων, φαρμακεία και άλλα.

Πυκνές ομάδες Ελλήνων μάχονταν με αυταπάρνηση στους τόπους των πυρκαγιών και καταδίωκαν τους Τούρκους εμπρηστές ή αντιμετώπιζαν τις επιθέσεις και τους λιθοβολισμούς των κρυμμένων Τούρκων. Έτσι δεκάδες ελληνικά καταστήματα σώθηκαν από το καλά προδιαγεγραμμένο σχέδιο των Τούρκων σωβινιστών να εξοντώσουν τους Ελληνοκύπριους της περιοχής και να καταστρέψουν τα υποστατικά τους.

Στο μεταξύ στην ματοβαμμένη περιοχή του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» κατέφθασαν, αργά όμως και πάλι, ισχυρές δυνάμεις βρεττανικών στρατευμάτων οι οποίες επέδειξαν κτηνώδη απάθεια, απέκλεισαν τις παρακείμενες οδούς και επιτέθηκαν για να διαλύσουν τους Έλληνες. Οι Τούρκοι κρύφτηκαν παρά το τουρκικό τέμενος και λιθοβολούσαν τους Ελληνες προσπαθώντας συγχρόνως να εμποδίσουν τους πυροσβέστες.

Δύο νεκροί, 50 τραυματίες
Οι συμπλοκές έληξαν με τον φόνο δύο Ελληνοκυπρίων, του Κώστα Ιωάννου 18 χρόνων και ακόμη ενός 20χρονου με το όνομα Φιντικλής.
Επίσης σοβαρότατα τραυματίστηκαν από σφαίρες, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά όργανα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση πλείστοι όσοι άλλοι. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 50. Στις 2:00 το πρωί της 8ης Ιουνίου επιβλήθηκε κατ’οίκον περιορισμός στην περιοχή των πυρκαγιών και των συγκρούσεων.

Τα πλείστα των ελληνικών καταστημάτων από τον «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» μέχρι την Δημοτική αγορά λεηλατήθηκαν ή υπέστησαν καταστροφές.

*Με πληροφορίες από το επίσημο σάιτ του Ολυμπιακού.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Επ. Δεοντολογίας τρεις αγώνες που ενδέχεται να ήταν προσυνεννοημένοι
Κούρης και Σπάρτακος διεκδικούν το τρόπαιο του Κυπέλλου Μικρών Κατηγοριών
Πήρε το διπλό κόντρα στην ΑΕΖ και ακόμη ελπίζει η Δόξα
Πέτυχαν από τρία γκολ Εθνικός και Απόλλωνας και μοιράστηκαν από ένα βαθμό
«Δεν παρακάλεσε ποτέ κανέναν για χρήματα ο Κίρζης, θα καλύψει μόνος του τη ζημιά»
Οι ενδεκάδες Εθνικού και Απόλλωνα στο Δασάκι
Η ανακοίνωση της Πάφου για τον τελικό κυπέλλου
Άκυρο στο αίτημα της Πάφου για να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο ο τελικός Κυπέλλου
Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO