Για να μη μείνουμε με το ταλέντο στο χέρι

Όσα γκολ δεν πέτυχε χθες βράδυ η Ρωσία, τόσα αυτογκόλ έβαλαν με τις δηλώσεις τους μετά τον αγώνα παίκτες και ιθύνοντες της εθνικής ομάδας.

Στο Νίζνι Νόβγκοροντ οι οικοδεσπότες έφτιαξαν φάσεις που θα μπορούσαν άνετα να οδηγήσουν σε συντριβή και διασυρμό της Κύπρου, η οποία φάνηκε κάπως, μόνο όταν ο αντίπαλος έριξε στροφές, αλλά ακόμη και στο δεύτερο ημίχρονο είχε να αντιπαρατάξει μόνο… προϋποθέσεις για γκολ απέναντι σε κλασικές ευκαιρίες της αντιπάλου.

Ωστόσο, αντί για «φτηνά τη γλιτώσαμε» και «ας μην το πούμε ούτε του παπά», ακούσαμε για «νοοτροπία νικητή» και για «μια απίστευτη γενιά που έρχεται». Ό,τι πλησιέστερο στον ορισμό της εικονικής πραγματικότητας.
 
Η επωδός για ένα καλύτερο αύριο που θα φέρει (επιτέλους) και αποτελέσματα είναι πλέον χιλιοπαιγμένη και (ακριβώς γι’ αυτό) παράτονη. Η ΚΟΠ προχώρησε -σε όλα τα επίπεδα- σε σωρεία αλλαγών, ώστε στο Euro 2020 να διεκδικηθεί (όχι απαραίτητα να επιτευχθεί) η υπέρβαση. Αποτέλεσμα; Παταγώδης αποτυχία (βλέπε υποβιβασμός) στο νεοσύστατο Πρωτάθλημα Εθνών και ορατό ενδεχόμενο ανάλογης κατάληξης και στην (κλασική) προκριματική φάση.

Όποιος επιθυμεί να είναι χρήσιμος και ωφέλιμος στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έχει μόνο μια επιλογή: να καταδείξει την αλήθεια. Και αυτή είναι πως η εθνική:

-είτε απέχει πολύ από το να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το μεγάλο βήμα (οπότε πρέπει να χαμηλώσει αντίστοιχα ο πήχης προσδοκιών, απαιτήσεων και στόχων)
-είτε έχει όσα απαιτούνται για την υπέρβαση και όλοι και όλα κρίνονται από την επίτευξή της (οπότε πρέπει να μπει πίεση σε παίκτες-προπονητή και να κοπεί μαχαίρι η μετάθεση της υπέρβασης σ’ ένα -πάντα απροσδιόριστο χρονικά- μελλοντικό σημείο)

Οι αρμόδιοι οφείλουν ν' αποφασίσουν τι από τα δύο ισχύει, να το επικοινωνήσουν και να τροποποιήσουν ανάλογα τον στρατηγικό προσανατολισμό τους. Για να μην μείνουμε με το ταλέντο στο χέρι, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια που πορευόμαστε με αυταπάτες και ελπίδες που κάθε φορά αποδεικνύονται φρούδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»