Βγάζουν offside το «φακέλωμα» από το κράτος-Φόρμουλα ΔΗΣΥ για κάρτα οπαδού

Μια βδομάδα μετά την απόφαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής να εισηγηθεί ομόφωνα την αναστολή του θεσμού της κάρτας φιλάθλου μέχρι το τέλος του χρόνου, το σκηνικό γύρω από το επίμαχο αυτό ζήτημα έχει διαφοροποιηθεί πλήρως  και το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από την Ολομέλεια για εξάμηνη αναστολή μοιάζει πλέον απίθανο. 

Παρόλο που, όπως έχει προαναφερθεί, η Επιτροπή Νομικών είχε ομόφωνα αποφασίσει να προωθήσει πρόταση Νόμου για αναστολή, από την αμέσως επόμενη μέρα συγκεκριμένα κόμματα εμφανίστηκαν σαφώς διαφοροποιημένα σε σχέση με τις θέσεις που βουλευτές τους διατύπωσαν δημοσίως μετά τη συνεδρία της Επιτροπής. 

Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως δεν συζητεί και δεν αποδέχεται αναστολή ή κατάργηση της κάρτας φιλάθλου, ενώ αρνητικοί προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι επίσης το Κίνημα Οικολόγων και η Συμμαχία Πολιτών. 

Αντιθέτως, υπέρ της αναστολής τάσσεται το ΑΚΕΛ, εν μέρει η ΕΔΕΚ, ενώ το ΕΛΑΜ ζητεί πλήρη κατάργησή της. 

Με τις διαμορφούμενες κοινοβουλευτικές ισορροπίες, και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, το κλειδί για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την κάρτα φιλάθλου φαίνεται να βρίσκεται στον ΔΗΣΥ, οι βουλευτές του οποίου-όπως και των υπολοίπων κομμάτων που συμμετέχουν-, ενώ στην Επιτροπή Νομικών της περασμένης Τετάρτης  εμφανίστηκαν θετικοί, εν συνεχεία προέβησαν σε δεύτερες σκέψεις και άλλαξαν τη θέση τους. 

Και αυτό, μεταξύ άλλων, αφού μια πιθανή τοποθέτηση του ΔΗΣΥ υπέρ της αναστολής, θα έφερνε το κυβερνών κόμμα σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασθείσα κυβερνητική πολιτική επί του θέματος. 

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Επιτροπής Νομικών να προωθήσει αναστολή του θεσμού, προκάλεσε την έντονη και σφοδρή αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη, με την Πινδάρου ν’ αντιλαμβάνεται και να κατανοεί στην πορεία πως ενδεχόμενη διαφοροποίηση θα συνιστούσε ουσιαστικά άδειασμα της Κυβέρνησης. 

Υπό το πρίσμα αυτό, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ επεξεργάστηκε φόρμουλα-πρόταση νόμου, η οποία, από την μια δεν συνιστά αναβολή της κάρτας φιλάθλου, και από την άλλη, δείχνει ικανή να ικανοποιήσει σε κάποιο βαθμό τα σωματεία και ίσως ορισμένους από τους οπαδούς που σήμερα απέχουν από τα γήπεδα μη αποδεχόμενοι την κάρτα φιλάθλου. 

Βασική φιλοσοφία της φόρμουλας-πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία έτυχε σήμερα της έγκρισης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, είναι η παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης της κάρτας φιλάθλου και στα ίδια τα σωματεία για τα μέλη τους, αντί μόνο από τον ΚΟΑ, όπως γίνεται σήμερα. Δηλαδή, το σχετικό μητρώο θα βρίσκεται στα σωματεία, με την Αστυνομία να έχει πρόσβαση σε αυτό έπειτα από επεισόδια και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Με τον τρόπο αυτό, στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως αναιρείται εν πολλοίς το επιχείρημα των οπαδών που εναντιώνονται στην κάρτα φιλάθλου περί…φακελώματός τους από το κράτος, αφού τα σωματεία ήδη διατηρούν αρχεία με τα στοιχεία οπαδών τους, είτε για σκοπούς έκδοσης εισιτηρίων διαρκείας είτε, στο πρόσφατο παρελθόν, μέσω των loyalty cards. 
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου έκοψε κάθε συζήτηση για αναστολή της κάρτας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει μια τέτοια σκέψη. 

Όπως ανέφερε, ο λόγος για την μεταστροφή της απόφασής του κόμματος ήταν η επικοινωνία και το κλίμα που έλαβαν από κόσμο, ενώ εξηγώντας την πρόταση του ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι θα προνοεί πως την κάρτα φιλάθλου θα μπορούν να την εκδίδουν και τα σωματεία. Σημείωσε ακόμη πως θα προβλέπει μείωση κάποιων ποινών όπως π.χ. από φυλάκιση σε απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, καθώς και για κάποιες παρανομίες, όπως για παράδειγμα η εξύβριση.

Ο ΔΗΣΥ, θα ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για την πρότασή του κατά την αυριανή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, καλώντας όσα συμφωνούν με το περιεχόμενό της να την προσυπογράψουν. 

Πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι να καταθέσει την πρότασή του στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στην τελευταία συνεδρία του Σώματος πριν από τις θερινές διακοπές, την μεθεπόμενη Παρασκευή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ