Βασικός στη Λέφσκι ο Ελλαδίτης που είχε πρόεδρο τον Μαραντόνα!

Από τη Μολδαβία στη Βουλγαρία. Η πρόκριση επί της Πέτροκουμπ φέρνει στο δρόμο της ΑΕΚ τη Λέφσκι Σόφιας, η οποία με δύο νίκες (αμφότερες με 2-0) απέκλεισε τη Ρουζόμπεροκ.

Ήδη από τη στιγμή της κλήρωσης του β’ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ είχε αναδειχθεί η παρουσία στο ρόστερ των Βούλγαρων δύο παλιών γνώριμων των Κύπριων ποδοσφαιρόφιλων: του (αρχηγού) Ζίβκο Μιλάνοφ που αγωνιζόταν στον ΑΠΟΕΛ και του Νικολάι Μιχαΐλοφ που πέρασε από την Ομόνοια.

Ο πρώτος είναι, προφανώς, βασικός στο δεξιό άκρο της άμυνας, ο δεύτερος όμως «βλέπει την πλάτη» του Μαυροβούνιου τερματοφύλακα Μίλαν Μιγιάτοβιτς. Ο 32χρονος που αποκτήθηκε από τη Μπούντουτσνοστ είναι ο ένας εκ των (μόλις) δύο νεοφερμένων που έπαιξαν βασικοί στα παιχνίδια κόντρα στη Ρουζόμπεροκ.

Ο δεύτερος ακούει στο ελληνικότατο όνομα Γιάννης Κάργας και αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα, στον οποίο είχε μεταγραφεί τον Φεβρουάριο. Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός επίσης δεν είναι άγνωστος στο κυπριακό ποδοσφαιρόφιλο κοινό, αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ξανά αντίπαλος ομάδας μας στο Γιουρόπα Λιγκ.

Συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου 2018 είχε αγωνιστεί βασικός στην εντός έδρας νίκη με 1-0 της Ντινάμο Μπρεστ επί του Απόλλωνα, ο οποίος ωστόσο πήρε την πρόκριση χάρη στο 4-0 στο ΓΣΠ μια εβδομάδα νωρίτερα (σ.σ. ο Κάργας δεν είχε παίξει σ’ εκείνη την αναμέτρηση).

«Πρώτα είπα ναι, μετά ρώτησα...»
Σε συνέντευξή του στην ελλαδική ιστοσελίδα gazzetta ο Ελλαδίτης είχε αποκαλύψει πώς είχε προκύψει η μεταγραφή του στο σύλλογο, του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

«Ήμουν στο σπίτι ενός φίλου και το βράδυ ήρθε το μήνυμα για το ενδιαφέρον της Ντινάμο. Ρώτησα κάποια πράγματα για την ομάδα εκείνο το βράδυ. Είχα, βέβαια, πει ήδη το ναι. Το επόμενο πρωί πήρα το αεροπλάνο για την Τουρκία, όπου η Ντινάμο έκανε το πρώτο στάδιο προετοιμασίας. Για δύο μέρες πέρασα από δοκιμαστικά, καθώς είχα καιρό να παίξω και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι όλα είναι εντάξει».

Δύο προπονήσεις και ένα φιλικό παιχνίδι ήταν ικανά να του εξασφαλίσουν συμβόλαιο, ενώ το μεγαλύτερο site της Λευκορωσίας (σ.σ. tribuna) τον κατέταξε στις πέντε καλύτερες μεταγραφές πριν το ξεκίνημα της σεζόν 2018. Άρχισε βασικός στο πρώτο ματς της νέας σεζόν, στο οποίο η Ντινάμο κέρδισε την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στον τελικό του Σούπερ Καπ. Οι δύο ομάδες έδωσαν ραντεβού και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου η ομάδα του Κάργα, με εκείνον να παίζει σε όλη τη διάρκεια, έκανε την ανατροπή, κέρδισε 3-2 και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Μπάτε μπορισοφ 1-2 Ντιναμο μπρεστ Μπράβο σε όλους 🏆🔝💪⚽️🥇

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giannis Kargas (@giannis_kargas) στις



Τέτοια πράγματα στην Ελλάδα ούτε που θα μπορούσε να τα φανταστεί. Άλλωστε, οι περισσότερες αναμνήσεις του έχουν, πλέον, αρνητικό χαρακτήρα, με εξαίρεση τη σεζόν με τον Πλατανιά (εκεί κόλλησε με τον «αδερφό» του, όπως λέει, τον Γιώργο Γιακουμάκη). Οι τελευταίοι μήνες πριν υπογράψει στη Ντινάμο ήταν πολύ δύσκολοι.

«Όταν είσαι σε μία ομάδα, δίνεις τα πάντα και για κάποιους λόγους δεν παίζεις, τότε αυτό επηρεάζει τη διάθεσή σου, την ίδια σου τη ζωή. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Δεν λέω ότι ήμουν καλύτερος από τα άλλα παιδιά. Προσπαθούσα όμως. Έδινα πάντα τον καλύτερό μου εαυτό και πιστεύω ότι δεν πήρα αυτά που δικαιούμουν. Δεν μετανιώνω, όμως, για καμία επιλογή μου. Απλά δεν ήταν η μοίρα μου να μείνω στον Πανιώνιο».

Ξεκίνημα από το... πουθενά
Η καριέρα του στο ποδόσφαιρο δεν ήταν ακριβώς... τυπική. «Ξεκίνησα να παίζω σχετικά αργά», λέει. «Κατάγομαι από ένα πολύ μικρό χωριό και πάντα η παρέα μας ήταν 6 άτομα. Μία μέρα ένα από τα παιδιά έλειπε. Πρώτη μέρα, δεύτερη μέρα. Όταν τελικά τον είδα τον ρώτησα που ήταν όλο αυτό το διάστημα. Μου είπε ότι παίζει σε μία ακαδημία ποδοσφαίρου στο Κιλκίς. Πήρα αμέσως την απόφαση και μόλις γύρισα σπίτι, ζήτησα από τον πατέρα μου και με πάει και μένα εκεί. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο για μένα. Από το πουθενά».

Ο πατέρας του έκανε το δρομολόγιο των 20 χιλιομέτρων και πίσω μέχρι ο Γιάννης να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Τον είδαν από μία πιο οργανωμένη ακαδημία στην Καβάλα και έκανε το ταξίδι. Μέχρι τότε είχε περάσει από δοκιμαστικά από όλες τις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Όλες τον ήθελαν, αλλά υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. «Για τον πρώτο χρόνο καμία δεν κάλυπτε τα έξοδα διαμονής. Θα έπρεπε είτε ο πατέρας μου να πληρώσει είτε να με πηγαινοφέρνει. Ο πατέρας μου πήρε τη σωστή απόφαση».

Στην Καβάλα του προσέφεραν σπίτι, ασχολήθηκαν με την εκπαίδευσή του και αυτό ήταν αρκετό. Σε ηλικία 16 ετών βρέθηκε στην ομάδα της πόλης. Η παρουσία του εκεί, όμως, συνέπεσε με την υπόθεση των στημένων αγώνων, που αρχικά έφερε την Καβάλα στη δεύτερη κατηγορία και τελικά απευθείας στην τέταρτη.

Τα κρουασανάκια, τα 60 σεντ και ο Νίκος Παπαδόπουλος
«Εκείνη τη χρονιά του υποβιβασμού κυριολεκτικά δεν είχαμε να φάμε. Κάποια άτομα λειτούργησαν μεμονωμένα και μας κράτησαν στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, μέναμε σε ένα σπίτι που μας είχε παραχωρήσει δωρεάν ένας από τους οπαδούς. Ένας από τους ανθρώπους της διοίκησης είχε καφετέρια, στην οποία δεν πληρώναμε. Πηγαίναμε εκεί κάθε πρωί όχι για να πιούμε καφέ, αλλά να φάμε κάτι κρουασανάκια που είχε για συνοδευτικό. Έτσι επιβιώναμε. Και να θέλανε να τους δώσουμε χρήματα, δεν είχαμε».

«Θυμάμαι ότι μία μέρα είχα πάνω μου 60 Cents. Λίγο πριν πάω στην προπόνηση, σταμάτησα στο φούρνο να πάρω ένα κουλούρι. Για καιρό, αυτό ήταν το μοναδικό που τρώγαμε μέχρι να ξεκινήσει προπόνηση. Μπροστά μου στην ουρά ήταν ένας κύριος. Ζήτησε ένα κουλούρι, αλλά είπε ότι δεν είχε χρήματα να το πληρώσει. Ο ιδιοκτήτης του φούρνου του το προσέφερε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ήρθε η σειρά μου, πήρα το κουλούρι μου και βγήκα να φάω. Εκεί τον είδα να κόβει το μισό και να το δίνει σε κάποιον άλλον. Πάντα θα υπάρχει κάτι που να σου δείξει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Αυτή την εικόνα δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσω. Θα μείνει για πάντα μαζί μου. Αυτή είναι ανθρωπιά»..

«Μία μέρα είχα πάει στην προπόνηση και ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο τότε προπονητής, μου λέει: δεν σε βλέπω καλά. Τι έχεις; Τίποτα, του απάντησα. Επέμεινε, έδωσα την ίδια απάντηση και αναγκάστηκε να ρωτήσει το άλλο παιδί, που μέναμε στο ίδιο σπίτι. Ρε κόουτς, έχουμε να φάμε από προχθές, παραδέχθηκε εκείνος. Θα πάτε να φάτε σε ένα εστιατόριο και θα τα πληρώσω εγώ, μας είπε. Αυτή ήταν η κατάσταση τότε».

«Νιώθω ότι έχω πρόεδρο το ίδιο το ποδόσφαιρο»
Η ταπεινότητα, με την οποία αντιμετωπίζει την καριέρα του και όλα όσα έχει πετύχει είναι εντυπωσιακή. «Ξέρω ότι δεν έχω τρελό ταλέντο. Θα δουλέψω σκληρά, δεν δημιουργώ ποτέ πρόβλημα, θα είμαι πάντα πρώτος στην προπόνηση και αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η μαχητικότητα. Πιστεύω ότι αυτό είδανε και στο Μπρεστ σε μένα».

Ανάμεσα στους δύο τίτλους η ομάδα, μάλιστα, άλλαξε προπονητή. Σε αυτό το διάστημα της αβεβαιότητας, όμως, με τη Ντινάμο να συνεχίζει με υπηρεσιακό τεχνικό ήρθε μία κίνηση της διοίκησης που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί. Ο Κάργας απέκτησε πρόεδρο τον Ντιέγο Μαραντόνα! «Νιώθω ότι έχω πρόεδρο το ίδιο το ποδόσφαιρο. Μας στέλνει video με το μήνυμά του πριν κάθε παιχνίδι. Είναι απερίγραπτο να τον ακούς να μιλάει για τη δική σου ομάδα».

Η μαγεία κράτησε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Κάργας μεταγράφηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η επιστροφή του όμως στην Ελλάδα δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ. Τέσσερις μήνες αργότερα ο 24χρονος άσος ξενιτεύτηκε ξανά υπογράφοντας στη Λέφσκι Σόφιας. Και για δεύτερο συναπτό καλοκαίρι τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ θα τον φέρουν αντιμέτωπο με έναν κυπριακό σύλλογο...

Δειτε Επισης

Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»