Οι μνήμες νωπές-Τα μηνύματα των ομάδων για τη βάρβαρη τουρκική εισβολή

Πέρασαν 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974. Η πληγή είναι ανοικτή και ο πόθος της επιστροφής παραμένει άσβεστος.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν μένει ασυγκίνητος και με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την ανυπομονησία για επιστροφή των κατεχομένων εδαφών.

Πιο κάτω όλες οι ανακοινώσεις:
 
Νέα Σαλαμίνα: «Ακόμα μια χρονιά η θαλασσοφίλητη Αμμόχωστος και τα κατεχόμενα εδάφη μας περιμένουν βουβά και καρτερικά την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το βίαιο διωγμό που υπέστησαν πέραν των 200 χιλιάδων συμπατριωτών μας από τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Αμμοχώστου καταδικάζει απερίφραστα την τούρκικη εισβολή και τα εγκλήματα πολέμου που συντελέστηκαν το μαύρο Ιούλη του 1974, με συνέπεια τα κατεχόμενα εδάφη μας αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες να μετρούν ακόμα πληγές.
45 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα χιλιάδες οικογένειες ζουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς, αναζητούν την τύχη των δικών τους ανθρώπων και περιμένουν υπομονετικά την τελική δικαίωση.

45 χρόνια μετά το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό ομηρία και κατοχή των τούρκικων στρατευμάτων.
45 χρόνια οι μνήμες παραμένουν νωπές από το θάνατο και τη βία που σκόρπισε ο Αττίλας εκμεταλευόμενος το φασιστικό προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το σωματείο μας ήταν, είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας κρατώντας άσβεστη τη μνήμη της Αμμοχώστου.

Μέλη και φίλοι της ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Αμμοχώστου έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας και το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια επιστροφής στα χώματα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ Αμμοχώστου – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – Επιστροφή!»
 
ΑΠΟΕΛ (σωματείο): «Οι σειρήνες ήχησαν, ξύπνησαν και θύμισαν τα εγκλήματα και τις βαρβαρότητες του εισβολέα.  Ο ΑΠΟΕΛ δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται».
 
Απόλλων: «Να ξέρεις θα γυρίσουμε, πιστοί στην άνοιξή σου...20-7-1974 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!»
 
Πάφος FC: «45 χρόνια από το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο μας , σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.
Δεν ξεχνώ...»
 

Ανόρθωση: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου ξεκινούσε σαν σήμερα, 20 του Ιούλη, πριν από σαρανταπέντε χρόνια. Οι παραλίες της Κερύνειας πλημμύριζαν με τα αποβατικά σκάφη του Αττίλα ενώ ο ουρανός του Πενταδακτύλου σκεπαζόταν από τα αεροπλάνα των αλεξιπτωτιστών. Τα ιερά χώματα της Κύπρου μαγαρίζονταν από τον τουρκικό επεκτατισμό και ως σήμερα παραμένουν ακάθαρτα και μολυσμένα.

Η ανθρωπότητα, απρόθυμη να αντιδράσει, παρακολουθούσε τον αποδεκατισμένο κυπριακό Ελληνισμό να αντιστέκεται σθεναρά αλλά προδομένος να χάνει τις μάχες. Ακολούθησε ο ξεριζωμός των προσφύγων, οι ανηθικότητες στους αιχμαλώτους, οι εξανδραποδισμοί στα γυναικόπαιδα. Μέσα από τα πεδία των μαχών, αμέτρητες ιστορίες θάρρους και ηρωισμού ανθρώπων που ως σήμερα παραμένουν αγνοούμενοι. Στιγμές ανδρείας και αυταπάρνησης που όμως δεν στάθηκαν αρκετές να κρατήσουν τη Μεγαλόνησο ελεύθερη.

Σαρανταπέντε χρόνια και ο Ελληνισμός της Κύπρου στωικά υπομένει και περιμένει. Αντέχει την προσφυγιά, τον ξεσπιτωμό, τον εξευτελισμό της Τουρκίας, την αναλγησία και υποκρισία της διεθνούς κοινότητας. Καρτερά τη μέρα της επιστροφής στα χωριά και τις πόλεις μας και επιμένει να διδάσκει στα παιδιά του το «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι»!

Ολυμπιακός: «Συμπληρώνονται σήμερα 45 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η τουρκική αρβύλα εισβάλει βίαια στο νησί μας και ο Αττίλας με το κωδικοποιημένο μήνυμα «Η Αϊσέ παέι διακοπές», βεβηλώνει τα ιερά χώματά μας. Από το καταραμένο εκείνο πρωινό, το βόρειο τμήμα της Κύπρου μας είναι κατεχόμενο και μια διαχωριστική γραμμή έκοψε την πρωτεύουσα στα δύο. Έκτοτε, η λέξη «προσφυγιά» και «αντίσκηνο» μπήκαν στο λεξιλόγιο μας. Οι Σειρήνες κάθε χρόνο αντηχούν και μας θυμίζουν τους αγνοούμενους μας, τους πρόσφυγες μας, τους αιχμαλώτους μας, τους εγκλωβισμένους μας. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα αντηχούν για να μας θυμίζουν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή, για να ζωντανέψουν την νωθρή μνήμη μας και για να χαράξουμε τον δρόμο της επιστροφής. Οι πατεράδες μας φεύγοντας από την Καρπασία, την Αμμόχωστο, την Κερύνεια μας, άφησαν πίσω ένα κομμάτι της ψυχής τους. Αυτό το κομμάτι μας το άφησαν Ιερά παρακαταθήκη στο τετράδιο που έγραφε «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ».
Ως ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δηλώνουμε απερίφραστα πως δεν θα λησμονήσουμε ποτέ».

ΑΕΚ: «Μαύρη» επέτειος μνήμης σήμερα, καθώς συμπληρώνονται 45 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή, γνωστή ως επιχείρηση «Αττίλας», που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων, 2.000 αγνοούμενων, στον εκτοπισμό 150.000 Ελληνοκυπρίων και στην κατάληψη του 36,2% των κυπριακών εδαφών. Δεν ξεχνώ»
 

Δειτε Επισης

Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»