Ο ΑΠΟΕΛ στο δρόμο των 25+ εκατομμυρίων ευρώ

Για έβδομη συναπτή φορά και ένατη την τελευταία δεκαετία ο ΑΠΟΕΛ μετέχει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και επιχειρεί να διαβεί το κατώφλι των χρυσοφόρων ομίλων του.

Ενδεχόμενη πρόκρισή του, για πέμπτη φορά, στην κύρια φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι δεδομένο ότι θα κλείσει μονομιάς την οικονομική τρύπα της περιόδου 2018/19 και θα αποφέρει έσοδα-ρεκόρ στο ταμείο του συλλόγου.

Χάρη στα αυξημένα πριμ της UEFA για την τριετία 2018-21 οι «γαλαζοκίτρινοι» μπορούν να ποντάρουν σε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στο καλύτερο σενάριο (όχι μόνο από αγωνιστικής πλευράς) μπορούν να ξεπεράσουν -και μάλιστα αρκετά- τα 30!

Με την είσοδο στους ομίλους οι πρωταθλητές θα καρπωθούν 15,25 εκατομμύρια ως μπόνους. Σε αυτά προστίθενται τουλάχιστον δύο εκατομμύρια από το market pool (σ.σ. ήταν τόσα στην τελευταία τους συμμετοχή, την περίοδο 2017/18, τώρα θα είναι αυξημένα) και άλλα τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια από το συντελεστή ευρωπαϊκών επιτυχιών της περασμένης δεκαετίας.
 
Συντελεστής ευρωπαϊκών επιτυχιών
Σύντομη υπενθύμιση: πέραν της γνωστής βαθμολογίας πενταετίας που καθορίζει ισχυρούς και ανίσχυρους στις κληρώσεις η UEFA θεσμοθέτησε από την περασμένη περίοδο και μια βαθμολογία δεκαετίας που χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό του σχετικού πριμ στις ομάδες που μετέχουν στους ομίλους.

Το εν λόγω πριμ ανέρχεται στα €600.000.000, τα οποία είναι χωρισμένα σε 528 κομμάτια ύψους 1,11 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο. Η ομάδα με τον μεγαλύτερο ειδικό συντελεστή (σ.σ. η πρώτη στη σχετική βαθμολογία) καρπώνεται 32 κομμάτια (άρα 35,5 εκατ. ευρώ), η δεύτερη 31, η τρίτη 30, η τέταρτη 29 κ.ο.κ. Κατ’ αντιστοιχία η ομάδα με τον μικρότερο ειδικό συντελεστή (σ.σ. η τελευταία στη σχετική βαθμολογία) καρπώνεται ένα κομμάτι (άρα 1,1 εκατομμύρια ευρώ), η προτελευταία δύο, η τρίτη από το τέλος τρία κ.ο.κ.
 
Τουλάχιστον πέντε από κάτω
Πώς προκύπτουν τα τουλάχιστον 6,6 εκατ. ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από το συγκεκριμένο πριμ; Από τις 26 ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη παρουσία στους ομίλους υπάρχουν πέντε (Λειψία, Αταλάντα, Λιλ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Γκενκ) που έχουν μικρότερο συντελεστή από τους «γαλαζοκίτρινους». Συνεπώς, ακόμη κι αν στους ομίλους δεν μπει -μέσω προκριματικών- άλλη ομάδα που να υστερεί έναντι των πρωταθλητών Κύπρου, ο ΑΠΟΕΛ θα καρπωθεί έξι κομμάτια αξίας 1,1 εκατ. έκαστο.

Αν και οι πέντε ομάδες που θα προκριθούν στην κύρια φάση έχουν μικρότερο συντελεστή (όχι ιδιαίτερα πιθανό, αλλά θεωρητικά εφικτό), τότε η κυπριακή ομάδα θα βάλει στα ταμεία της 12,1 εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση εισόδου στους ομίλους ο ΑΠΟΕΛ θα έχει εγγυημένα 23,85 εκατομμύρια (15,25+2+6,6), τα οποία θα μπορούν να φτάσουν έως και τα 29,35 εκατομμύρια (15,25+2+12,1)!
 
Οι υπόλοιπες πηγές
Σε αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται τα έσοδα από α) χορηγίες, β) πωλήσεις εισιτηρίων και αναμνηστικών, γ) τα αποτελέσματα της ομάδας στους ομίλους (κάθε νίκη αποφέρει 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία €900.000) και δ) το πριμ ισοπαλιών που θα οριστικοποιηθεί και θα διαμοιραστεί αναλογικά μετά το πέρας της κύριας φάσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς