Κατοστάρης ο «θρύλος» της Ευρώπης!

Τη δουλειά που άρχισε με ιδανικό τρόπο στη Βιέννη θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας απόψε ο Απόλλωνας, ο οποίος στο ΓΣΠ φιλοξενεί την Αούστρια (20:00, CytavisionSports1 HD) με ασπίδα το υπέρ του 2-1 στο πρώτο παιχνίδι.

Οι «κυανόλευκοι» διεκδικούν την πέμπτη παρουσία τους στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και τρίτη σε ισάριθμες χρονιές υπό τον Σωφρόνη Αυγουστή. Η αναμέτρηση έχει σπουδαία ιστορική διάσταση, καθώς είναι η 100ή του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
Πρεμιέρα-απολογισμός
Αυτό το σημαντικό ορόσημο έρχεται σχεδόν 53 χρόνια μετά το ντεμπούτο της ομάδας στην Ευρώπη, το οποίο έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου 1966, στη Λιέγη, όπου φιλοξενήθηκε από την τοπική Σταντάρ για τον α’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο αγώνας έληξε 5-1 υπέρ των Βέλγων και το παρθενικό ευρωπαϊκό τέρμα των «κυανολεύκων» σημείωσε ο Κώστας Ιωάννου διαμορφώνοντας στο 80ό λεπτό το τελικό σκορ.

Στο… κατώφλι του 100ού αγώνα του στο διεθνές στερέωμα ο Απόλλωνας αριθμεί 33 νίκες, 18 ισοπαλίες και 48 ήττες έχοντας πετύχει 137 γκολ και δεχτεί 179. Έχει αγωνιστεί κατά σειρά σε Κύπελλο Κυπελλούχων, Κύπελλο UEFA, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, στο οποίο την περασμένη πενταετία «έχτισε» το όνομά του στην Ευρώπη.
 
Οι σημαντικότερες στιγμές
Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής ο σύλλογος τέθηκε αντιμέτωπος με επιφανείς αντιπάλους και πανηγύρισε αλησμόνητες επιτυχίες.

Αν θα έπρεπε να επιλέξει κάποιος τα σημαντικότερα ορόσημα του στην Ευρώπη θα ήταν αδύνατον να προσπεράσει (κατά χρονολογική σειρά):

-το 1-1 με την Μπαρσελόνα στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1982/83 (πρώτη ισοπαλία)

-το 2-1 επί της Μάλμε στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1986/87 (παρθενική νίκη)

-το 3-0 επί της Κραϊόβα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1991/92 (πρώτη πρόκριση)

-την πρόκριση στα πέναλτι επί της Γιάμπλονετς στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1998/99

-τις τέσσερις προκρίσεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (Νις 2013/14, Λοκομοτίβ Μόσχας 2014/15, Μίντγιλαντ 2017/18, Βασιλεία 2018/19), όλες με Κύπριους προπονητές (Χριστάκης Χριστοφόρου, Σωφρόνης Αυγουστή)

-το 1-0 επί της Λέγκια Βαρσοβίας στο Γιουρόπα Λιγκ το 2013/14 (παρθενικό «διπλό» κυπριακής ομάδας στους ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων)

-το 3-1 επί της Μαρσέιγ στο Γιουρόπα Λιγκ το 2018/19 (παρθενικό «διπλό» στους ομίλους με αντίπαλο από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης)

-το 2-0 επί της Λάτσιο στο Γιουρόπα Λιγκ το 2018/19 (πρώτη νίκη κυπριακής ομάδας επί ιταλικού συλλόγου)
 
Αξιοσημείωτα ρεκόρ
Στον 100ό ευρωπαϊκό αγώνα του ο Απόλλωνας έχει τη δυνατότητα να «σφραγίσει» την 21η πρόκρισή του (δέκατη υπό τον νυν προπονητή του) και στα πλέι οφ να ισοφαρίσει την Ανόρθωση στην τρίτη θέση των κυπριακών ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές στις διοργανώσεις της UEFA.

Την περίοδο 2018/19 εκκινώντας από τον α’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ ο λεμεσιανός σύλλογος έκανε ρεκόρ αγώνων (14), νικών (6), βαθμών σε όμιλο (7) και γκολ (24) σε μια ευρωπαϊκή σεζόν.

Επίσης ανέδειξε καινούργιο αρχισκόρερ σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο Εμίλιο Ζελάγια (12) προσπέρασε τον Μιλένκο Σπόλιαριτς (11). Μάλιστα ο 32χρονος Αργεντινός επιθετικός κατέχει άλλη μια πρωτιά, καθώς είναι ο πιο παραγωγικός παίκτης κυπριακής ομάδας στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (πέντε γκολ).
 

Δειτε Επισης

Σόκαρε τον Απόλλωνα σε νεκρό χρόνο η Πάφος και πέταξε για τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε μέσω VAR ο Απόλλωνας και το γκολ που έφερε την έκρηξη στις κερκίδες
Το respect του Σπιλέφσκι στους Ομονοιάτες-«Όποτε φώναζε ο κόσμος της Ομόνοιας σηκωνόταν η τρίχα μου»
BINTEO: Με σβηστές μηχανές πήρε την πρόκριση στο τελικό η Ομόνοια και πάει να γράψει ιστορία
BINTEO: Το εντυπωσιακό κορεό που έφτιαξαν οι οπαδοί του Απόλλωνα στο ασφυκτικά γεμάτο Άλφαμεγα
BINTEO: Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Κακουλλή που τους πέρασε όλους στο ΓΣΠ
Οι ενδεκάδες Απόλλωνα και Πάφου στο κατάμεστο Άλφαμεγα
Αλυσιδωτές εξελίξεις στην Ανόρθωση-Παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο
Οι ενδεκάδες Ομόνοιας και Άρη στον επαναληπτικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ
Δεν θα πέφτει καρφίτσα στο Άλφαμεγα-Ανακοίνωσε sold out o Απόλλωνας