Ο πράσινος εφιάλτης του ʼγιαξ, ο προφήτης Κανάρης και η απουσία του Κλείτου

Ένα εικοσιτετράωρο πριν ο ΑΠΟΕΛ αναμετρηθεί στον πρώτο αγώνα με τον Άγιαξ στα πλεί οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, για ένα εισιτήριο πρόκρισης στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ξυπνούν ξανά οι μνήμες των αναμετρήσεων της ολλανδικής ομάδας, τόσο με τον ΑΠΟΕΛ, όσο και με τον Απόλλωνα αλλά και την Ομόνοια.
 
O Άγιαξ βρέθηκε αντιμέτωπος συνολικά τρεις φορές σε διπλές αναμετρήσεις με τις πιο πάνω ομάδες, περνώντας ως επί το πλείστων εύκολα βράδια, ωστόσο σε μια αναμέτρηση κόντρα στην Ομόνοια, δέχθηκε οδυνηρή ήττα με 4-0.
Όσο αναφορά τον ΑΠΟΕΛ, βρέθηκε αντιμέτωπος δυο φορές με την ομάδα της Ολλανδίας. Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι γαλαζοκίτρινοι κατάφεραν να αποσπάσουν την ισοπαλία με 1-1 στο ΓΣΠ. Στην δεύτερη αναμέτρηση στην Ολλανδία, ο Άγιαξ επικράτησε με 4-0 μέσα στο «Γιόχαν Κρόιφ», με το ΑΠΟΕΛ να τερματίζει τελευταίος στον όμιλο του, με τον Αίαντα να εξασφαλίζει εισιτήριο για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Με τον Απόλλωνα, η ολλανδική ομάδα αγωνίστηκε τη σεζόν 2001-2002, για το Κύπελλο Ουέφα, όπου στην πρώτη αναμέτρηση στο Άμστερνταμ, ο Άγιαξ  πήρε τη νίκη με 2-0, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι, έκανε δυο τις νίκες του, επικρατώντας με 3-0 της ομάδας της Λεμεσού.
 
Η ιστορική νίκη της Ομόνοιας
 
Η μοναδική Κυπριακή ομάδα που κατάφερε να επικρατήσει του Άγιαξ, ήταν η Ομόνοια την σεζόν 1979-80, για το κύπελλο πρωταθλητριών.
Οι πράσινοι στο πρώτο αγώνα, έχασαν με σκορ 10-0, ωστόσο στο δεύτερο παιχνίδι πέτυχαν μια μεγάλη και ιστορική νίκη, καθώς επιβλήθηκαν της ολλανδικής ομάδα με 4-0.
Ο πρωταγωνιστής Ανδρέας Κανάρης στην OMADA

H omada.com.cy με αφορμή την κάθοδο του Άγιαξ, για ακόμη μια φορά στην Κύπρο, επικοινώνησε με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας, Ανδρέα Κανάρη, ο οποίος αγωνίστηκε και στις δυο αναμετρήσεις των πρασίνων, κόντρα στον Άγιαξ, και ήταν εκ των πρωταγωνιστών.

«Αν ήταν ο Κλέιτος μπορούσε να χάναμε 4-0 ή 5-0»
 
Για το πρώτο παιχνίδι με τον Άγιαξ όπου οι πράσινοι ηττήθηκαν 10-0, ο Aνδρέας Κανάρης, ανέφερε ότι ο Κυριακός Ερωτοκρίτου, που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας, είχε αποκλειστεί από την αποστολή, με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει την ομάδα, ούτε ο αδερφός του Κλείτος Ερωτοκρίτου, γιατί εκνευρίστηκε.
 
«Υπήρχε ένταση και με κάποιους παράγοντες πριν από τον αγώνα και πήγαμε 16 ποδοσφαιριστές. Αν ήταν ο Κλείτος, το σκορ θα μπορούσε να ήταν 4-0 ή 5-0. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι στην θέση του Κλειτού ήρθε άλλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος ήταν τραυματίας λόγω εγχείρησης στην οποία είχε υποβληθεί, με αποτέλεσμα να μην ήταν εντελώς έτοιμος, ωστόσο τελικά αγωνίστηκε».
Παράλληλα, ο κ. Κανάρης υπέδειξε πως «όταν το σκορ ήταν στο 9-0, οι παίκτες του Άγιαξ ήταν τόσο φανατισμένοι, που στα τελευταία λεπτά του αγώνα, έμεινε ο παίκτης μας στο έδαφος και ήρθαν να το πάρουν από τα χέρια για να το σηκώσουν. Εκείνη την εποχή ο Άγιαξ ήταν νούμερο ένα και είχε πάρα πολύ καλή ομάδα. Το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι δεχτήκαμε 10 τέρματα και ήταν και απώλεια του Κλείτου. Στην ουσία παίζαμε με 10 παίκτες».

Η ατάκα του προπονητή πριν τον επαναληπτικό
 
Για το δεύτερο και ιστορικό παιχνίδι στο οποίο η Ομόνοια κέρδισε με 4-0, ο κ. Κανάρης ανάφερε ότι ο επαναληπτικός ήταν ένα παιχνίδι, το οποίο έπρεπε αναγκαστικά να διεξαχθεί.
 
«Πήγαμε στο σωματείο το μεσημέρι, ο προπονητής μας είπε πηγαίνετε όπου θέλετε και ελάτε H ώρα 18:00 στο Μακάρειο. Πήγαμε περίπατο και επιτρέψαμε πίσω, για να παίξουμε χωρίς άγχος, γιατί ήταν κάτι που δεν είχε καμία πιθανότητα». Μέσα στα αποδυτήρια, ο Ανδρέας Κανάρης, πριν αρχίσει ο αγώνας, όπως μας περιέγραψε, είπε για πλάκα στους συμπαίκτες του, «πάμε μέσα και μην εκπλαγείτε ως το ημίχρονο να κερδίζουμε με 3-0. Ήθελα να αλλάξει και λίγο το κλίμα. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε και το σκορ ήταν στο 3-0. Εγώ το έλεγα ότι θα βάζαμε τρία τέρματα».

«Δεν το περίμενε κανείς αυτό που έγινε…»
 
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ο παλαίμαχος άσος της Ομόνοιας, εξήγησε ότι «η ολλανδική ομάδα υποτίμησε την Ομόνοια, λόγω και του σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά και πως όταν μπήκε το πρώτο τέρμα αυτοί προβληματίστηκαν, στο δεύτερο σοκαρίστηκαν και άρχισαν βεβιασμένες κινήσεις με πολλά λάθη, ενώ εμείς σε ότι κάναμε ήμασταν αποτελεσματικοί. Στην συνέχεια μπήκε και το τρίτο τέρμα, χάσαμε αρκετές εύκαιρες και το σκορ θα μπορούσε να πάει και 6-0 ή 7-0».
Δεν το περίμενε κανείς αυτό που έγινε τότε, κατέληξε ο κ. Κανάρης, λέγοντας πως «αυτά μπορεί να συμβούν μια φορά στα 100 χρόνια. Αυτή η ομάδα δεν μπορούσε να νικηθεί από ομάδες του επιπέδου του δικού μας. Η Ομόνοια εκείνο το καιρό είχε πολύ καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Είναι σαν να λέμε τώρα ότι νικήσαμε την Μπαρτσελόνα, δηλαδή κάτι που δεν περνά από το μυαλό μας ότι θα βάζαμε τέσσερα τέρματα. Αν παίζαμε ξανά όμως μετά από μια εβδομάδα, δεν θα ξανακερδίζαμε, απλά ήταν η βραδιά μας εκείνη».

Δειτε Επισης

Άρχισε την προετοιμασία της για τους αγώνες με Λετονία και Σερβία η Εθνική
Νίκησε την Ανόρθωση και πιέζει τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ
Επικράτησε της Νέας Σαλαμίνας και έφυγε νικητής από το Δασάκι ο Εθνικός
Η Ανόρθωση υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Παπαδόπουλος»
ΒΙΝΤΕΟ: Δέχθηκε παφίτικο χαστούκι ο Άρης και πέταξε την τεράστια ευκαιρία για κορυφή
Έντονος ο Σα Πίντο-«Ρώτησα τον διαιτητή για ένα σπρώξιμο του Τομανέ και μου είπε ότι δεν τον κάλεσε το VAR»
Η πρώτη αντίδραση του Αναστασίου μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ
Βασίλισσα στο αιώνιο η Ομόνοια μείωσε στο -5 από την κορυφή και έβαλε σε μπελάδες τον ΑΠΟΕΛ
Με αυτούς παρατάσσονται Πάφος και Άρης στο Στέλιος Κυριακίδης
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Ομόνοια μέσω VAR και το γκολ του Στεπίνσκι που σίγησε το ΓΣΠ