Ο ʼγιαξ, η υπέρβαση και οι πτήσεις δεκαετίας του ΑΠΟΕΛ για τ’ αστέρια

Το πρώτο βήμα που θα τον φέρει πιο κοντά στην υλοποίηση του μεγάλου του στόχου, που δεν είναι άλλος από την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα επιδιώξει να κάνει απόψε ο ΑΠΟΕΛ απέναντι στον φημισμένο Άγιαξ.

Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 22:00 στο ΓΣΠ την πρωταθλήτρια ομάδα της Ολλανδίας, απέναντι στην οποία θα προσπαθήσει για την υπέρβαση, μιας και ο σημερινός αντίπαλος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, έχοντας μάλιστα φθάσει πέρυσι μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αναμφίβολα, ο ΑΠΟΕΛ είναι το αουτσάιντερ των διπλών αναμετρήσεων με τον Αίαντα, ωστόσο, οι γαλαζοκίτρινοι θέλουν να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για πρόκριση, κάνοντας την υπέρβαση, αρχής γενομένης από το αποψινό παιχνίδι.    

O ΑΠΟΕΛ δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται αντιμέτωπος με τον Άγιαξ, αφού οι δυο ομάδες συναντήθηκαν ξανά το 2014-2015, στον 6ο όμιλο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι πρωταθλητές Κύπρου τη συγκεκριμένη χρονιά, τερμάτισαν στην 4η θέση του ομίλου, όπου πέραν του Άγιαξ, ο οποίος τερμάτισε στη 3η θέση, συμμετείχαν επίσης η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, απέναντι στον Άγιαξ, ο ΑΠΟΕΛ με γκολ του Μαντούκα πήρε πολύτιμη ισοπαλία, ενώ στη τελευταία αγωνιστική του ομίλου, στο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο Άμστερνταμ, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 4-0.

Η προϊστορία του ΑΠΟΕΛ στα πλέι οφ

Η omada.com.cy κατέγραψε την προϊστορία του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία δέκα χρόνια στα πλέι οφ της διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα της Λευκωσίας μετρά τέσσερις προκρίσεις και δυο αποκλεισμούς για δυο συνεχόμενες χρονιές. Αποκλεισμοί, οι οποίοι όμως οδήγησαν τους γαλαζοκίτρινους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου είχαν εξασφαλίσει ήδη εισιτήριο. 

Η φετινή απόπειρα των γαλαζοκιτρίνων για πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους, με αντίπαλο αυτή την φορά τον Άγιαξ, είναι η έβδομη την τελευταία δεκαετία. 

Η πρώτη πρόκριση για τον ΑΠΟΕΛ ήρθε το 2009, όταν στις 18 Αυγούστου ταξίδεψε στην Δανία για να αντιμετωπίσει την Κοπεγχάγη. Οι γαλαζοκίτρινοι μπορεί να ηττήθηκαν με 1-0 στον πρώτο αγώνα, αλλά στην ρεβάνς στο ΓΣΠ, στις 26 Αυγούστου, πήραν μεγάλη νίκη με 3-1, πανηγυρίζοντας την πρόκριση. Οι Καμίλ Κοσόφκσι και Χρύσης Μιχαήλ ήταν οι σκόρερ, με τον δεύτερο να πετυχαίνει δύο τέρματα.

Στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΑΠΟΕΛ τοποθετήθηκε στον 4ο όμιλο, αναμεσά σε Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι γαλαζοκίτρινοι κατέλαβαν την 4η θέση, παίρνοντας τρεις ισοπαλίες, μια εκ των οποίων εκτός έδρας στη τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Τσέλσι. Οι άλλες δυο ισοπαλίες ήταν με την Ατλέτικο, 0-0 στην Μαδρίτη και 1-1 στην Λευκωσία.  
 
Επόμενη φορά που ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το 2011-2012. Ήταν η χρονιά που ο ΑΠΟΕΛ έμελλε να γράψει μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του, αφού έφθασε μέχρι τους «8» της διοργάνωσης, οπόταν και αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης. Είχε προηγηθεί η ιστορική πρόκριση επί της γαλλικής Λυών σε δυο αξέχαστες αναμετρήσεις, με αποκορύφωμα τον επαναληπτικό του ΓΣΠ, όταν οι γαλαζοκίτρινοι πήραν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι. Στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα, που έγινε στην Λυών, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 1-0. 

Η πορεία του ΑΠΟΕΛ για τους ομίλους την χρονιά εκείνη ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου στην Πολωνία, όπου αντιμετώπισε τη Βίσλα Κρακοβίας. Οι γαλαζοκίτρινοι ηττήθηκαν με 1-0, ωστόσο, στο ΓΣΠ ανέτρεψαν το σκορ του πρώτου αγώνα, κερδίζοντας 3-1. 

Στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2014, ο ΑΠΟΕΛ τέθηκε αντιμέτωπος με την Αάλμποργκ. Στο πρώτο παιχνίδι εξήλθαν ισόπαλοι 1-1. Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ οι πρωταθλητές Κύπρου ήταν καταιγιστικοί, αφού επικράτησαν με 4-0, έχοντας ως σκόρερ τους Ντε Βινσέντι, Βινίσιους, Σέριταν και Αλωνέυτη. 
Το 2015 και το 2016, ο ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε να περάσει από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, για δυο συνεχόμενες χρονιές, ωστόσο, βρέθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στις 18 Αυγούστου 2015, ηττήθηκε εκτός έδρας από την Αστάνα με 1-0. Στο δεύτερο εντός έδρας παιχνίδι, στις 26 Αυγούστου, αρκέστηκε στο ισόπαλο 1-1 και αποκλείστηκε, για να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου βρέθηκε στο 11ο όμιλο μαζί με τη Σάλκε, την Σπάρτα Πράγας και τον Αστέρα Τρίπολης. Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 4η θέση.
Το 2016, στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ βρέθηκε ξανά η Κοπεγχάγη, όμως αυτή τη φορά η ομάδα της Δανίας πανηγύρισε την πρόκριση. Στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι στις 16 Αυγούστου, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 1-0. Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, στις 24 Αυγούστου, οι δυο ομάδες έμειναν στο 1-1, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. 
Στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπου συνέχισε μαζί με Ολυμπιακό, Αστάνα και Γιανγκ Μπόις, ο ΑΠΟΕΛ όχι μόνο πήρε τη πρώτη θέση, αλλά στους «32» της διοργάνωσης απέκλεισε την Αθλέτικο Μπιλμπάο. Ήταν μια επίσης ιστορική χρονιά για τον ΑΠΟΕΛ, καθώς έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που έφθασε μέχρι τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Εκέι, αναμετρήθηκε με την Άντερλεχτ και αποκλείστηκε.

Η τελευταία φορά που το ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το 2017 με αντίπαλο την Σλάβια Πράγας. Στον πρώτο αγώνα στο ΓΣΠ, οι γαλαζοκίτρινο πήραν τη νίκη με 2-0, με σκόρερ τους Ντε Καμάργκο και  Αλωνέυτη, στο δεύτερο πήραν 0-0 και εξασφάλισαν την πρόκριση. Στον 8ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου συμμετείχε, ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 4η θέση, πίσω από  Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ και Μπορούσια Ντόρτμούντ.

Δειτε Επισης

Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου