Ο Νεκτάριος αναλύει το μικρό θαύμα του ΑΠΟΕΛ και θυμάται ʼγιαξ και Δώνη του 2014

Ραντεβού με την ιστορία έχει σήμερα το βράδυ (28/8-22:00) ο ΑΠΟΕΛ, o οποίος απέναντι στον Άγιαξ μετά τη λευκή ισοπαλία στο ΓΣΠ θα διεκδικήσει το θετικό αποτέλεσμα για να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Οι γαλαζοκίτρινοι, δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουν στο «Γιόχαν Κρόιφ», αφού τους πρωταθλητές Ολλανδίας τους βρήκαν ξανά στο δρόμο τους και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014-15. Τότε, η κυπριακή μας ομάδα γνώρισε την ήττα με 4-0 για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της πετυχημένης ευρωπαϊκής πορείας των γαλαζοκιτρίνων το 2014 ήταν και ο πρώην αρχηγός των πολυπρωταθλητών, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, ο οποίος μίλησε στην omada.com.cy, και μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του από τον συγκεκριμένο αγώνα, για να συγκρίνει στη συνέχεια τα σημερινά δεδομένα που έχει ενώπιον του ο ΑΠΟΕΛ. 

«Τότε ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή αναμέτρηση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και θυμάμαι ότι ήταν μια ιδιαίτερη έδρα. Για εμένα προσωπικά ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα που είχα πάει στην ποδοσφαιρική μου καριέρα. Γενικά ο κόσμος, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Συνήθως ο Άγιαξ στην έδρα του έχει αρκετά υψηλή ένταση στο παιχνίδι του, ειδικά με την ομάδα που αποτελείται αυτή τη στιγμή. Κυρίως με την ομάδα που έδειξε την περσυνή σεζόν, αφού φέτος δεν είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο ακόμη», σχολίασε αρχικά ο ποδοσφαιριστής της Δόξας, να προσθέσει ότι, «για το παιχνίδι θεωρώ ότι θα είναι πιο διεκδικητικός και επιθετικός ο Άγιαξ αλλά σίγουρα αντιμετωπίζουν και ορισμένα προβλήματα στη μετάβασή τους τη φετινή χρονιά. Δυσκολεύονται να καλύψουν τα κενά που έχουν ιδίως στον χώρο του κέντρου. Σίγουρα, ο Άγιαξ τότε που αντιμετώπισα εγώ δεν είναι ο ίδιος που είναι σήμερα αλλά και πάλι ήταν μια δύσκολη έδρα με ένα αρκετά δύσκολο αντίπαλο».
 
Για το επίπεδο των δυο ομάδων σε σύγκριση με το 2014, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής, επεσήμανε ότι ο Αίαντας είναι αρκετά καλύτερος σε σχέση με τότε, ενώ οι γαλαζοκίτιρνοι, μπορεί να έχουν καλύτερες μονάδες αλλά τότε ήταν πιο δεμένη και σταθερή ομάδα. «Σήμερα είναι πολύ καλύτερη ομάδα ο Άγιαξ αφού με αυτά που έχει πετύχει την περσυνή χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ ανέβασε τον πήχη αρκετά ψηλά και υπάρχει αρκετά ψηλό επίπεδο μεσοεπιθετικά στην ομάδα. Όσο αφορά το ΑΠΟΕΛ αυτή τη στιγμή έχει ποδοσφαιριστές αρκετά μεγάλης ποιότητας αλλά σαν ομάδα σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο ακόμη αλλά σίγουρα έχει την προοπτική για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Ειδικά στην πορεία των ομίλων είτε του Γιουρόπα Λιγκ είτε του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε η ομάδα ήταν πιο σταθερή, δηλαδή με τον κ. Δώνη ολοκλήρωσε τη χρονιά και άρχιζε μια νέα σεζόν με την ίδια περίπου ομάδα, οπότε ήταν πιο δουλεμένη θεωρώ».
 
Κληθείς να σχολιάσει εάν υποτιμήθηκε ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ από τους Ολλανδούς, ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε χαρακτηριστικά πώς: «ήταν ένας συνδυασμός από γεγονότα που συνέτειναν στο να μην είναι ο Άγιαξ όπως τον αναμέναμε όλοι στο ΓΣΠ. Μια μικρή υποτίμηση σίγουρα υπήρχε, μια επιρροή από τη θερμοκρασία και τις συνθήκες του αγώνα ίσως να εμπόδισαν τους Ολλανδούς για να φθάσουν στο επίπεδο που ήθελαν. Σε συνδυασμό του ότι ο ΑΠΟΕΛ στεκόταν καλά στο γήπεδο και μπορούσε να αντιμετωπίσει, όχι εύκολα, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τον Άγιαξ. Εντούτοις υπήρχαν στιγμές που επιθετικά είχε εξαιρετικούς συνδυασμούς και μπορούσε να κάνει τη ζημιά στα αρχικά στάδια αλλά και σε μερικές άλλες στιγμές της αναμέτρησης. Είναι ομάδα που μπροστά έχει μεγάλη ποιότητα, η οποία και σε κλειστούς χώρους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Καταληχτικά, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής παρέθεσε τη δική του εκτίμηση για τον κρίσιμο αγώνα των γαλαζοκιτρίνων, για να σταθεί στο γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ αν το πιστέψει έχει μια καλή ευκαιρία να κάνει ένα μικρό θαύμα. «Θεωρώ ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για τον ΑΠΟΕΛ και θα τολμήσω να πω ότι είναι σημαντική η απουσία του Φαν Ντε Μπεκ γιατί ο τρόπος που αγωνίζεται βοηθά την ομάδα του να είναι πιο επικίνδυνη επιθετικά με πολλά τρεξίματα και πολλές αλλαγές στην επίθεση που αποπροσανατολίζουν την άμυνα. Περιμένω ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αν το ΑΠΟΕΛ πιστέψει πολύ στο αποτέλεσμα και σε συνδυασμό αν ο Άγιαξ δεν καταφέρει να φθάσει την απόδοσή του σε ψηλά επίπεδα κυρίως από πλευράς έντασης και ρυθμού, ίσως η ομάδα μας έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνει ένα μικρό θαύμα. Ποδόσφαιρο είναι και ο ΑΠΟΕΛ ξέρει από δύσκολα παιχνίδια. Θεωρώ όμως ότι όλα εξαρτώνται πώς ο Άγιαξ θα διαχειριστεί την κατάσταση από την προηγούμενη βδομάδα μέχρι τώρα. Τακτικά, νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ολλανδών είναι στον χώρο του κέντρου γιατί ο Ντε Γιονγκ ήταν ένας τεράστιος παίκτης στον χώρο του κέντρου, τόσο ανασταλτικά αλλά κυρίως επιθετικά μπορούσε να διασπάσει οποιοδήποτε πρέσινγκ των αντιπάλων. Ενώ όπως είδαμε στη Λευκωσία, ο Άγιαξ δυσκολευόταν να περάσει την μπάλα από τον χώρο του κέντρου και η μετάβαση γινόταν από το αμυντικό τρίτο χωρίς να περάσει από τον χώρο του κέντρου. Αν δεν καταφέρουν να λύσουν αυτό το θέμα πάλι, θεωρώ ότι αυξάνονται οι πιθανότητες του ΑΠΟΕΛ και μειώνονται του Άγιαξ. Αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι οι πιθανότητες πρόκρισης είναι στο 60-40 υπέρ των Ολλανδών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αγώνες που κρύβουν παγίδες με φαβορί και αουτσάιντερ στο κυπριακό πρωτάθλημα-Μοναδικές τιμές στη Fonbet
Προ των πυλών η 7η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
Φαμπιάνο: «Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά τα χρόνια και τις στιγμές με την φανέλα της Ομόνοιας»
Υπενθύμιση της Ανόρθωσης για την αυριανή Γενική Συνέλευση
Σήκωσε το γάντι για την απαγόρευση μετακίνησης η ΑΕΚ-«Αποφύγαμε να ανεβάσουμε τους τόνους»
Στις 21 Οκτωβρίου η τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας
Δαυίδ Γερασίμου: Ο 15χρονος που κλέβει τις εντυπώσεις στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (vid)
Η επίσημη ανακοίνωση της ΚΟΠ για την απαγόρευση μετακίνησης στο ΑΕΚ-Ανόρθωση
Μάστερ των ντεμπούτων ο Μανόλο Χιμένεθ
«Πιστεύω σε αυτή την ομάδα, πρέπει και οι φίλαθλοι να πιστέψουν σε εμάς»