Η ακτινογραφία των αντιπάλων του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους

Σε ένα βατό σχετικά όμιλο που αφήνει ελπίδες πρόκρισης στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, κληρώθηκε ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος θα βρει στον δρόμο του τη Σεβίλλη Ισπανίας, την Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και την Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο. 
 
Η OMADA σας δίνει στο πιάτο τις τρεις ομάδες που θα αντιμετωπίσουν οι γαλαζοκίτρινοι. 
 
Με τη βασίλισσα του Γιουρόπα Λιγκ

Η Σεβίλλη είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Ανδαλουσίας, την πατρίδα του φλαμένκο. Είναι το πιο παλαιό σωματείο της Ισπανίας, που ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση τα τελευταία χρόνια με τα τέσσερα ευρωπαϊκά κύπελλα που έχει κατακτήσει.

Η Σεβίγια, όπως προφέρεται στα ισπανικά, ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1890 στη συνοικία Νεβιόν από μία νεανική παρέα βρετανών και ντόπιων, με πρωτοβουλία του σκωτσέζου διπλωμάτη Έντουαρντ Τζόνσον, που υπηρετούσε ως υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Σεβίλη και διατέλεσε και πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης ομάδας. Στις 14 Οκτωβρίου 1905, η Σεβίλλη απέκτησε νομική υπόσταση, όταν το καταστατικό της εγκρίθηκε από την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Τα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το λευκό, εξ ού και προσωνύμιο «Οι Ερυθρόλευκοι» («Los Rojiblancos»). Η μεγάλη της αντίπαλος είναι η συμπολίτισσά της Μπέτις, οι αγώνες των οποίων χαρακτηρίζονται ως το «Ντέρμπι της Ανδαλουσίας». Τους εντός έδρας αγώνες της δίνει στο γήπεδο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», χωρητικότητας 45.000 θεατών, που πήρε το όνομά του από τον εμβληματικό πρόεδρο που την υπηρέτησε για 17 χρόνια (1932-1942, 1948-1956).

Η Σεβίλλη έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (1946), πέντε Κύπελλα Ισπανίας (1935, 1939, 1948, 2007, 2010), πέντε Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ (2006, 2007, 2014, 2015, 2016), που αποτελούν ρεκόρ για τη διοργάνωση, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας (2007) κι ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2006).

Στη Σεβίλλη έχει αγωνισθεί ο έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Βασίλης Τσιάρτας (1996-2000), ενώ την περίοδο 1971-1972, που υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία, προπονητής της ήταν ο έλληνας Νταν Γεωργιάδης.Ρέκορντμαν συμμετοχών με 354 εμφανίσεις στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, είναι ο γνωστός μας από την θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ (2010-2011), Μανόλο Χιμένεθ

 
Γνώριμη αντίπαλος η Καραμπάχ

Η Καραμπάχ η πρωταθλήτρια ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν με 7 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα, από το 2013 είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια της χώρας, ενώ ο πρώτος της τίτλος ήρθε το 1993. Το περσινό πρωτάθλημα το πήρε με 8 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Νέφτσι.

Προπονητής της ομάδας ο 47χρονος Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ που ήταν επίσης και στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Ο Πέντρο Ενρίκε του ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί στην στην Καραμπάχ σαν δανεικός από τον ΠΑΟΚ.

Παίκτες που ήρθαν φέτος στην ομάδα (2019): Αΐλτον Φερέιρα Σίλβα, Ζάιμε Ρομέρο.

Αυτοί που έφυγαν (2019): Ρεϊνάλντο, Ρζέζνιτσακ, Σουλεϊμάνοβ, Χάλντοσρον, Αγκόλι, Αλίγεβ, Μαχαράμλι, Χατσίγεβ, Μουράντοβ, Ντινίγεβ, Βαλιζάντα, Μπαντάλζάντα.

Ο πόλεμος Ναγκόρνο – Καραμπάχ ήταν η αφορμή ωστόσο για να αλλάξει τη φυσική της έδρα και να αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στο Μπακού και συγκεκριμένα στο γήπεδο «Tofiq Bahramov Stadium».

Η έδρα της Καραμπάχ έχει χωρητικότητα 31.200 θεατών και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1939, πρωτολειτούργησε το 1951, ενώ το 2011-2012 ανακαινίστηκε με παράλληλη διεύρυνση της χωρητικότητας της, αποτελώντας τα τελευταία χρόνια το… σπίτι της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν.

Πρόσφατα μάλιστα, στο συγκεκριμένο Στάδιο πραγματοποιήθηκαν και οι Αγώνες στίβου του 15ου Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων.

O ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε στη φάση του τρίτου προκριματικού γύρου τους Αζέρους, όπου στον πρώτο αγώνα στο ΓΣΠ ηττήθηκε με 2-1 ενώ στη ρεβάνς κέρδισε με 2-0 και πήρε την πρόκριση. 

Η πρωταθλήτρια του Μεγάλου Δουκάτου

Για δεύτερη φορά ο ΑΠΟΕΛ θα κληθεί να αντιμετωπίσει ομάδα από το Λουξεμβούργο σε ευρωπαϊκό αγώνα. Οι γαλαζοκίτρινοι απέκλεισαν τη Ντούντελανζ στον Α’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2017, με δύο νίκες 1-0 και 0-1. Από τότε άλλαξαν αρκετά, αφού η περσινή σεζόν έμελλε να ήταν και ιστορική για τον σύλλογο μετά την πρώτη συμμετοχή σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η πρωταθλήτρια του Μεγάλου Δουκάτου, ολοκλήρωσε ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα, καθώς μετά τις Ντρίτα (Κόσοβο) και Λέγκια Βαρσοβίας, απέκλεισε με δύο νίκες την πρωταθλήτρια Ρουμανίας Κλουζ και έγινε η πρώτη ομάδα από την χώρα που θα συμμετάσχει σε ομίλους οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Ντουντελάνζ, ιδρύθηκε μόλις το 1991 μετά από συγχώνευση τριών συλλόγων της ομώνυμης πόλης των 20.000 κατοίκων στα νότια της μικρής χώρας, κοντά στα σύνορα με την Γαλλία. Έχει κατακτήσει 15 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα στην χώρα. «Αρχιτέκτονας» του περσινού θαύματος, είναι ο προπονητής της Ντίνο Τοπμέλερ, γιος ενός ανθρώπου που πριν από αρκετά χρόνια ήταν πρωταγωνιστής μίας άλλης μεγάλης ευρωπαϊκής πορείας, του Κλάους Τοπμέλερ, ο οποίος το 2002 είχε οδηγήσει την Μπάγερ Λεβερκούζεν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου είχε ηττηθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Δειτε Επισης

Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή