Έτσι μαζεύονται οι βαθμοί στην κατάταξη της UEFA

Ο αριθμός των ομάδων που στέλνει κάθε χώρα στα Κύπελλα Ευρώπης, εξαρτάται από την κατάταξη της χώρας στη βαθμολογία της UEFA, η οποία προκύπτει από τη σούμα των βαθμών  που σκοράρουν οι ομάδες της κάθε χώρας την τελευταία 5ετία. Κάθε νίκη, ισοπαλία και μερικές προκρίσεις, δίνουν πόντους, οι οποίοι  διαιρούνται διά των αριθμό των ομάδων που τους σκοράρουν. Επί παραδείγματι, οι βαθμοί της Ισπανίας διαιρούνται διά 7 και της Κύπρου διά 4.
 
Η κατάταξη της UEFA μας απασχολεί εσχάτως πολύ διότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα μάχονται για τη 15η θέση. Η χώρα που θα την κατέχει το Μάιο του 2020 θα έχει δύο ομάδες στο Champions League της περιόδου 2021 – 22 (σήμερα δύο ομάδες έχει η Ελλάδα).
Χάρη στις νίκες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ η Ελλάδα σκόραρε 0.600 βαθμούς τη βδομάδα αυτή, συν 0.800 από την πρόκριση του Ολυμπιακού στους Ομίλους, έχοντας πλέον 25.100, έναντι 25.000 της Κύπρου που είναι στη 16η θέση πλέον.
 
Ενώ κάθε χώρα έχει πλέον από μόνο έναν εκπρόσωπο στα Κύπελλα Ευρώπης, η Κύπρος θεωρητικά έχει προβάδισμα για τη 15η θέση, για δύο λόγους:
α) Οι βαθμοί του ΑΠΟΕΛ θα γίνονται διά 4 και του Ολυμπιακού Π. διά 5.
β) Θεωρητικά είναι πιο εύκολο να σκοράρει βαθμούς ο ΑΠΟΕΛ  απέναντι σε Σεβίλλη, Καραμπάχ και Ντούντελαντζ, παρά ο Ολυμπιακός Π. με Μπάγερν, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα.
 
Πως συλλέγονται όμως οι βαθμοί;
α) Κάθε νίκη στους Ομίλους (Champions League ή Europa League) δίνει 2.000 βαθμούς και η ισοπαλία 1.000 βαθμούς. Στα προκριματικά και στα play – off οι βαθμοί είναι μισοί.
β) Έναν βαθμό δίνουν οι «16», τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός του Champions League και τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός του Europa League.
γ) Έξτρα μπόνους 4.000 βαθμών δίνει η στους «32» και στους «16» του Champions League.
 
Ο κυριότερος λόγος που η Κύπρος έχει σοβαρές ελπίδες για τη 15η θέση φέτος, είναι το ότι από τη σούμα της Ελλάδα αφαιρούνται οι 6.200 βαθμοί της περιόδου 2014-15 – τότε η Κύπρος είχε 3.300.
 
Έως τώρα η Κύπρος μετράει 3.375 βαθμούς έχοντας την 9η καλύτερη συγκομιδή. Τους πιο πολλούς βαθμούς μάζεψε ο Απόλλων με 5 νίκες, έναντι 4 νικών της ΑΕΚ και 3 του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος είχε και ισοπαλία, αλλά και μιας ισοπαλίας της ΑΕΛ.
 
Η Ελλάδα έχει την 5η καλύτερη συγκομιδή στην Ευρώπη έως τώρα.
 
Ψηλά στη φετινή συγκομιδή είναι Σερβία (18η) και Σκοτία (19η) που συνεχίζουν έχοντας από δύο ομάδες στους Ομίλους. Τσεχία (13η), Δανία (14η) και Κροατία (17η) έχουν από μια ομάδα στους Ομίλους.
 
Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, η 15η θέση συνεπάγεται πέντε ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης, αντί τέσσερις που η Κύπρος έχει σήμερα.
 
Ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής θα ξεκινούν από το β’ προκριματικό του Champions League, ο Κυπελλούχος από το γ’ προκριματικό του Europa League και ο τρίτος με τον τέταρτο από το β’ προκριματικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.
 
Φέτος, ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε από το β’ προκριματικό, αλλά κανονικά επρόκειτο να ξεκινήσει από τον α’ προκριματικό, αφού η Κύπρος ήταν στη 19η θέση φέτος. Η παρουσία της Τότεναμ στον τελικό άλλαξε τα δεδομένα. Πάντως, είτε στη 16η θέση είναι η Κύπρος, είτε στη 17η, από το β’ προκριματικό θα μπει ο πρωταθλητής. Στην περίπτωση εξασφάλισης της 15ης θέσης, οι τρεις κυπριακές ομάδες στο Europa League θα ξεκινήσουν δύο βδομάδες και έναν γύρο αργότερα τη σεζόν  2021-22, σε σχέση με φέτος.
 

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν