Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το βασικό όπλο ενός μάνατζερ και ο ανελέητος πόλεμος του ποδοσφαίρου

  11/09/2019 06:40
Το βασικό όπλο ενός μάνατζερ και ο ανελέητος πόλεμος του ποδοσφαίρου

Το βασικό όπλο ενός μάνατζερ και ο ανελέητος πόλεμος του ποδοσφαίρου

  11/09/2019 06:40
Ο Αιμίλιος Ιωάννου είναι 32 ετών και σπούδασε sports management. Είναι διαμεσολαβητής ποδοσφαίρου εδώ και 12 χρόνια.
 
Ένας μεγάλος τραυματισμός, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του, έβαλε τελεία στα όνειρά του να γίνει ποδοσφαιριστής. Η αγάπη του, όμως, για το άθλημα τον ώθησε να ασχοληθεί με τη διαμεσολάβηση. Δίπλα του στην προσπάθεια αυτή, ο παλιός του προπονητής και σημερινός πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο προπονητής Σάββας Παντελίδης.
 
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αιμίλιος Ιωάννου στο In Business: 
 
Τι προσόντα πρέπει να διαθέτεις, για να είσαι διαμεσολαβητής ποδοσφαίρου;
Ένας διαμεσολαβητής πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή, θέληση και πάθος, να είναι ευθύς με όλες τις πλευρές που διαπραγματεύεται. Να είναι απαραίτητος για ένα ποδοσφαιριστή που έχει στόχο να γίνει επαγγελματίας και να τον καθοδηγεί με τις συμβουλές του. Η καλή χημεία και των δύο μπορεί να απογειώσει ένα παίκτη. Καλός διαμεσολαβητής είναι αυτός που έχει πλούσιο πελατολόγιο με επιλεγμένους ποδοσφαιριστές για όλα τα βαλάντια, τους οποίους προτείνει σε ομάδες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν και τα χρήματα που μπορούν διαθέσουν. Αν ένας ποδοσφαιριστής δεν αποδώσει στο επιθυμητό επίπεδο, μερίδιο ευθύνης θα φέρει και ο εκπρόσωπός του, του οποίου οι ικανότητες θα δυσφημιστούν. Ένας καλός διαμεσολαβητής δεν εκπροσωπεί απλώς έναν αθλητή, αλλά του φτιάχνει και το προφίλ.
 
Πώς επιτυγχάνετε τη συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες;
Μια καλή χρονιά θα εξαργυρωθεί με νέες συνεργασίες, ενώ σε μια κακή θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις αποφάσεις σου. Ο ποδοσφαιριστής, λόγω του ότι τερματίζει πολύ νωρίς την καριέρα του, κάθε χρόνο και σχεδόν καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός, χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκην κακό. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και θέλει ανάλογους χειρισμούς για να γεφυρωθούν οι όποιες μικρές ή μεγάλες διαφορές υπάρχουν, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.
 
Και πώς η μια συμφωνία οδηγεί στην άλλη;
Κυρίως όταν είναι ευχαριστημένοι οι ποδοσφαιριστές, τότε με τη σειρά τους σε προτείνουν σε συναδέλφους - συμπαίχτες. Έπειτα γίνεται η επιλογή με ποιους από αυτούς θα προχωρήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει, όμως, ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του ποδοσφαιριστή και του ανθρώπου που τον εκπροσωπεί. Αν ποτέ διαφωνήσω με μία ομάδα, θα είναι επειδή έρχεται κόντρα με το πλάνο που έχω χτίσει στο μυαλό μου. Εγώ γνωρίζω τη φιλοσοφία του ποδοσφαιριστή μου. Μαζί το κατορθώσαμε και όταν κάποιος το χαλάει, τότε διαφωνώ.
 
Ποιες προκλήσεις έχει το επάγγελμά σας;
Οι προκλήσεις είναι καθημερινές, όπως και σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Στην ποδοσφαιρική βιομηχανία ο πόλεμος είναι ανελέητος. Καλό είναι, προτού μπεις σ’ αυτή, να βάζεις κάποια ηθικά όρια. Θεωρώ πως αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις είναι η προσωπικότητά σου. Κυρίως όταν βρίσκεσαι εν μέσω αδιεξόδων κι εσύ επιλέγεις λύσεις, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στα εμπλεκόμενα μέρη.
Υπάρχει ανταγωνισμός και παρασκήνιο, σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολλά τα χρήματα, αν το κάνεις γι’ αυτό τότε υπάρχει περίπτωση να οδηγηθείς σε σφάλματα.
 
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, μέχρι στιγμής, για εσάς;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα ήταν η μεταγραφή του Lafferty από τη Hearts στη Rangers το καλοκαίρι του 2018. Επί δύο μήνες αναφύονταν καθημερινά προβλήματα, τα οποία έπρεπε να επιλύονται εν τη γενέσει τους. Τα επιμέρους ζητήματα είχαν ήδη συμφωνηθεί.
 
Πόσους ποδοσφαιριστές εκπροσωπείτε σήμερα;
Αυτή τη στιγμή στο ενεργητικό μου υπάρχουν 25 ποδοσφαιριστές - φίλοι, τους οποίους εκπροσωπώ σε Κύπρο και εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Lafferty και Dorrans που ανήκουν στη Rangers Σκοτίας και ο Lanzafame που είναι στη Ferencváros Ουγγαρίας.
 
Πείτε μας ένα περιστατικό της καριέρας σας, που σας έχει μείνει αξέχαστο.
Εκείνο που με σημάδεψε ήταν η πρώτη μου μεταγραφή. Ήμουν 20 ετών. Σε διάστημα τριών, περίπου, μηνών θα απολυόμουν από τον στρατό. Αψήφησα τον κίνδυνο. Δεν υπήρχε η δυνατότητα εξόδου κι έτσι είχα πάρει το ρίσκο και την ευθύνη να φύγω χωρίς άδεια, γιατί ήθελα να ολοκληρώσω τη συμφωνία. Το ήθελα με όλο μου το είναι και το έκανα. Δεν είναι κάτι που επικροτώ, όμως ήταν το πάθος και συνάμα η θέληση που έχω για τη δουλειά μου, που με οδήγησαν στην απόφαση μου εκείνη. Υπήρξαν όμως και στιγμές που έχτιζα πράγματα και καταστρέφονταν, γιατί υπήρχε συμφέρον, πλεκτάνη και χρήμα, που αν δεν κρατηθείς, σε κάνουν να ξεχνάς ποιο είναι το πλάνο σου.
 
Πώς ένας διαμεσολαβητής μπορεί να προσελκύσει ποδοσφαιριστές-πελάτες;
Το βασικό όπλο ενός καλού διαμεσολαβητή είναι η ειλικρίνεια και αυτό είναι που με διδάσκουν καθημερινά οι συνομιλίες μου με προπονητές μεγαλύτερης ηλικίας. Να μπορείς να μιλήσεις με ειλικρίνεια, ταπεινότητα και σεβασμό στον παίχτη που έρχεται κι εμπιστεύεται σ’ εσένα μεγάλο μέρος της καριέρας του.
 
Έχετε συνεργασία με διαμεσολαβητές στο εξωτερικό;
Φυσικά και συνεργάζομαι με διαμεσολαβητές από άλλες χώρες, σε πολυεπίπεδη, μάλιστα, βάση.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας