Ο μάνατζερ του Εφραίμ αποκαλύπτει τον τρόπο συνεργασίας τους

Ο Μιχάλης Ιωνά είναι πρώην ποδοσφαιριστής. Ασκεί το επάγγελμα του διαμεσολαβητή για χρόνια, εκπροσωπώντας σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Μεγάλη του επιτυχία θεωρείται η εκπροσώπηση του Γιώργου Εφραίμ, τον οποίο γνώρισε σε ένα φυσιοθεραπευτήριο.
 
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο In Business:
 
Τι προσόντα πρέπει να διαθέτεις, για να είσαι διαμεσολαβητής ποδοσφαίρου;
Θεωρώ ότι ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι πολυδιάστατος και δεν έχει να κάνει απλώς με μια υπογραφή συμβολαίου. Είναι αυτός που θα στηρίξει τον πελάτη του σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Αυτός που θα εξασφαλίσει πως οι όροι σύναψης μια συμφωνίας θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των τριών μερών, δηλαδή, ποδοσφαιριστών, σωματείων και διαμεσολαβητή. 
 
Πώς επιτυγχάνετε τη συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες;
Η συνεργασία μου με τους ποδοσφαιριστές επιτυγχάνεται με τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Το κλειδί, όμως, είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν για τη δουλεία μου, βάσει της προϊστορίας που έχω στον κλάδο. Κάθε μεταγραφή γίνεται με στόχο ο ποδοσφαιριστής να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Αλλιώς θα διαχειριστείς ένα παίκτη στην ηλικία των 18 και αλλιώς σ’ εκείνη των 25 ή των 31.
Όσον αφορά τη συνεργασία μου με τα σωματεία, αυτή επιτυγχάνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σ’ αυτά. Βάσει του πελατολογίου μου θα τους προτείνω ποδοσφαιριστές, των οποίων τα χαρακτηριστικά θεωρώ ότι ταιριάζουν στην ομάδα. Επιπρόσθετα, ο μισθός του ποδοσφαιριστή που θα προτείνω πρέπει να συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας.
 
Ποιες προκλήσεις έχει το επάγγελμά σας και ποια ήταν η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, για εσάς; 
Οι προκλήσεις είναι αρκετές. Μετά την κατάργηση των εξετάσεων της FIFA, που κατοχύρωναν το επάγγελμα, ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, καθώς ο καθένας μπορεί να το εξασκήσει με μια απλή εγγραφή στην ΚΟΠ ως διαμεσολαβητής ποδοσφαίρου. Αυτό προκαλεί αρκετές επιπλοκές, καθώς ένας ξένος ποδοσφαιριστής που τον ενδιαφέρει να αγωνιστεί στην Κύπρο μπορεί να προταθεί από μεγάλο αριθμό διαμεσολαβητών σε μια ομάδα. Το γεγονός αυτό δυσφημίζει τη δουλειά μας.
 
Πόσους ποδοσφαιριστές εκπροσωπείτε;
Οι περισσότερες συνεργασίες στον χώρο μας είναι εφήμερες, αφού για να εκπροσωπείς αποκλείστηκα ένα ποδοσφαιριστή πρέπει να συνάψεις συμβόλαιο μαζί του. Αρκετοί παίκτες από το εξωτερικό, ενώ έχουν αποκλειστική συνεργασία με έναν ατζέντη, εξουσιοδοτούν διαμεσολαβητές σε άλλες χώρες, ώστε να διαπραγματευθούν εκ μέρους τους μια συμφωνία. Πελάτες που συνεργάζονται μαζί σου σήμερα, την επόμενη χρονιά μπορεί να βρίσκονται υπό την καθοδήγηση άλλου διαμεσολαβητή.
 
Ο σημαντικότερος πελάτης που εκπροσωπώ είναι ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Γιώργος Εφραίμ. Εκπροσωπώ ακόμη τον νεαρό Ανδρόνικο Κακουλή της Ομόνοιας και τον Γιάννη Χατζηβασίλη της Ανόρθωσης.
 
Επίσης, ήμουν διαμεσολαβητής για μεταγραφές των Στέφανο Ναπολεόνι, Τόνι Κάλβο, Φακούντο Μπερτόλιο και Τζέισον Δημητρίου.

Πείτε μας ένα περιστατικό της καριέρας σας, που σας έχει μείνει αξέχαστο.
Αξέχαστο περιστατικό είναι ο τρόπος που συνεργάστηκα με τον Γιώργο Εφραίμ. Τον είχα συναντήσει για πρώτη φορά σε ένα φυσιοθεραπευτήριο, σε επίσκεψή μου μετά από τραυματισμό που είχα στο ποδόσφαιρο. Εκείνος, ποδοσφαιριστής τότε της Ομόνοιας, προετοιμαζόταν για ένα φιλικό της Εθνικής μας με την αντίστοιχη της Ιαπωνίας. Η γνωριμία μας εξελίχθηκε σε εξαιρετική σχέση τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Από τότε είμαι εκπρόσωπός του, αλλά κι ένας πολύ καλός φίλος που τον πάντρεψε.
 
Έχετε συνεργασία με διαμεσολαβητές στο εξωτερικό;
Για να προσελκύεις ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό αναπόφευκτα πρέπει να έχεις διεθνείς συνεργασίες. Οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαι είναι αυτές της Ελλάδας και του Ισραήλ, λόγω της ποδοσφαιρικής κουλτούρας που έχουν, η οποία είναι όμοια με τη δική μας.
 

Δειτε Επισης

Ήττα 1-3 για την Ομόνοια σε φιλικό με αντίπαλο την Τερμάλικα
Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντάλσιο στον ΑΠΟΕΛ
Νέος επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Ομόνοιας ο Κρίστιαν Κάρλσεν
Η τοποθέτηση της Ομόνοιας για τη συνάντηση ανάμεσα σε Παπασταύρου και Χάρη Λοΐζίδη
Διαθέσιμα εισιτήρια για τον εκτός έδρας αγώνα της Εθνικής με την Αυστρία
Το αντίο του Τσεπάκ στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ-«Μου δώσατε μια δεύτερη οικογένεια»
BINTEO: Με χρυσό γκολ του Καμπρέρα κέρδισε την Παρτιζάν και πήρε προβάδισμα η ΑΕΚ
Oι εκλεκτοί του Ιδιάκεθ κόντρα στην Παρτιζάν
Αποκάλυψε προτάσεις από Ισπανία και Ιταλία πριν την κάθοδο του στην Ομόνοια ο Γιόβετιτς
Ανακοίνωσε Τσεπάκ και Κιντιγιά η ΕΝΥ Ύψωνα