Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έσβησε τον Τραμετσάνι με το… καλημέρα ο Ντολ

Αντρέας Μιχαήλ  12/09/2019 06:55
Έσβησε τον Τραμετσάνι με το… καλημέρα ο Ντολ

Έσβησε τον Τραμετσάνι με το… καλημέρα ο Ντολ

Αντρέας Μιχαήλ  12/09/2019 06:55
Η ομάδα κάνει τον προπονητή ή ο προπονητής κάνει την ομάδα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα αιωρείται για αρκετά χρόνια και ίσως ποτέ δεν θα απαντηθεί, στη σφαίρα του ποδοσφαίρου. Στις πλείστες φορές που το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται για συζήτηση, τότε οι ίδιοι πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν να μας δώσουν την απάντηση.

Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης ήταν πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων των φίλων του ΑΠΟΕΛ, γύρω από το αν ο Παόλο Τραμετσάνι ήταν αυτός που φανέρωνε αδυναμίες στην ομάδα ή αν ήταν αυτός αδύναμος σαν προπονητής. Έστω και με το μικρό δείγμα που έχουμε από την δουλειά του Τόμας Ντολ, ο Γερμανός ήρθε για να φανερώσει καθαρά τις αδυναμίες – εμμονές του Ιταλού τεχνικού. Με αλλαγή συστήματος, αλλά και προσώπων στο αρχικό σχήμα έφερε ξανά την ηρεμία στον Αρχάγγελο.

Τα πράγματα, ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο για τον Ιταλό, όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ στις 10 Οκτωβρίου του 2018 μετά το κάζο του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη, καταφέρνοντας να συμμαζέψει το χάλι που άφησε ο Μπαλταζάρ. Ο Τραμετσάνι άλλαξε πρόσωπο στο ΑΠΟΕΛ του έδωσε ταυτότητα καταφέρνοντας να κατακτήσει το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν. Ο «ρομαντικός» Ιταλός, κατάφερε όμως να χάσει πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη του κόσμου, με αποτέλεσμα η πίεση στο τέλος να φέρει και την απομάκρυνσή του. 
Αυτό που έφερε την τόσο έντονη αντίδραση του κόσμου, ήταν οι επιμονές – εμμονές που είχε σε μερικά πράγματα. Χωρίς τα κλασικά wing back προσπάθησε να «βαφτίσει» ποδοσφαιριστές σε νέες θέσεις, μεταξύ εκ των οποίων Μιχαήλοβιτς (αριστερά) και Γιάκολις.

Αυτό, αποτυπώθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο στο πρώτο παιχνίδι με την Καραμπάχ στο ΓΣΠ όπου ο ΑΠΟΕΛ, παίζοντας ολόκληρη την γραμμή με Μιαχαήλοβιτς και Γιάκολις αντίστοιχα, ο οποίοι όταν έχαναν την μπάλα στο επιθετικό τρίτο του των γαλαζοκιτρίων, η Καραμπάχ κτυπούσε στην κόντρα με τα υπεραριθμημένα της άκρα αφού δεν υπήρχε η απαραίτητη αλληλοκάλυψη. Φυσικό συνεπακόλουθο αυτού ήταν οι Βούρος και Νικόλας Ιωάννου να φεύγουν από την άμυνα για να καλύψουν χώρο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαραίτητη συνοχή στην αμυντική λειτουργία.

Το πρόβλημα ήταν σχεδόν οφθαλμοφανές, με τον Ιταλό τεχνικό να δηλώνει καθαρά μετά το τέλος του αγώνα πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που αγωνίζεται και που προσεγγίζει τον αγώνα. Με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόεδρος της εταιρίας, Πρόδρομος Πετρίδης απομάκρυνε από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ τον Τραμετσάνι, και ανακοινώνοντας την ίδια ώρα τον Τόμας Ντολ.

Το έργο του Γερμανού κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν αφού είχε να διαχειριστεί αρχικά μια ομάδα χωρίς ηθικό και από την άλλη το παιχνίδι που οι πρωταθλητές μας έπαιζαν την βιωσιμότητά τους. Και όμως, τα κατάφερε αλώνοντας την Καραμπάχ μέσα στο σπίτι της. 
Τώρα με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΑΠΟΕΛ από τον Τόμας Ντολ, είδαμε την διάταξη με τετράδα στην άμυνα να αλλάζεται δραματικά η εικόνα του ΑΠΟΕΛ αφού παίκτες-κλειδιά επιστρατεύθηκαν όπως ο Μιχαήλοβιτς να δώσουν λύσεις στις φυσικές τους θέσεις με τον ΑΠΟΕΛ να σουλουπώνεται σαν ομάδα με συμπαγές γραμμές που δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να τρύπα με τόση ευκολία την άμυνά του.

Η διάταξη με τετράδα στην άμυνα και με πλάγιους επιθετικούς μπροστά από τους μπακ επέτρεψε στον ΑΠΟΕΛ στην φάση της άμυνας να μην είναι τόσο ευάλωτος αφού με τις επιστροφές-βοήθειες είτε του Μπέζιακ είτε του Τάμαρι έκαναν τα πράγματα πιο εύκολα αφού υπήρχε η απαραίτητη συνοχή και οι χώροι καλύπτονταν με περισσότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το 3-5-2 όπου υπήρχε αδυναμία σε αυτό το κομμάτι.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας