Πέθανε ο διαιτητής Νίκος Ζλατάνος-Ο επεισοδιακός αγώνας της Ομόνοιας που έμεινε στην ιστορία

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου (21/9) στα 85 του χρόνια ο Νίκος Ζλατάνος, παλιός διεθνής διαιτητής, καθηγητής διαιτησίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Ζλατάνος γεννηθείς το 1934 στη Θεσσαλονίκη υπήρξε πρώην διεθνής διαιτητής και καθηγητής διαιτησίας. Διετέλεσε μάλιστα για ένα διάστημα πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ακραίος αμυντικός του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, με τον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής μιας μορφής Β΄ κατηγορίας το 1960. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο μετείχε σε 13 συναντήσεις Α΄ Εθνικής, συμπαίκτης του πλάγιου επιθετικού Αντώνη Βασσάρα, επίσης διαιτητή αργότερα. Από το 1959 και όντας ακόμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, ασχολήθηκε με τη διαιτησία.

Από το 1967 ως το 1982 διεύθυνε 133 αναμετρήσεις του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, ανάμεσα στους οποίους πληθώρα ντέρμπι, όπως και δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος, το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (1978) και το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1 το 1981.

Ως πρωταθλήτρια του 1972 η Ομόνοια αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής την περίοδο 1972-73 καθώς από το 1967 μέχρι και το 1974 ο Πρωταθλητής Κύπρου έπαιζε τον επόμενο χρόνο στο πρωτάθλημα της Ελλάδας.
 
Την 1η Οκτωβρίου 1972, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, οι πράσινοι φιλοξενούνταν από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έναν χρόνο πριν είχε παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Δημοσίευμα στον Τύπο της εποχής.
 
Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου αλλά και μαρτυρίες η διαιτησία στον συγκεκριμένο αγώνα, ήταν σφαγιαστική για την κυπριακή ομάδα, κάτι που προδίδει και το γεγονός πως 44 χρόνια μετά ο κόσμος θητεία και ασχολείται με τον εν λόγω αγώνα. Η σφυρίχτρα του διαιτητή εκείνου του αγώνα, Νίκου Ζλατάνου, περιήλθε στην κατοχή του υποψήφιου βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πανίκου Χάμπα, ο οποίος προσφάτως την δώρισε στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας, μαζί με την απολογία του 84χρονου σήμερα Ζλατάνου για τις αποφάσεις του σε εκείνο τον αγώνα. Τι συνέβη όμως τότε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας;
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φως των Σπορ» την επόμενη του αγώνα.
 
Δύο πέναλτι στο τέλος
Η Ομόνοια προηγήθηκε με 0-2 με γκολ του Κανάρη στο α’ ημίχρονο και του Πάμπου στις αρχές του β’ ημιχρόνου. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 63’ με τον Παπαδημητρίου, ένα γκολ που μάλλον μπήκε από θέση οφσάιντ, ενώ ισοφάρισαν στο 74’ με τον Ελευθεράκη. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με δύο πέναλτι (86’, 92’) του Ντε Μέλο, ενώ σε εκείνο το διάστημα αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας Ελευθεριάδης.
Το γκολ που Παπαδημητρίου, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες σημειώθηκε από θέση οφσάιντ.
 
«Η Ομόνοια εσφαγιάσθη…»
Την εβδομάδα που ακολούθησε τον αγώνα και πριν το εντός έδρας παιχνίδι με τον Εθνικό Πειραιώς, η Ομόνοια εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «η Ομόνοια εσφαγιάσθη από μιαν ανεκδιήγητον διαιτησίαν, αγγίζουσα τα όρια του σκανδάλου» ενώ αποφάσισε να προβεί σε εντονότατη διαμαρτυρία σε όλα τα αρμόδια όργανα για «λήψιν μέτρων προς αποτροπήν τοιούτων αντιαθλητικών ενεργειών».  Μάλιστα στη δημοσιογραφική ανταπόκριση αναφερόταν πως «ανάστατη είναι η αθλητική Κύπρος, έξω από σωματειακές πεποιθήσεις, για τον άνευ προηγουμένου σφαγιασμόν της Ομόνοιας».
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά το τέλος του αγώνα.
 
Διακοπή στο ΓΣΠ
Το  περιστατικό είχε και συνέχεια καθώς το παιχνίδι του β’ γύρου στο παλιό ΓΣΠ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού διεκόπη στο ημίχρονο και ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης υπήρχαν φίλαθλοι εντός του αγωνιστικού χώρου, που βαθμιαία πλήθαιναν, με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 3.000 την ώρα του ημιχρόνου, σύμφωνα με τον διαιτητή Λαγογιάννη.
 
Από το παιχνίδι στο ΓΣΠ. Φίλαθλοι που ήταν εντός γηπέδου αποχωρούν, αμέσως μετά τη διακοπή του αγώνα.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του «στο 10’ εσφύριξα ένα οφσάιντ τον Νο11 της Ομόνοιας και εδέχθην περί τα 50 πορτοκάλια και φιάλες». Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι σε φάουλ εναντίον της Ομόνοιας στο 30’ δέχθηκε 200 πορτοκάλια και φιάλες, ενώ 500 άτομα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ αναφέρεται σε ελαφρύ τραυματισμό των παικτών του Παναθηναϊκού, Δομάζου και Καψή.
 
 

Δειτε Επισης

Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
AΕΛ και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου στο φούτσαλ
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Επιπλέον ποινή από τον Αθλητικό Δικαστή στον Σπιλέφσκι