«Ακόμα και η αδελφή μου και η μητέρα μου υπήρξαν συμπαίκτριες μου…»

To μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα της έκανε η διεθνής ποδοσφαιρίστρια, Χριστιάνα Σολωμού, παίρνοντας μεταγραφή στη Σπάρτα Πράγας, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Το ταλέντο της και η δύναμη που τη χαρακτηρίζουν, τη βοήθησαν να ανοίξει τα φτερά της και να κάνει το μεγάλο άλμα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.
 
 
Η Χριστίνα, από ηλικία πέντε ετών άρχισε να καταλαβαίνει πως έχει κλίση στο ποδόσφαιρο, αφού βρισκόταν συνεχώς στη γειτονία κρατώντας μια μπάλα και παίζοντας μέχρι να βραδιάσει, ενώ σε ηλικία εννέα ετών έκανε την πρώτη της προπόνηση.
 
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Αρχικά, στο σχολείο κοντά στο σπίτι μου. Σε ηλικία εννέα ετών πήγα τη πρώτη μου προπόνηση στη γυναικεία ομάδα, Πάφια. Ήμουν ένα δραστήριο κορίτσι και μου άρεσαν πάρα πολύ όλα τα αθλήματα. Παρόλα αυτά το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που κέρδισε περισσότερο το ενδιαφέρον μου και για αυτό το ακολούθησα», ανέφερε η 26χρονη, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην OMADA.
 
Την απόφαση της Χριστίνας που ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματία το ποδόσφαιρο, στήριξε η οικογένεια της, η οποία βρίσκεται πάντα στο πλευρό της, ενώ δεν ήταν κάτι το απρόσμενο για αυτούς, αφού προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια.
 
 
«Η οικογένειά μου βρισκόταν πάντα δίπλα μου, σε κάθε παιχνίδι και πολύ συχνά στις προπονήσεις. Προέρχομαι από μια οικογένεια η οποία όλα τα μέλη της ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας μου ήταν πρώην παίχτης της ΑΕΛ ΜΟΡΦΟΥ, τα δύο μου αδέλφια έπαιξαν σε αρκετές ομάδες της Πάφου. Ακόμα, η αδελφή μου και η μητέρα μου υπήρξαν συμπαίκτριες μου».
 
Το ποδόσφαιρο, αναμφίβολα, θεωρείται ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων τα ταμπού και οι προκαταλήψεις ξεπερνιόνται, αφού όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. 
 
«Στο παρελθόν αρκετοί ήταν αυτοί που σχολίαζαν αρνητικά όταν έβλεπαν μια γυναίκα να ασχολείται με  το ποδόσφαιρο. Όπως και πολλές άλλες κοινωνικές προκαταλήψεις, πάντα στο κόσμο θα φαίνεται τρελό μέχρι να το κάνεις», αναφέρει η Χριστίνα σχολιάζοντας τις αντιλήψεις, που κατά κύριο λόγο υπήρχαν στο παρελθόν, υποδεικνύοντας πως «με τη πάροδο του χρόνου η προκατάληψη μετατράπηκε σε θαυμασμό».
 
Από την αυλή του σπιτιού… στο γήπεδο
 
Με το πέρασμα των χρόνων, το όνειρο της 26χρονης Χριστίνας από την Πάφο, εκπληρώθηκε, αφού από την αυλή του σπιτιού της, βρέθηκε στο γήπεδο παίζοντας με τα χρώματα της Πάφιας, αρχίζοντας έτσι να κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα.
 
«Ήταν ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Μέχρι τότε έπαιζα μόνο στη αυλή του σπιτιού μου και στο γήπεδο του σχολείου. Ένα πραγματικό γήπεδο σίγουρα σε ενθουσιάζει. Η αλήθεια είναι ότι από παιδί είχα ως στόχο να αγωνιστώ σε μια ομάδα του εξωτερικού. Δεν γνώριζα όμως εάν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Το να ζω το παιδικό μου όνειρο, με κάνει πολύ περήφανη. Βρίσκομαι στη αρχή του ονείρου και εύχομαι να διαρκέσει για πολύ».
 
Η εμπειρία στην Αμερική
 
Η Χριστίνα, μία από τις καλύτερες Κύπριες ποδοσφαιριστές, έκανε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα στην Πάφια και στη συνέχεια μετακόμισε στην Απόλλων Ladies. Παράλληλα, πρόσθεσε στο βιογραφικό της, ένα πέρασμα στην Αμερική και συγκεκριμένα στην CCSU Women's soccer.
 
«Η εμπειρία μου στη Αμερική ήταν η σημαντικότερη στη καριέρα μου. Ένας σοβαρός τραυματισμός  με βοήθησε να ωριμάσω σαν αθλήτρια, αλλά κυρίως σαν άνθρωπος. Πέρασα την μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής μου και τη κέρδισα. Ακολούθως, πιστεύω, ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου ήταν η εμπειρία στη Αμερική».
 
Στη συνέχεια, η νεαρή επέστρεψε ξανά στην Κύπρο, για λογαριασμό της Λεμεσιανής ομάδας, Απόλλων Ladies, ενώ από εκεί και πέρα αγωνίστηκε με τα χρώματα της Μπαρτσελόνας FA.
 
 
Το μεγάλο άλμα στην καριέρα της
 
Λίγο αργότερα, ήρθε η μεγάλη πρόκληση στην καριέρα της, καθώς οι πολύ καλές της εμφανίσεις αλλά και η σκληρή δουλειά της, εξαργυρώθηκαν με την μεταγραφή της στη Σπάρτα Πράγας, η οποία θεωρείται από τις πιο δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες, αφού συμμετέχει απευθείας στη φάση των «32» του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών. Μάλιστα, η Χριστιάνα, την περασμένη σεζόν, ανακηρύχθηκε MVP του πρωταθλήματος από τον ΠΑΣΠ.
 
«Είμαι αρκετά ώριμη για να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες του εξωτερικού και νιώθω σωματικά έτοιμη για να κάνω το επόμενο βήμα», αναφέρει η 26χρονη, υποδεικνύοντας πως οι διαφορές του εξωτερικού με την Κύπρο, για μια γυναίκα ποδοσφαιρίστρια, είναι τεράστιες.
 
Όπως εξηγεί στην OMADA, «δυστυχώς το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι αρκετά αναπτυγμένο. Στο εξωτερικό έχεις την ευκαιρία να είσαι επαγγελματίας», προσθέτοντας παράλληλα πως η προσαρμογή της, τόσο στη χώρα όσο και στην ομάδα της Τσεχίας, ήταν αρκετά εύκολη. 
 
«Η μεταγραφή μου στην ομάδα της Τσεχίας μου έδωσε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Ήταν κάτι που ονειρευόμουν από παιδί. Όταν λοιπόν καταλήγεις να ζεις μέσα στο όνειρο σου, μόνο θετικά συναισθήματα μπορείς να βιώνεις. Πλέον είμαι κάτοικος Πράγας. Το γεγονός αυτό με ενθουσιάζει πολύ. Είναι μια πανέμορφη πόλη. Ανυπομονώ να δοκιμάσω τα όρια μου και να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω ποδοσφαιρικά».
 
Η Χριστίνα, μπορεί αυτή τη στιγμή να ζει το μεγάλο της παιδικό όνειρο στην Πράγα, καταφέρνοντας να κλέψει τις εντυπώσεις και να κάνει περήφανο το νησί μας, ωστόσο, αν και επιθυμία της είναι να παραμείνει στο εξωτερικό για μερικά χρόνια, σε κάποια στιγμή της καριέρας της, θα ήθελε να επιστρέψει στην Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα του Μπεζούς-«Να με στηρίξετε, να πιστέψετε και να αγαπάτε την Ομόνοια»
Πλήγμα με Μπεζούς στην Ομόνοια-Έξι μήνες εκτός δράσης
Σπουδαία κίνηση για την Πάφο-Συνεργασία με την ακαδημία της Γουότφορντ
Τούτιτς: Η Ομόνοια μπορεί να πάρει πρωτάθλημα και κύπελλο, το αξίζει
Χωρίς Βαλμπουενά στον επαναληπτικό με Πάφο ο Απόλλωνας
Πώς απαντά το ΓΣΠ για το ενδιαφέρον της Ομόνοιας 29Μ και για οφειλόμενα ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας
Ανακοινώθηκαν τα τελευταία ντέρμπι του πρωταθλήματος από την ΚΟΠ
Έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΚΟΠ η UEFA και αλλάζει η ώρα έναρξης των αγώνων της Εθνικής
Το βιολί της η Ομόνοια, πέρασε και από το Παπαδόπουλος με Αλιούμ και Σεμέδο
Σε ματσάρα που έσπασαν καρδιές πήρε τη νίκη η ΑΕΚ στο 96' και κυνηγά τον ΑΠΟΕΛ