Πώς ο Απόλλωνας έσωσε την Ανόρθωση και πώς η Ανόρθωση τον Απόλλωνα

Η ζωή κάνει κύκλους… Φέρνει στους ανθρώπους πράγματα και καταστάσεις, που ίσως δεν τις περιμένουν. Σε κάποιες περιπτώσεις αργά, σε άλλες πιο γρήγορα.
 
Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από τέτοιες ιστορίες που κάνουν… κύκλους. Από που να το πιάσει και που να το αφήσεις… Από τη φυγή του Ντε Βινσέντι από τον ΑΠΟΕΛ και την επιστροφή του στην Κύπρο; Από την μεταγραφή του Σανγκόι και την επιστροφή του στον Απόλλωνα;  
Από την μεταγραφή του Ντόσα Τζούνιορ από την ΑΕΛ και την επιστροφή του στην ομάδα που μεγαλούργησε; Όλες αυτές κι άλλες τόσες, είναι ιστορίες με happy end για ομάδες και ποδοσφαιριστές.

Ωστόσο, υπάρχουν και δύο περιπτώσεις που μπορούν να ξεχωρίσουν και έχουν πρωταγωνιστές ένα ίνδαλμα για τους Ανορθωσιατές και ένα ίνδαλμα για τους Απολλωνίστες. Ναι καλά καταλάβατε. Τιμούρ Κετσπάγια και Σοφρώνης Αυγουστή. Βίοι παράλληλοι ως ποδοσφαιριστές και ως προπονητές. Ιστορίες με μικρές διαφορές και τεράστιες ομοιότητες.
Καταρχάς και οι δύο έφυγαν από τις ομάδες τους ως ποδοσφαιριστές και επέστρεψαν για να κλείσουν την καριέρα τους εκεί που μεγαλούργησαν.

Ο στρατηγός των Βαρωσιωτών και ο κάττος των Λεμεσιανών, αποθεώθηκαν όσο λίγοι ποδοσφαιριστές στην Κύπρο. Και οι δύο κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους, το βάρος του προπονητή. Μιας θέσης, ανέκαθεν ηλεκτρικής. Και τα κατάφεραν. Ή μάλλον τα πήγαν περίφημα.

Ο Κετσπάγια σήκωσε τίτλους, οδήγησε την ομάδα της Αμμοχώστου στους ομίλους του Champions League…
Ο Αυγουστή, κατέκτησε το κύπελλο με τους γαλάζιους του 2017 και οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Europa League, για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Και οι δύο αποχώρησαν για να επιστρέψουν ξανά, στον τόπο του εγκλήματος… Εκεί που μεγαλούργησαν εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών, εκεί που λατρεύτηκαν και έγιναν σύνθημα στα χείλη των Μαχητών και των Φυγάδων.

Το Τιμούρ, Τιμούρ χρειάστηκε δέκα χρόνια για να δονήσει ξανά το Αντώνης Παπαδόπουλος, τα νιαουρίσματα των φυγάδων, μόλις τριάντα πέντε μέρες.
Στις ελάχιστες διαφορές που υπάρχουν στις ιστορίες του Τιμούρ και του Σωφρόνη, είναι ότι ο Γεωργιανός είχε βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας του κόσμου της ομάδας της Αμμοχώστου, για την απόφαση του να πάει το 2015 στον ΑΠΟΕΛ, ενώ από την άλλη ο Σωφρόνης έφυγε χωρίς παρατράγουδα από τον Απόλλωνα.

Η απόλυτη ποδοσφαιρική ιστορία

Πίσω όμως από την παράλληλη τους πορεία, κρύβεται άλλη μια τρελή, τρελή ιστορία…

Το πως η Ανόρθωση σώθηκε από τον Απόλλωνα και πως η Κυρία σώζει τους γαλάζιους της Λεμεσού.

Για να καταλάβει κανείς πως έχει αυτή η ιστορία, για την οποία θα μπορούσε κανείς να γράψει μέχρι και μυθιστόρημα, πρέπει να πάρει τη μνήμη του λίγο πίσω…

2 Φεβρουαρίου 2019… Η Ανόρθωση, κερδίζει τον Απόλλωνα με 1-0 στο Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος και κάνει αποφασιστικό βήμα για την πρώτη εξάδα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φράνσις Ουζόχο. Ο Νιγηριανός τερματοφύλακας, που έφθασε στην Κύπρο μία μέρα προηγουμένως έκανε ντεμπούτο με την ομάδα της Αμμοχώστου και κατέβασε τα ρολά. Δύο μέρες αργότερα, ο Απόλλωνας καταθέτει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, για αντικανονική συμμετοχή του Ουζόχο, ρίχνοντας βόμβα στα θεμέλια του ποδοσφαίρου, για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, έτσι ώστε να εκδοθεί δελτίο υγείας στον ποδοσφαιριστή. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή.
Τρεις συλλήψεις, ανάμεσα τους και ο αντιπρόεδρος της Ανόρθωσης Κυριακός Γιάγκου, νίκη του Απόλλωνα στα χαρτιά και εκατέρωθεν ανακοινώσεις ανάμεσα σε οπαδούς και διοικήσεις των δύο ομάδων, που θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση.

Μετά τη δικαίωση του Απόλλωνα, οι φίλοι της Ανόρθωσης ζήτησαν επί πίνακι το κεφάλι του Προέδρου της ομάδας Ανδρέα Παντελή, ο οποίος αποχώρησε κάποιες εβδομάδες αργότερα.

Ήταν τότε που άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και αποκαλύφθηκαν υποθέσεις  μεταγραφών ποδοσφαιριστών, όπως οι Ντούρις και Κατσαράβα, για τους οποίους η Ανόρθωση πλήρωσε υπέρογκα ποσά, όπως επίσης και υποθέσεις ελλειμμάτων από τα ταμεία της ομάδας.
Η εποχή του Μιχάλη Χατζηπαντέλα ως προέδρου της εταιρείας της Ανόρθωσης,  μπορεί να κράτησε λίγο, ωστόσο αποκάλυψε τα όσα τραγικά συνέβαιναν στην ομάδα της Αμμοχώστου, επί του προηγούμενου Προέδρου.

Οι προσπάθειες για επιστροφή του Χρήστου Πουλλαΐδη στον διοικητικό θώκο της ομάδας της Αμμοχώστου καρποφόρησαν και μαζί του επέστρεψε ο Τιμούρ Κετσπάγια, για τη θέση του προπονητή της ομάδας.

Η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, πανηγύρισε με την επιστροφή του Τιμούρ στην ομάδα και το γήπεδο όπου μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, ενώ οι υπόλοιποι, που κρατούσαν… μανιάτικο το γεγονός πως ο Γεωργιανός τεχνικός είχε πάει στο ΑΠΟΕΛ, δεν ενθουσιάστηκαν με αυτή την εξέλιξη.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τον Κετσπάγια να μιλά για πρωτάθλημα και τους περισσότερους να τον ακούνε και να γελάνε, όχι από χαρά, αλλά από δυσπιστία. Τα πρώτα αποτελέσματα της ομάδας και η κορυφή μετά από τέσσερις αγωνιστικές, έβαλε σε σκέψεις τους οπαδούς της Ανόρθωσης, οι οποίοι άρχισαν να γεύονται τους καρπούς της ομάδας που έκτισε ο Κετσπάγια το καλοκαίρι.

Τελικά ο Απόλλωνας έσωσε την Ανόρθωση… Αλλά πως η Μεγάλη Κυρία, έσωσε τον Απόλλωνα;

20 Αυγούστου 2019…  Ο Απόλλωνας ανακοινώνει την κοινή συναινέση λύση της συνεργασίας του με τον προπονητή της ομάδας Σωφρόνη Αυγουστή, μια μέρα μετά την ήττα με 0-4 από την Αιντχόφεν για τα playoff του Europa League και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Η διοίκηση των κυανολεύκων, αναφέρει ότι ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω…

Οι οπαδοί του Απόλλωνα, δεν είδαν με ευχαρίστηση την απομάκρυνση του Κύπριου τεχνικού, ωστόσο σκέφτηκαν ότι μια αλλαγή θα μπορούσε να κάνει καλό στην ομάδα τους, για να φτάσουν στο μεγάλο στόχο του πρωταθλήματος, τον οποίο προσπαθούν να πετύχουν τα τελευταία τρία χρόνια.

Τρεις μέρες αργότερα, ο Σωφρόνης Αυγουστή σπάει τη σιωπή του, αναφερόμενος στην πορεία του στον Απόλλωνα και τα λάθη που έγιναν, χωρίς πάντως να θίξει οποιονδήποτε για την απομάκρυνση του.

«Με πλήγωσε πάρα πολύ που δεν πήρα το πρωτάθλημα. Ο πρόεδρος ήθελε το κάτι παραπάνω σε αυτό τον τομέα γι' αυτό και αποφασίσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας. Ο στόχος ήταν να πάμε στα playoff του Europa League, κάτι το οποίο καταφέραμε. Σίγουρα όταν γίνεται μια αλλαγή είναι για καλό. Πάρθηκε μια απόφαση και είναι σεβαστή», είχε αναφέρει στις 23 Αυγούστου ο Κύπριος κόουτς.
Στις εννέα Σεπτεμβρίου, ο Απόλλωνας ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σέρβου τεχνικού Ιβάν Βουκομάνοβιτς, ως αντικαταστάτη του Σωφρόνη Αυγουστή στον πάγκο της ομάδας.

Οι οπαδοί του Απόλλωνα δεν είδαν και με το καλύτερο μάτι την πρόσληψη του Σέρβου τεχνικού και σχεδόν ένα μήνα αργότερα δικαιώθηκαν.

Ο απολογισμός της μίας νίκης, μιας ισοπαλίας και δύο ηττών σε τέσσερα παιχνίδια, έφερε στην πόρτα εξόδου τον Σέρβο.

Το κύκνειο άσμα του, ήταν στο Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος… Οκτώ μήνες μετά το παιχνίδι του… Ουζόχο, που έμεινε πλέον στην ιστορία, η Ανόρθωση νίκησε τον Απόλλωνα με 3-1, σε ένα παιχνίδι που οι γαλάζιοι της Λεμεσού δεν κατέβηκαν ποτέ στο γήπεδο.

Μετά την ήττα οι οπαδοί της ομάδας της Λεμεσού ξέσπασαν κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα η διοίκηση Νίκου Κίρζη να παίρνει την απόφαση να καλέσει τον Σωφρόνη Αυγουστή να επιστρέψει στο Κολόσσι. Μια κίνηση που δείχνει εμμέσως την παραδοχή του λάθους της για απομάκρυνση του κύπριου τεχνικού, 35 μέρες προηγουμένως.

Έτσι η Ανόρθωση, έσωσε τον Απόλλωνα, ή μάλλον έτσι φαίνεται, αφού το έργο του Σωφρόνη Αυγουστή, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Όπως και να έχει πάντως, η ζωή κάνει κύκλους και το ποδόσφαιρο γράφει ιστορίες που θα διηγούνται από γενιά σε γενιά…
 

Δειτε Επισης

Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή
Το βίντεο της Θύρας 9 για την επιστροφή της στο ΓΣΠ-«Το Σάββατο βουλιάζει η Λευκωσία»
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»
Η άποψη του Χαραλαμπίδη για τη μάχη του τίτλου-«Εκτιμώ ότι είναι 50-50»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών