Οι 12+1 Κύπριοι που βρήκαν το... λιμάνι τους στον Πειραιά

Αναμφίβολα στο παρελθόν η ελληνική αγορά ήταν εύκολη, καθώς οι παίκτες μπορούσαν να προσαρμοστούν πιο γρήγορα σε σχέση με το εξωτερικό.
 
Την τελευταία δεκαετία ένας ποδοσφαιριστής ακολούθησε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, από Κύπρο προς Πειραιά και ο λόγος είναι για τον Κωνσταντίνος Λαΐφη το 2016.
 
Τις τελευταίες μέρες ο Ιωάννης Κωστή είναι προ των πυλών για τον Ολυμπιακό, με τον νεαρό μέσο της Νέας Σαλαμίνας, να αποτελεί τον 13ο Κύπριο ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποκτήθηκε από τους ερυθρόλευκους του Πειραιά.   
 
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που βρέθηκε από το νησί μας στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ήταν ο Παυλάκης
Βασιλείου το 1963.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό θα είναι το συμβόλαιο του Κωστή στον Ολυμπιακό
 
Με αφορμή την επικείμενη συμφωνία για απόκτηση του Κύπριου ποδοσφαιριστή από τον Ολυμπιακό, η OMADA σάς θυμίζει τους υπόλοιπους 12 ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Πειραιά.
 
Παυλάκης Βασιλείου
Κατάφερε να διακριθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα κυπριακά γήπεδα, καθώς είναι ο μοναδικός παίκτης που έπαιξε και στην Εθνική Κύπρου και στην Εθνική Ελλάδας. Ήταν αρχικά επιθετικός, πριν καθιερωθεί ως μέσος και ξεχώριζε για το ταλέντο, την ταχύτητα και το ποδοσφαιρικό του μυαλό.
 
Αγωνίστηκε για εφτά χρόνια στην ΕΠΑ, από το 1955 μέχρι το 1963, όμως το ταλέντο του ήταν εμφανές και ανάγκασε τον Ολυμπιακό να τον κάνει κάτοικο Πειραιά από το 1963. Στους Πειραιώτες πανηγύρισε τρεις τίτλους, δύο πρωταθλήματα, το 1966-67 και τι 1967-1968, ενώ και ένα κύπελλο το 1968.
 
Πάμπος Παπαδόπουλος (Παμπουλλής)
Αγωνίστηκε για επτά συνεχόμενα έτη με την ερυθρόλευκη φανέλα, προερχόμενος από την ΑΕΛ. Κατά την παρουσία του στον Πειραιά, ο Παμπουλλής πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1973, 1974, 1975) και ισάριθμα κύπελλα (1971, 1973, 1975).
 
Κυριάκος Κουρέας
Έκανε μεγάλη καριέρα με τα Ερυθρόλευκα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας και του Ολυμπιακού Πειραιώς αλλά και στον Εθνικό Πειραιώς που τότε ήταν στις ψηλές θέσεις στην Α Εθνική κατηγορία, όπου και να αγωνίστηκε ήταν βράχος στην άμυνα, πολύ δυναμικός και κυρίως καθαρός για σέντερ μπακ.
 
Αγωνίστηκε στις ομάδες Νέα Σαλαμίνας  το 1964-1970, Αμερικανικό Άτλαντα Νέας Υόρκης 1970, στον Ολυμπιακό το 1970-1974, στον Εθνικό Πειραιά το 1974 και Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου.
 
Σταύρος Παπαδόπουλος
Εκ των κορυφαίων σε κλάση αλλά και μαχητικότητα της εποχής τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, με τεράστια καριέρα και μπόλικους τίτλους.
 
Άρχισε την καριέρα του από τον Πεζοπορικό το 1970 μέχρι το 1974, ενώ στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε από το 1977 μέχρι το 1986.
 
Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Κύπρου από το 1980 έως το 1987. Έμεινε στην ιστορία σαν εμβληματικός αρχηγός του Πεζοπορικού και του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Γκρέγκορι Σάββα
Ένας ποδοσφαιριστής που άφησε εποχή στην Ομόνοια και το κυπριακό ποδόσφαιρο για 12 χρόνια, μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό το 1979.
 
Μια επεισοδιακή μεταγραφή για τον παίκτη, καθώς είχε μια σύγκρουση με την διοίκηση της Ομόνοιας. Ο Γκρέγκορι επιθυμούσε μετά από 6 σερί πρωταθλήματα, να αλλάξει κάτι στην καριέρα του.
 
Γιώργος Χριστοδούλου
Αγωνίστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80’, φορώντας αρχικά τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Ιωνικό. Οι εμφανίσεις του με την Ομόνοια ήταν ο λόγος που ανάγκασε την ομάδα του Πειραιά να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα.
 
Σίνισα Γκόγκιτς
Ο Σερβοκύπριος άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ηλικία των 19 φορώντας τη φανέλα της Ραντνίτσκι Νις. Το 1989 ο ΑΠΟΕΛ τον απέκτησε, ενώ επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Ανόρθωση.
 
Με τετραετία επιτυχία φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα ο Σίνισα Γκόγκιτς, καθώς ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα, όλα τα χρόνια που είχε στις τάξεις του τον χαρισματικό του φορ.
 
 
Λεωνίδας Λεωνίδου
Το 1970 αγωνίστηκε για ένα χρόνο με τον Ολυμπιακό, αφού επέστρεψε στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ, με τους οποίους κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή.
 
Άντρος Ξυστούρης
Αγωνίστηκε στην Ολυμπιακό Πειραιώς, το 1972, αφού πήρε μεταγραφή για τους Πειραιώτες από τον ΑΣΙΛ. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο και αγωνίστηκε στον Απόλλωνα.
 
Μιχάλης Κωνσταντίνου
To καλοκαίρι του 2005 μετακόμισε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό Πειραιώς, όπου κατέκτησε αρκετούς τίτλους και εκεί έμεινε για τρία χρόνια.
 
Το καλοκαίρι του 2001 η ομάδα του Πειραιά, προσπάθησε να κάνει δικό της τον Κύπριο στράικερ, από τον Ηρακλή, ωστόσο κατέληξε στο τριφύλλι.
Γιάννης Οκκάς
Μετακόμισε το 2004 στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ο οποίος για μια τριετία ήταν μόνιμος πρωταθλητής (2004-05, 2005-06,2006-07), ενώ πανηγύρισε ακόμη και δυο νταμπλ τις σεζόν 2004-05 και 2005-06.
 
Με την φανέλα της ομάδας του Πειραιά αγωνίστηκε σε 77 παιχνίδια, σκοράροντας 15 φορές και πανηγυρίζοντας τρία πρωταθλήματα.
 
Κωνσταντίνος Λαϊφης
Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Κύπριου διεθνή, με τη φανέλα της Ανόρθωσης, εξαργυρώθηκαν με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό Πειραιώς το 2016.
 
Ωστόσο, αρχικά δόθηκε δανεικός στην Σταντάρ Λιέγης και στη συνέχεια η ομάδα του Βελγίου αγόρασε τα δικαιώματα του 26χρονου κεντρικού αμυντικού. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Η Ανόρθωση έβγαλε σε δημοπρασία συλλεκτική μπάλα με υπογραφές από τους κορυφαίους παίκτες της
Αδιόρθωτος Ουάρντα, πληρώνει ακόμη τις... αταξίες του-Παρελθόν και από τον Πανσερραϊκό
«Δέκα χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Γκουγκούρης, στο δρόμο για το γήπεδο»
Η επεξήγηση της ΚΟΠ για το πέναλτι που ζήτησε η Ομόνοια στο αιώνιο
Ξεπέρασε το 65% του στόχου η οικονομική βοήθεια στην Ανόρθωση-Απήχηση σε φιλάθλους άλλων ομάδων
Βγαίνει μπροστά ο πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης-«Ας σταματήσουμε να κρίνουμε ποιος έφταιξε παραπάνω»
Κλείνει το κεφάλαιο Κίσσα στη Σαλαμίνα μετά από πέντε χρόνια
Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή