Από τον στρατηγό, στον τρελό αλλά και τον μετρ του είδους

Οι πάντες χειροκροτούμε τους αθλητές που κατά καιρούς φέρνουν επιτυχίες στις ομάδες τους. Ένα τέρμα, μια ασίστ, μια απόκρουση, μια περίτεχνη ενέργεια, όλα αυτά αποθεώνονται από τους φιλάθλους, που βλέπουν στο πρόσωπο μερικών, τον ποδοσφαιρικό τους… Θεό. Όμως, πίσω από έναν πετυχημένο αθλητή, βρίσκεται πάντα ένας ολοκληρωμένος προπονητής του οποίου ο ρόλος στα ατομικά – ψυχολογικά – αγωνιστικά δεδομένα είναι άκρως σημαντικός.

Μια ομάδα αποτελείται από ποδοσφαιριστές. Αυτοί οι αθλητές, δεν είναι άλλο παρά άνθρωποι, προσωπικότητες με τα πάνω τους και τα κάτω τους. Με συναισθήματα, με θετικά και αρνητικά. Την ευθύνη για όλους αυτούς έχει μόνο ένας και δεν είναι άλλος από τον προπονητή.
 
Έχει την ευθύνη για τα πάντα. Αποδυτήρια, προστριβές μέσα στην ομάδα, χαρές και λύπες. Η προσωπικότητα, το άγχος και η πίεση είναι μεγάλη. Ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες που θέτουν ψηλά το πήχη και είναι αναγκασμένες να πρωταγωνιστήσουν.
 
Η Omada, σας παρουσιάζει και αναλύει τους σημαντικότερους προπονητές που πέρασαν από τους πάγκους των ομάδων μας τη δεκαετία που πέρασε με βάση τα επιτεύγματα του αλλά και τα όσα πρόσφεραν στις ομάδες τις οποίες κοούτσαραν.
 
 
Από τη λίστα και στην κορυφή της δεν θα μπορούσε να απουσίαζε ο «στρατηγός», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος, αγαπήθηκε όσο λίγοι στον ΑΠΟΕΛ με τα κατορθόματά του να μιλάνε από μόνα τους. Ο ιστορικός τεχνικός των γαλαζοκιτρίνων, έχει πετύχει τα πάντα! Ο κύριος εμπνευστής αλλά και πρόδρομος της αγωνιστικής ανάκαμψης και επιστροφής του ΑΠΟΕΛ στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου.
 
Ο «στρατηγός», έχει συνδέσει το όνομα του με τις πιο χρυσές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία όχι μόνο του ΑΠΟΕΛ αλλά και του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Οι επιτυχίες του, τον έκαναν σύμβολο σε αυτή τη δεκαετία φωτιά της ομάδας της Λευκωσίας. Κορυφαία στιγμή, δεν είναι άλλη από εκείνη την επική βραδιά όπου παραμιλούσε η Ευρώπη για χάρη του ΑΠΟΕΛ. Το όνομα του έγινε σύνθημα από τις χιλιάδες ιαχές των φιλάθλων των γαλαζοκιτρίνων.
 
Όσο μεγάλη κουβέντα και να είναι υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έχει αλλάξει την ιστορία του Κυπριακού πρωταθλήματος και αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος των κορυφαίων.
 
Κυρίες και κύριοι ο Ιβάν Γιοβάνοβτς….
 
 
 
Ο δεύτερος στη λίστα είναι ο μεγάλος και εκ των κορυφαίων κύπριων προπονητών, Πάμπος Χριστοδούλου. Ο 52χρονος τεχνικός ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ΑΕΛ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2012 μετά από… 44 ολόκληρα χρόνια.
Η ΑΕΛ, εκείνης της περιόδου ήταν πραγματικά χάρμα οφθαλμού. Εκπληκτικό ποδόσφαιρο, ορθολογικό παιχνίδι και άμυνα από… ατσάλι. Αυτά, οδήγησαν την επομένη της κατάκτησης του πρωταθλήματος την ΑΕΛ, στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Η αρχή έγινε απέναντι στην Παρτιζάν με δυο συνεχόμενες νίκες και την άλωση των Γκρομπάρι. Από εκεί και πέρα λύγισε στην ουσία το τελευταίο δεκάλεπτο απέναντι στην Άντερλεχτ και μπορεί κανείς να πει πως το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμιονς Λιγκ, χάθηκε άδικα.
 
Ο Κύπριος τεχνικός, αναμφίβολα, έχει προσφέρει και αυτός τα μέγιστα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Εκτός από τα μέγιστα που έδωσε στην ΑΕΛ, πρόσφερε και στην Εθνική μας ομάδα, σε μια εκπληκτική περίοδο και για την Εθνική. Μέσα του 2015 ανακοινώθηκε από την ΚΟΠ και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να αναγεννήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Επί καιρό Πάμπου η Εθνική έπαιζε ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο αλλά το κυριότερο είχε πνεύμα νικητή.
Γενικά ο όπου έβαλε το χέρι του ο μαέστρος Πάμπος Χριστοδούλου κατάφερε να αναγεννήσει ομάδες και ομάδες, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την άμυνα.
 
 
 
Ο τρίτος στην παρέας είναι ο «εγκεφαλικός» Τόμας Κρίστιανσεν. Ο Δανός προπονητής αν και κάθισε μόνο ένα χρόνο στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ, κατάφερε να κάνει και αυτός τα θαύματα του.
 
Εκτός του ότι οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα, έχει στο ενεργητικό του τη δεύτερη καλύτερη παρουσία του ΑΠΟΕΛ στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η πρωτιά στον όμιλο με Αστάνα, Ολυμπιακό και Γιανγκ Μποις οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στην κλήρωση της Ελβετίας όπου τον έστειλε στο Μπιλμπάο.
 
Αν και στο πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία ήρθε η ήττα, ο Πιέρος Σωτηρίου ανέλαβε δράση στον επαναληπτικό και η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν, έγραψε άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία των γαλαζοκιτρίνων.
 
Ο Δανός τεχνικός, ξεχώρισε από το εγκεφαλικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του, το γρήγορο παιχνίδι και την κάθετη πάσα. Τον ένα χρόνο που κάθισε στον ηλεκτρικό πάγκο των γαλαζοκιτρίνων ο Τόμας Κρίστιανσεν ο ΑΠΟΕΛ,  παρουσίαζε εκπληκτικό ποδόσφαιρο.
 
Στον Απόλλωνα έψαχναν τον άνθρωπο που θα αναγεννούσε το θρύλο της Λεμεσού. Το πνεύμα του Σωφρόνη Αυγουστή πηγαινοερχόταν στις ακαδημίες του Απόλλωνα, μέχρι που μια μέρα ο Κύπριος τεχνικός ανέλαβε τις τύχες των κυανολεύκων.
 

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Ο Σωφρόνης, κατάφερε να αναγεννήσει και να κάνει τον Απόλλωνα ομάδα πρωταθλητισμού. Η ποδοσφαιρική τρέλα και το πάθος που διακατέχουν τον Κύπριο τεχνικό τον έχουν βάλει στο βάθρο της ιστορίας του Απόλλωνα.
 
Από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Κολόσσι, ο Απόλλωνας μετρά επιτυχίες που η ομάδα είχε χρόνια να γευτεί. Συνεχείς παρουσίες σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αλλά και αρκετές επιτυχίες στις εγχώριες διοργανώσεις. Μπορεί να μην γεύτηκε τη χαρά της επιτυχίας του πρωταθλήματος, αλλά οι εμφανίσεις της ομάδας της Λεμεσού και η απόδοση της τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά.
 
Μερικά λεπτά ποδοσφαιρικής τρέλας του Σωφρόνη Αυγουστή...
 

Δειτε Επισης

Δύο αγώνες για την πρεμιέρα της 5ης αγωνιστικής
Έντονη δυσαρέσκεια ΔΣ ΑΕΛ για απόφαση Αθλητικού Δικαστή-«Είναι ξεκάθαρα προβληματική και λανθασμένη»
Καίει την ΑΕΛ η απόφαση Βρυωνίδη για το ντέρμπι-Απορρίπτει τα περί πολιτικών παρεμβάσεων
Μοίρασε πρόστιμα και αποκλεισμούς ο Αθλητικός Δικαστής
Απαντά στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-«Προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΑΠΟΕΛ ευνοήθηκε»
Στον Απόλλωνα οι τρεις βαθμοί του ντέρμπι-Επέβαλε ποινές κεκλεισμένων ο Βρυωνίδης
Φωνάζει για τη διαιτησία του Super Cup η Πάφος-Ζητά ξένους διαιτητές
Πυροδότησε βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Ανακοίνωσε καταρχήν συμφωνία
Δεν ικανοποίησε τον Μπέλετς η εμφάνιση ΑΠΟΕΛ στο Super Cup-«Δεν ήμασταν τόσο καλοί»
Άλλος ένας τίτλος για τον ΑΠΟΕΛ-Κέρδισε την Πάφο και κατέκτησε το Super Cup