Τι έκαναν οι έξι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου πριν από μια δεκαετία

Αρκετές είναι οι διαφορές που παρουσιάζονται στις κυπριακές ομάδες από τη σεζόν 2009-10. Το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου έχει ανέβει αισθητά, ενώ φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.
 
Οι ομάδες της Κύπρου έχουν προσθέσει τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις στο ενεργητικό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΑΕΚ Λάρνακας, που την εν λόγω χρονιά (2009-10) αγωνιζόταν στη β’ κατηγορία, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα πανηγύρισε κύπελλο και είσοδο σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
 
Η Ομόνοια είχε πανηγυρίσει το τελευταίο της πρωτάθλημα ενώ Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ πρόσθεσαν σπουδαίες πορείες στην Ευρώπη.
 
Πού βρίσκονταν τέτοια εποχή πριν από δέκα χρόνια οι έξι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου;
 
Η OMADA γυρίζει τον χρόνο πίσω και σάς παραθέτει την κατάσταση η οποία επικρατούσε την ποδοσφαιρική σεζόν 2009-10.
 

Ομόνοια – Οι φήμες για τον Λεμονή και το 20ο πρωτάθλημα
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η συγκεκριμένη χρονιά ήταν η τελευταία στην οποία το τριφύλλι πανηγύρισε πρωτάθλημα. Με καλή αρχή βρέθηκε στα ψηλά της βαθμολογίας από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές.

Οι πράσινοι ολοκλήρωσαν το 2009 στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα αφού υπερτερούσαν των αντιπάλων τους στην ισοβαθμία.

Παρά την εξαιρετική πορεία μέχρι τον Δεκέμβριο, διάφορες φήμες ήθελαν τον προπονητή της ομάδας, Τάκη Λεμονή, ν’ αποχωρεί για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ενώ υπήρχαν πληροφορίες και για κρούση της Ομόνοιας στον Τιμούρ Κετσπάγια σε περίπτωση που αποχωρούσε ο Ελλαδίτης.

Το πλούσιο ρόστερ των πρασίνων αλλά και η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των Κωνσταντίνου, Αλωνεύτη και Εφραίμ, έδωσαν το καύσιμο που χρειαζόταν η ομάδα για να κόψει πρώτη το νήμα του τίτλου τον Μάιο, με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο της ομάδας. 

Με τους 74 βαθμούς που μάζεψε πήρε με σχετική άνεση τον τίτλο του πρωταθλητή και σκόρπισε ενθουσιασμό στους χιλιάδες φίλους της που σίγουρα θα θυμούνται για πάντα τη συγκεκριμένη χρονιά, ασχέτως αν η πορεία της ομάδας τα επόμενα χρόνια δεν ήταν αντάξια του ονόματός της.

ΑΠΟΕΛ – Το όνειρο απέναντι σε μεγαθήρια και το τίμημα των ομίλων
Σε ρυθμούς Τσάμπιονς Λιγκ κινείτο για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ, αφού ο σύλλογος της Λευκωσίας έγινε η δεύτερη κυπριακή ομάδα μετά την Ανόρθωση που κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.  

Οι γαλαζοκίτρινοι τερμάτισαν τελικά στην τέταρτη θέση του ομίλου τους με τρεις βαθμούς, παίζοντας απέναντι σε μεγαθήρια όπως Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι και Πόρτο.
 
Ο Δεκέμβριος ήταν ιστορικός μήνας από κάθε άποψη αφού η αρμάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έμεινε όρθια στο Στάμφορντ Μπριτζ κόντρα στην Τσέλσι (σ.σ. 2-2) και λίγο έλειψε να κλέψει την τρίτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (σ.σ. σημερινό Γιουρόπα Λιγκ).
 
Το διπλό ταμπλό σε Κύπρο και Ευρώπη δυσκόλεψε αρκετά την προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ στις εγχώριες διοργανώσεις. Το τέλος του 2009 βρήκε τη λευκωσιάτικη ομάδα στη δεύτερη θέση, σε τριπλή ισοβαθμία με Ομόνοια και Απόλλωνα.
 
Η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο αφού η ομάδα μάζεψε 65 βαθμούς, εννέα λιγότερους από την πρωταθλήτρια Ομόνοια, ενώ έφτασε μέχρι την πηγή αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό, χάνοντας στον τελικό κυπέλλου από τον Απόλλωνα με 2-1.
 
 
Ανόρθωση – Οι προσδοκίες που δεν δικαιώθηκαν και ο… ηλεκτρικός πάγκος
Από πολύ νωρίς φάνηκαν τα δύσκολα στη σεζόν της «Κυρίας» η οποία προχώρησε στην αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας από τον Ερνστ Μίντεντορπ στον Σλάβο Μούσλιν μετά τον αποκλεισμό από την Πέτροβατς Μαυροβουνίου στα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
 
Στο στρατόπεδο της ομάδας της Αμμοχώστου υπήρχε αρκετή μουρμούρα από τον κόσμο σχετικά με την απόδοση των παικτών σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Παρά τα προβλήματα, οι κυανόλευκοι βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μαζί με Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, λίγο πριν το τέλος του 2009.  
 
Η Ανόρθωση προέβη σε δεύτερη αλλαγή προπονητή, αφού χώρισαν οι δρόμοι της με τον Σέρβο τεχνικό με αφορμή τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του κυπέλλου από τον Απόλλωνα. Τη θέση του στον πάγκο της ομάδας πήρε ο Νίκος Νικολάου.
 
Η «Κυρία» τερμάτισε τελικά στην τρίτη με 64 βαθμούς, πίσω από Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, κρατώντας ουσιαστικά την έξοδό της στην Ευρώπη σε μια χρονιά που άρχισε με πολύ διαφορετικές προσδοκίες.
 
 
Απόλλων – Από το ρεκόρ στην άμυνα στην κατάκτηση του κυπέλλου
Με τον Γκαστόν Σανγκόι στα καλύτερά του και την άμυνα οδηγό, οι κυανόλευκοι διατηρήθηκαν στα ψηλά της βαθμολογίας πριν την ολοκλήρωση του 2009.
 
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, οι γαλάζιοι μετρούσαν παθητικό οκτώ τερμάτων και βρίσκονταν στο τρίτο γκρουπ των ομάδων με την καλύτερη αμυντική γραμμή στην Ευρώπη.
 
Για την ιστορία, η ομάδα του Τόμας Φον Χέεζεν δέχθηκε μόλις 23 γκολ, τερματίζοντας όμως στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος με 60 βαθμούς.
 
Παρ’ όλα αυτά, η χρονιά κρίθηκε πέρα για πέρα επιτυχημένη, αφού η λεμεσιανή ομάδα κατάφερε να κερδίσει την έξοδό της στην Ευρώπη μέσω του κυπέλλου. Στον τελικό της διοργάνωσης, ο Απόλλωνας επικράτησε με 2-1 του ΑΠΟΕΛ, χάρη σε γκολ του Μουσταφά Μπανγκούρα και του νυν ποδοσφαιριστή των γαλαζοκιτρίνων της Λευκωσίας, Γιώργου Μερκή.
 

ΑΕΛ - Η απομάκρυνση του Κλίνγκερ και το 1.000.000 ευρώ για Ουόν 
Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της λεμεσιανής ομάδας αποτέλεσε ο Νιρ Κλίνγκερ, αφού πλήρωσε τη νύφη για τις μέτριες και ασταθείς εμφανίσεις μέχρι το πρώτο μισό της περιόδου. Η διακοπή της συνεργασίας δεν ήταν κάτι που ξάφνιασε τον κόσμο της ΑΕΛ, αφού δεν υπήρχε πίστη στο πρόσωπο του Ισραηλινού για να οδηγήσει τον σύλλογο στην εκπλήρωση των στόχων του. 
 
Την ομάδα ανέβασε ο Ντούσαν Ούχριν Τζούνιορ, γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή των γαλαζοκιτρίνων και πρώην προπονητή, Ντούσαν Ούχριν.
 
Την ίδια περίοδο, η Στεάουα Βουκουρεστίου είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τον Έντβιν Ουόν, καταθέτοντας τελικά πρόταση για τον ποδοσφαιριστή. Ο Τζίτζι Μπεκάλι προσέφερε 300.000 ευρώ στη λεμεσιανή ομάδα για να τον παραχωρήσει, ωστόσο η διοίκηση αρνήθηκε τονίζοντας ότι μόνο με 1.000.000 ευρώ θα παραχωρηθεί ο Γάλλος αμυντικός, κάτι που τελικά δεν έγινε. 
 
Η λεμεσιανή ομάδα τερμάτισε στην πέμπτη θέση με 58 βαθμούς, αφού έμεινε εκτός της πρώτης τετράδας και αγωνίστηκε κόντρα σε Ένωση, Εθνικό και ΑΠΟΠ Κινύρα, σε μια μέτρια ομολογουμένως σεζόν.

 
ΑΕΚ - Η... μαύρη σελίδα και ο νέος αέρας με Μιχαηλίδη στο τιμόνι 
Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους από την ίδρυσή της διένυε η ομάδα της Λάρνακας, η οποία αγωνιζόταν στη β’ κατηγορία μετά τον υποβιβασμό της το 2008-09.
 
Πολύ κοντά στην εκπνοή του πρώτου γύρου και τη διακοπή για τα Χριστούγεννα, οι Λαρνακείς ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας με τον πρώην προπονητή και νυν πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ανέλαβε το βάρος της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία.
 
«Θεωρώ ότι έκανα μια καλή και σωστή επιλογή. Η ΑΕΚ είναι ομάδα α’ κατηγορίας και απλώς περνάει μια μεταβατική περίοδο. Είναι ένα μεγάλο σωματείο με κόσμο. Δεν είναι πισωγύρισμα στην καριέρα μου ότι θα δουλέψω στη β’ κατηγορία. Με κέρδισαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ μιλώντας μαζί τους. Δεν έχουμε χρόνο για αναλύσεις και προβληματισμό. Συλλέγω πληροφορίες και θα μου πάρει λίγο χρόνο μέχρι να μάθω καλά την ομάδα», είχε αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.
 
Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Κύπριο κόουτς, οι κιτρινοπράσινοι άρχισαν να χτίζουν ένα θετικό σερί με τρεις συνεχόμενες νίκες, γεγονός που έδωσε ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει της συνέχειας και της προσπάθειας ανόδου.
 
Οι τραυματισμοί που ταλαιπωρούσαν την ομάδα εκείνη την περίοδο (Μιχαήλ, Βέιγκα, Ευσταθίου, Φερνάντες, Λαμπρόπουλος) δεν πτόησαν το ηθικό των παικτών.
 
Ο σύλλογος της Λάρνακας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 57 βαθμούς (σ.σ. πίσω από την πρωταθλήτρια Αλκή η οποία είχε 64), έχοντας 17 νίκες 6 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 32 αγώνες.
 

Δειτε Επισης

Έντονη δυσαρέσκεια ΔΣ ΑΕΛ για απόφαση Αθλητικού Δικαστή-«Είναι ξεκάθαρα προβληματική και λανθασμένη»
Καίει την ΑΕΛ η απόφαση Βρυωνίδη για το ντέρμπι-Απορρίπτει τα περί πολιτικών παρεμβάσεων
Μοίρασε πρόστιμα και αποκλεισμούς ο Αθλητικός Δικαστής
Απαντά στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-«Προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΑΠΟΕΛ ευνοήθηκε»
Στον Απόλλωνα οι τρεις βαθμοί του ντέρμπι-Επέβαλε ποινές κεκλεισμένων ο Βρυωνίδης
Φωνάζει για τη διαιτησία του Super Cup η Πάφος-Ζητά ξένους διαιτητές
Πυροδότησε βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Ανακοίνωσε καταρχήν συμφωνία
Δεν ικανοποίησε τον Μπέλετς η εμφάνιση ΑΠΟΕΛ στο Super Cup-«Δεν ήμασταν τόσο καλοί»
Άλλος ένας τίτλος για τον ΑΠΟΕΛ-Κέρδισε την Πάφο και κατέκτησε το Super Cup
Ενδεχομένως αύριο η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για το Απόλλων-ΑΕΛ, που δεν άρχισε ποτέ